Az ukrán bíróság elrendelte a volt ukrán elnök letartóztatását, a vád hazaárulás

2022. május 24. 06:25

Viktor Janukovics még 2010-ben írt alá egy megállapodást az oroszokkal.

2022. május 24. 06:25
null

Az Index arról ír az Independent tudósítása alapján, hogy egy ukrán bíróság elrendelte Viktor Janukovics volt elnök távollétében történő letartóztatását, mivel hazaárulással vádolják egy 2010-ben aláírt megállapodás miatt, amely

meghosszabbította Oroszországnak a krími haditengerészeti létesítmények bérleti jogát.

Emlékeztettek: az Ukrajnában széles körben harkovi paktum néven ismert megállapodás lehetővé tette Oroszország számára, hogy fekete-tengeri flottáját a krími Szevasztopol kikötőjében tartsa. Janukovics, aki

2014-ben a tömeges tüntetések után Oroszországba menekült,

már 13 év börtönbüntetést kapott a távollétében hazaárulásért.

Ez az ügy azzal a levéllel függött össze, írja az Index, amelyet 2014. március 1-jén küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és amelyben arra kérte, hogy az orosz hadsereg és a rendőrség erőivel állítsa helyre a rendet Ukrajnában. Janukovics korábban tagadta az ellene felhozott vádakat. 

Fotó: MTI/EPA/Alekszandr Blotnyickij

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kivancsijani
2022. május 24. 19:50
Azért az vicces, hogy az ukránok eddig majd minden elnökük ellen tudtak kreálni valamilyen bütető eljáráast. Janukovicsot annó meg is akarták mérgezni, ott volt Julia Timosenko, aztán Porosenko... Én abban bízok, vagyis szívből remélem, hogy Zelenszkíjjel példát statuálnak a rajongói előbb utóbb, hiszen ukrajna megcsonkítása és pár százezer ukrán halála az usa szopoó politikájának egyenes következménye.. Na de majd az idő elhozza neki amit rá szán a sors.
Akitlosz
2022. május 24. 13:48
"egy 2010-ben aláírt megállapodás miatt, amely meghosszabbította Oroszországnak a krími haditengerészeti létesítmények bérleti jogát." amely létesítményekre Amerika is szemet vetett. Amerikának adni ugyanazt nem hazaárulás?
Akitlosz
2022. május 24. 13:47
"Az ukrán bíróság elrendelte a volt ukrán elnök letartóztatását, a vád hazaárulás" Veszélyes precedens, holló hollónak nem vájja ki a szemét. Hova jutna a világ, ha az új hatalom lecsukná a régit? Így Zelenszkij is megérheti ugyanezt.
Nagyhuba1
2022. május 24. 12:54
Nyugi ! Rövidesen Zelenszkijen lesz a sor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!