Az Európai Bíróság elé citálja Spanyolországot az Európai Bizottság

2022. május 20. 14:24

Az ügy igazi nyertesei a baszkok és a katalánok.

2022. május 20. 14:24
null

Az Európai Bizottság arról döntött, hogy az Európai Unió Bírósága elé visz több tagállamot, köztük Spanyolország, mert az országok nem ültették át a nemzeti jogba az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv (AVMSD) 2018-ban elfogadott módosítását.

Brüsszel a késedelem miatt bírság kiszabását kérte. 

A felülvizsgált irányelv az egész Unióra kiterjedően új keretrendszert hozott létre, hogy mind a 27 tagállamban azonos médiatartalom-szabványokat biztosítson, elősorban a streaming-szolgáltatások, videómegosztó platformok, illetve TV-adások számára. Nagyobb hangsúlyt kapott a felhasználók, illetve fogyasztók védelme, különösen a kiskorú nézőké, és kiterjesztették az illegális és káros tartalmakra vonatkozó szabályokat a videómegosztó platformokra is. Ezenkívül az irányelv szigorúbb követelményeket vezetett be a nemzeti médiaszabályozó hatóságok számára.

Az irányelv igazi sarkalatos pontja ugyanakkor az, hogy a streaming-szolgátok számára előírja, hogy

a megjelenített tartalmak legalább 30 százalékának európainak kell lennie.

Az Unió ezzel elsősorban az európai kulturális sokszínűséget kívánja védeni, az intézkedés ugyanakkor egyfajta európai protekcionizmusként is értelmehető az audiovizuális tartalomgyártás és megosztás terén. 

Spanyolországban a katalánok és a baszkok az igazi nyertesei az uniós irányelvnek

Spanyolország esetében fontos szerepet játszott, hogy az ország nemzeti kisebbségeit képviselő pártok könnyen kiaknázható lehetőséget láttak az uniós reformban.

A baszk és katalán nacionalista pártok ugyanis el akarták érni, hogy az „európai tartalmakat” a lehető legtágabban értelmezzék. 

A spanyol törvényhozás napirendjén lévő audiovizuális kommunikációról szóló törvénytervezet – mellyel az uniós irányelvet ültetnék át a spanyol jogba – a spanyol költségvetési egyeztetések során vált zsarolási potenciállá, hiszen a baloldali spanyol kormánynak a katalán és baszk pártok parlamenti támogatására is szüksége volt. A pártok e pozíciójukat használták fel arra, hogy a katalán és baszk audiovizuális tartalmak számára plusz forrásokat harcoljanak ki. 

A spanyol törvénytervezet a platformként működő audiovizuális szolgáltatók – így a Netflix, HBO Max és a Prime Video – számára előírja, hogy a bevételeik legalább 5 százalékát európai tartalmak gyártására kell fordítaniuk, melyek a spanyol mellett lehetnek baszk, katalán és gallego nyelvű műsorok is. Az évi 10 millió euró feletti bevétellel gazdálkodó platformok bevételeik további 3,5 százalékát tőlük független, spanyol vagy a hivatalos kisebbségi nyelv egyikén készített tartalmak támogatására kell fordítaniuk.

Így voltaképpen a kisebbségi nyelveken készített anyagok, illetve a spanyol nyelvű tartalmak között nem tesznek különbséget. Ezzel többek között a katalán és a baszk nyelvű videók, sorozatok és filmek finanszírozása biztos alapokra került,

a kisebbségi pártok jól mérték fel, hogy a brüsszeli nyomást és a költségvetési vitát ki tudják használni saját érdekeik érvényesítésére. 

A törvénytervezet hamarosan a spanyol törvényhozás elé kerülhet. Mivel most már a kisebbségi pártok támogatását is élvezi a javaslat, nagy a valószínűsége, hogy a következő plenáris ülésen elfogadják az új törvény. Az uniós aggályokra adott válasz tehát nem marad el, Madrid rövid időn belül orvosolja azokat.

Gergi-Horgos Mátyás

Borítókép: Pau BARRENA / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. június 02. 18:30
nos, jövőre ott is választások lesznek, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!