A szerbek mindössze 20 százaléka tekint pozitívan az Európai Unióra

2022. április 12. 10:22

Az elmúlt hét év során megtriplázódott azok száma, akik úgy vélekednek, hogy Szerbia sosem válik uniós tagállammá.

2022. április 12. 10:22
null

A legújabb, márciusi közvélemény-kutatási adatokból arra lehet következtetni, hogy kevesebb szerb polgár tekint pozitívan az Európai Unióra, mint ahányan az uniós csatlakozásról szóló népszavazáson támogató szavazatot adtak le – állítja az Euractiv Srdjan Bogosavljević, Szerbia elismert közvélemény-kutatójának szavaira hivatkozva. Srdjan Bogosavljević az Ipsos szerbiai tanácsadója.

Bogosavljević egy kétnapos, „Az Európai Unióra vonatkozó (rossz) percepciók” címmel megrendezett konferencián szólalt fel. Ekkor előadta, hogy habár a szerbek 46 százaléka az uniós csatlakozás mellett tenné le a voksát, az EU-ra mindössze csak 20 százalékuk tekint pozitívan.

Ez azt jelenti, hogy a szerb polgárok a korábbinál kevésbé lelkesednek az uniós tagságért – írja az Euractiv. Nem úgy a többi balkáni ország:

a montenegróiak 90 százaléka, az albánok 77  százaléka, az észak-macedónoknak pedig 74 százaléka támogató.

Srdjan Bogosavljević hozzátette: az elmúlt hét év során megtriplázódott azok száma, akik úgy vélekednek, hogy Szerbia sosem válik uniós tagállammá.

„2015-ben a válaszadók 14 százaléka látta úgy, hogy Szerbia soha nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz. Idén áprilisban már a válaszadók 43 százaléka vélekedett ugyanígy.” – ismertette a közvélemény-kutató az eredményeket.

A képet árnyalja az is, hogy 2008-ban

a szerbek 32 százaléka ellenezte az uniós tagságot abban az esetben, ha a csatlakozás feltétele Koszovó függetlenségének elismerése lenne.

2022-re ugyanerre a kérdésre már a szerbek 49 százaléka felelt ugyanígy.

Kép: Andrej ISAKOVIC / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. augusztus 05. 05:18
Ha mást nem is, az EU ezt legalább elérte a belépés után (s)óhajtozó államokkal. Addig-addig packáznak velük, míg meg nem utálják őket. Éppen ezért lenne létjogosultsága egy Közép-európai Uniónak. A Nyugat-európai Unió tagállamai országai pedig a szivárványzászló alatt egyesülhetnének.
lhotx
2022. június 15. 12:40
Ukrajna sem lesz tag, mert a terület jó része fölött már nem rendelkezik. Az egész trágyatömeget kellene ezzel az alig-országgal együtt felvenni mindenhová, ahová csak felvennék. Az EU vezetése sem képzelheti, hogy a tagság az unijóban olyan szentek-szentje, ami varázsütésre megold évtizedek óta (kemény oligarcha munkálkodással) létrehozott csődtömeget, politikai lehetetlenkedést, több mint húsz éve napi szinten folyó nemzeti gyűlölködést, és 8 éve folyó népirtást.
Szittya66
2022. május 01. 18:00
Szerintem nálunk már 20% sincs aki pozitívan tekintene az unióra.
huda
2022. május 01. 18:00
2004 ben még egy keresztény ,normalitás párti , felzárkoztatási segítséget nyújtó , munka és család alapú Eu-ba léptünk be ,mára egy elkorcsosúlt , elbuzult ,liberális beteg eszméket ránk erőltető , nemzetállamokat felbomlasztani akaró ,saját eszement ideologát ránk erőltető, beteg gyenge , eu-ba vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!