Albánia Észak-Macedóniától függetlenül tárgyalna az EU-val a tagságról

2022. április 08. 11:39

Albánia és Észak-Macedónia ügyét az EU jelenleg egyként kezeli, ami azért jelent érdeksérelmet Albánia számára, mert Észak-Macedónia csatlakozását jelenleg Bulgária blokkolja vétó útján.

2022. április 08. 11:39
null

Albánia kérni fogja az Európai Uniótól hogy az ország csatlakozási kérelmét a másik nyugat-balkáni ország, Észak-Macedónia ügyétől függetlenül bírálják el.

Az Észak-macedón Köztársaság csatlakozási procedúráját ugyanis Bulgária blokkolja jelenleg vétó útján, történelmi és nyelvi vitákra hivatkozva.

A két ország, Észak-Macedónia és Albánia 2020 végével kezdte volna meg a tárgyalásait a tagságól, a folyamatot pedig a vétó akadályozza. A problémát az okozza, hogy az Európai Unió a nyugat-balkáni blokk csatlakozását egy csomagként kezeli, a bolgár vétó pedig így minden érintett országra kihat.

Albánia nem várhat tovább arra, hogy két szomszédunk feloldja a köztük zajló vitát.” – jelentette ki Edi Rama, Albánia miniszterelnöke, hozzátéve, hogy országának úgy Bulgáriával, mint Észak-Macedóniával jó a viszonya.
Rama egy nemzeti közvélemény-kutatásra hivatkozva állítja, hogy az albán emberek 67 százaléka támogatja indítványát.

A Reuters értesülései szerint Olaf Scholz, Németország kancellárja egy hete kijelentette, hogy Albánia uniós csatlakozási eljárásának a lehető leghamarabb meg kell kezdődnie;

a késlekedés ugyanis napról napra növeli az esélyét annak, hogy a Nyugat-Balkán külső befolyás alá kerül.

Albánia 2009. áprilisában folyamodott uniós tagságért, uniós részről pedig az Európai Bizottság 2012-ben javasolta, hogy az ország tagjelölti státuszt kapjon. Ezt végül 2014. júniusában kapta meg. Ezt követően kezdődtek a tárgyalási huzavonák.
Észak-Macedónia még „Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság” néven, 2004-ben kérelmezte az uniós tagságot, a tagjelölti státuszt pedig 2005. decemberében kapta meg. 

Érdekesség a fejleményekkel kapcsolatban, hogy

Észak-Macedónia csatlakozását ebben az időben egy másik uniós tagállam, Görögország blokkolta évtizedeken keresztül.

Ekkor lényeges körülménynek éppen az ország neve (Macedónia) számított, a görögök az EU- és a NATO-csatlakozást a névvita miatt vétózta. Az ország neve 2019. februárjától kezdve Észak-Macedónia. 

Jóllehet az új nevet az úgy nevezett Preszpa-megállapodás szentesítette, sem a macedónok, sem pedig a görögök nem lehetnek teljesen elégedettek. Azok, akik a megállapodást macedón részről ellenzik, úgy vélekednek, hogy a macedónok ezzel feladják identitásukat. A Preszpa-megállapodást ellenző görögök kiindulópontja pedig az volt, hogy a korábbi jugoszláv tagköztársaság neve semmilyen formában ne tartalmazza a „Macedónia” szót – úgy vélekednek, hogy ezzel Macedónia a görög kultúrát és történelmet bitorolja.

Kép: JOHN THYS / POOL / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!