Észak-macedón kormányfő: Ukrajnának sok sikert, az EU pedig tartsa be azt, amit ígért

2022. június 08. 11:57

Egyre jobban zavarja Észak-Macedóniát, hogy évek óta az integráció "várótermében" ácsorog. Az ország igazságérzetét bántja, hogy Ukrajna gyorsított csatlakozása mindeközben napirenden van.

2022. június 08. 11:57
null

A külföldi szereplők növekvő befolyása közepette a megrekedt uniós csatlakozási folyamat egyre inkább biztonsági kérdéssé válik a sebezhető nyugat-balkáni térségben – nyilatkozta Dimitar Kovačevski észak-macedón miniszterelnök az EURACTIV portálnak. 
A bővítésről szóló június végi uniós csúcstalálkozó előtt Kovačevski elmondta, hogy

Szkopje határozott döntésekkel már bizonyította elkötelezettségét a csatlakozás irányába,

az EU azonban még mindig nem egyezett bele a csatlakozási tárgyalások megkezdésébe.

Az EU vezető politikusai legközelebb június 23-án fognak találkozni a hat nyugat-balkáni ország vezetőivel, akik közül ketten már csatlakozási tárgyalásokon résztvevő országok képviseletében érkeznek, míg másik kettő tagjelölti országból érkezik. Az ezt követő kulcsfontosságú uniós csúcstalálkozó azonban nem nyugat-balkani bővítésről, hanem Ukrajna lehetséges tagjelölti státuszának megvitatásáról fog szólni. 

mivel a korrupció kérdése és a menekültügy, valamint – Szkopje esetében – a szomszédos EU-tag Bulgária vétója miatt nem tudnak csatlakozni.

Nem állíthatunk, és nem oszlathatunk fel újabb és újabb kormányokat minden egyes uniós csúcstalálkozó előtt és után, ez egész egyszerűen tarthatatlan"

 – mondta az észak-macedón miniszterelnök, kiemelve azt, hogy a bővítés önmagában már nem csak politikai és gazdasági, hanem biztonsági kérdés is.

A folyamatos és kényszerű ingázás az EU-pártiság és az ellenzék között ugyanis komoly stabilitási problémát okozhat a mindenkori Észak-Macedón kormány számára.

Kovačevski az interjúban kiemelte, hogy Észak-Macedónia már 17 éve EU-tagjelölt ország, és ezalatt a 17 év alatt megmutatták elkötelezettségünket az integrációs folyamat iránt.  Országa jogszabályainak 45 százalékát már harmonizálta az uniós joggal, ezek mentén pedig átszervezték intézményeket is. Az EU ennek ellenére mégsem egyezett még bele a tárgyalások megkezdésébe.

Az EU-nak nem sikerült teljesítenie a tárgyalások megkezdését, Észak-Macedónia és Albánia pedig gyakorlatilag túszként van fogva tartva a bővítési folyamatban, mindezt Bulgária kérésére"

–  tette hozzá.

Bár 2017-ben Bulgária és Észak-Macedónia is aláírt egy mérföldkőnek számító barátsági megállapodást , hogy áthidalják a súlyos történelmi nézeteltéréseiket, ez idáig azonban egyik ország esetében sem történt előrelépés a csatlakozás terén.

Egyelőre nincs olyan megállapodás, amelyet mindkét fél el tudna fogadni"

– erősítette meg Kovačevski. 

A harmadik fél befolyásolása

Kovačevski szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni „harmadik felek” befolyásolási kísérleteire, ugyanis ezek tovább növelhetik a csatlakozás körüli aggodalmakat a régióban.

Láttuk ezt a befolyást a preszpai megállapodás előkészítése során, a NATO-csatlakozási folyamat során, a COVID-válság idején és látjuk minden egyes uniós csúcstalálkozó előtt is– mondta. 

Azzal, hogy az EU nem hoz döntéseket, csökken a hitelessége, miközben a külső szereplőknek és országok befolyása egyre növekszik a térségben,

ezért az EU-nak világos stratégiával kell rendelkeznie és bátrabbnak kellene lennie a döntéshozatalban" – tette hozzá az észak-macedón politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen reakciót váltana ki, ha Ukrajna júniusban megkapná a tagjelölti státuszt, ezzel pedig beelőzné a „sorban álló” nyugat-balkáni országokat, Kovačevski megjegyzete, hogy ők is megérdemlik, hogy „harcoljanak a jólétükért és az EU-ban való jövőjükért".

– jelentette ki az észak-macedón miniszterelnök. 

Kép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NagyÖreg
2022. szeptember 26. 20:27
Ursulyafuruja most volt megtekinteni Amerikában épült igényes szolgálati palotáját! Hamarosan költözhet! Addig bátran rombolhat!
fatman
2022. június 22. 18:32
jaja, de a macedonoknál most pont Soros embere van hatalmon, nem?
fatman
2022. június 16. 06:37
jaja, igazuk van... de ki a fasz karja az EU-n belül látni az albán maffiát??? nem is igazán értem, Szijjártó miert tolja ennyire, lehet, h tudja, úgysem lesz belőle semmi, mindenesetre mi haverkodjunk addig is... :)
fogas paduc
2022. június 12. 17:33
Ursulácskát nem sokára bíróság elé fogják állítani......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!