Az EP szerint az egyhangú döntésről minősített többséggel való döntéshozatalra kellene átállni

2022. június 09. 14:57

Az Európai Parlament felszólította az Európai Tanácsot: járuljon hozzá az uniós szerződések módosítását célzó felülvizsgálat megkezdéséhez.

2022. június 09. 14:57
null

A 355 szavazattal, 154 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a jelenlegi és közelmúltbeli válságokra való tekintettel a szerződések felülvizsgálatára vonatkozó parlamenti joggal élve az EP-képviselők változtatásokat kértek az uniós szerződésekben. Véleményük szerint felül kellene vizsgálni a tanácsi szavazásokra vonatkozó előírásokat az unió cselekvési képességének javítása érdekében. Egyebek között az egyhangú döntésről minősített többséggel való döntéshozatalra kellene váltani például a szankciók kivetésének területén, az úgynevezett áthidaló záradékok és vészhelyzet esetében.

Az EP szerint módosítani kell az uniós hatásköröket, különösen az egészségügy és a határon átnyúló egészségügyi veszélyek, az energiahatékonyságon és a megújuló energiákon alapuló, az éghajlatváltozás mérséklését célzó nemzetközi megállapodásokkal összhangban kialakított energiaunió megvalósítása során, a védelmi, a szociál- és gazdaságpolitika területén. Az Európai Parlamentnek jogszabály-kezdeményezési, módosítási és visszavonási jogkört kellene kapnia, és a költségvetési eljárás során teljes jogú társjogalkotóvá kellene válnia – hangsúlyozták. Kijelentették: meg kell erősíteni az unió alapértékeit védő eljárást, és egyértelműsíteni kellene a jogsértések megállapításának módját és következményeit.

Az EP-állásfoglalás a 27 EU-tagország állam-, illetve kormányfője elé kerül. A tagállami vezetők egyszerű többséggel dönthetnek egy konvent összehívásáról, amely európai és nemzeti parlamenti képviselőkből, biztosokból és uniós vezetőkből áll. Az EP szerint erre azért van szükség, hogy az Európa jövőjéről rendezett konferencia eredményei alapján az állampolgári elvárások a lehető leghamarabb teljesüljenek.

(MTI)

Kapcsolódó

Macron is támogatja az uniós egyhangú döntéshozatal eltörlését

„Fontos terv, hogy felülvizsgáljuk a szerződéseinket és legyen egy konvenció. Ezt az EP terjesztette be és én ezt támogatom” – mondta a francia elnök. Bővebben...

Nyitókép: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / AFP

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kikicsoda
2022. augusztus 30. 00:46
Na, ez a vég kezdete, az EU számára. Pártos viaskodás egy amúgy is gyengülö szövetségi rensdszerben, elöbb utóbb, az EU széteséséhez fog vezetni.
kikicsoda
2022. augusztus 30. 00:46
. . .
Ízirájder
2022. augusztus 29. 16:02
Alakulóban az Europian Soviet Union. Ha hozzá veszem a nyugaton kötelező LNB+ diktatúrát akkor inkább az orosz elnyomás. Ott legalább nem gyilkolásznak 6 hónapos csecsemőket a ribi anyjuk kedvéért. Na és most azon csodálkozom hogy ezt én írtam.... :(
Artemis
2022. június 11. 09:58
Huxit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!