Minden negyedik Németországban élő ember migrációs hátterű

2022. április 19. 12:40

A Destatis jelenti: folyamatosan nő a migrációs háttérrel rendelkező emberek száma Németországban. Törökország, Lengyelország és Oroszország „küldi” a legtöbb bevándorlót.

2022. április 19. 12:40
null

A német szövetségi statisztikai hivatal (Statistisches Bundesamt, Destatis) felmérése szerint 2021-ben 22.3 millió migrációs háttérrel rendelkező személy élt Németországban. Ez az ország 82 millió fő körüli népességének több mint negyede, 27.2 százaléka. A 2020-as évhez képest ez az adat növekedést jelent: ekkor 21.9 fő élt Németországban migrációs háttérrel. A Destatis 2005 óta végez ilyen tárgyú méréseket;

ez az adat kimagaslónak számít.

A Destatis nyilvántartása szerint migrációs háttérrel rendelkezik az a személy, akinek legalább egy szülője nem állampolgár. Ebből kiderül, hogy a nyilvántartás a közvetlen migrációs háttérrel rendelkező személyeket tartja annak. A német állampolgárság megszerzésének egyes tényállásait áttekintve még árnyaltabb képet kaphatunk. Példaként említhető az az eset, amikor a külföldi szülőknek Németországban születik gyermeke. 2000. január 1-je óta a gyermek német állampolgárságot szerez, ha legalább az egyik szülő megfelel bizonyos tartózkodási kritériumoknak.

A Deutsche Welle beszámolója szerint a migrációs háttérrel rendelkező emberek Ázsia és Európa különböző részeiről származnak. Nagyjából 7.5 millió fő származik a kontinens más országaiból, 3.5 millió fő a Közel-Keletről, 1.1 millió fő pedig Afrikából. Ezek a számadatok az érintettek saját bevallásaiból származnak.

Továbbra is Törökország „küldi” a legtöbb bevándorlót; a vizsgált csoport 12 százaléka származik Törökországból. A származási országok közül a második helyet Lengyelország foglalja el 10 százalékkal, a harmadik helyre pedig Oroszország került 6 százalékkal.

A Destatis kutatásából kiderül, hogy

a bevándorló hátterű személyeknek kevesebb mint a fele, 46 százaléka beszél németül otthonában.

 A második leginkább használt nyelv a török, ezt követi az orosz, majd az arab.

Ebből az adathalmazból hiányoznak azon személyek adatai, akik az orosz-ukrán háború miatt kényszerültek útra kelni. A 2021-es nyilvántartások szerint 208 ezer ukrán élt Németországban, legtöbbjük évek óta. A német rendőrség múlt keddi sajtótájékoztatója szerint ugyanakkor több mint 335 ezer fő érkezett Németországba Ukrajnából az agresszió óta. A menekültek 95 százaléka ukrán álampolgárságú, 88 százalékuk pedig képes volt biometrikus adatokat tartalmazó útlevéllel igazolni személyazonosságát.

Kép: Kérelmezők az állampolgársági ceremónián 2021. októberében, Baden-Würthemberg tartományban. MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2022. május 07. 23:41
Magyarországon vannak néhány ezren (bár nem hinném, mert miért lenne magyar az anyanyelvük, ha nem értenek magyarul), a németeknél meg tízmillióan (a negyedük kicsit több mint fele). Arányok: mintha Magyarországon élne két és félmillió bevándorló hátterű ember.
pipa89
2022. április 30. 15:53
Majd sajnálod őket, amikor ezek megmelegszenek és a szabad személy mozgás miatt itthon is megjennek bajt csinálni! Meg kell értenie mindenlinek, hogy nincs eszköz a megállításukra! Ami sikerült Tarik sziklájánál (Gibraltár) a középkorban, azt most a liberálfasiszta angolszász Deep State, elintézte: nincs ember a talpán, aki az európai jogrend eszközeivel ezt meg tudná fordítani! ELBUKTUK!
Akitlosz
2022. április 30. 15:51
"A Destatis nyilvántartása szerint migrációs háttérrel rendelkezik az a személy, akinek legalább egy szülője nem állampolgár. " Mert akinek mindkét szülője német állampolgár, Ahmed és Zulejka ő aztán nem rendelkezik migrációs háttérrel mi? Ez a kutatás akkor lenne megalapozott, ha Németország nem osztogatna állampolgárságot idegeneknek. Úgy kezelné a bevándorlókat, ahogyan Szaúd-Arábia, az Emirátusok és a többi gazdag arab ország.
Akitlosz
2022. április 30. 15:50
Ha tudták volna a németek 80 éve, hogy ez lesz az orsázgukból, ha elveszítik a háborút, akkor inkább megnyerték volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!