Az EU elfogadta a hatodik szankciócsomagot

2022. június 03. 15:32

Elfogadták a hatodik, a gazdasági társaságokat és egyéneket büntető intézkedések alá helyező, olajembargót is magában foglaló szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszoroszággal szemben.

2022. június 03. 15:32
null

Az EU három orosz hitelintézetet, a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját, valamint a Moszkvai Hitelbankot és az Orosz Mezőgazdasági Bankot, illetve a fehérorosz Fejlesztési és Újjáépítési Bankot kizár a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből.

A szankciós csomag három orosz állami tulajdonú vállalat, a Rosszija RTR, a Rosszija 24 és a TV Centre International szolgáltatási tevékenységét függeszti fel az Európai Unió területén, arra hivatkozva, hogy ezeket a platformokat az orosz kormány eszközként használja az információk befolyásolására és az ukrajnai invázióval kapcsolatos dezinformáció terjesztésére. A Kreml az említett médiavállalatokon keresztül sugárzott propagandával destabilizálni akarja az Oroszországgal szomszédos országokat, valamint az EU-t és tagállamait - írták. A bevezetett uniós intézkedések nem akadályozzák a jegyzékbe vett médiaorgánumokat és személyzetüket abban, hogy a műsorszolgáltatáson kívül más tevékenységeket folytassanak, például kutatást végezzenek, vagy az interjúkat készítsenek az EU-ban - tették hozzá.

Az EU tovább bővítette a kettős felhasználású, azaz polgári és hadászati célra is alkalmas árukra és technológiákra vonatkozó exportkorlátozások által érintett termékek, valamint az azokat előállító szervezetek jegyzékét. A listán jelenleg 80 féle vegyianyag szerepel, amelyek vegyi fegyverek előállítására használhatók.

Az EU megtiltja a számviteli, PR- és tanácsadási szolgáltatások, valamint a felhőszolgáltatások nyújtását minden Oroszországban bejegyzett vállalat számára.

(MTI)

Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. június 03. 19:37
Vétó mi? A magyar kormány már megint csak szájhősködött.
Almassy
2022. június 03. 18:20
Valaki világosítson már fel, hogy a feldolgozott olajipari termékek magyar exportjára milyen hatással van az embargó!
LancelotDuLac
2022. június 03. 17:51
"Importvám jöhet az orosz olajra, elsősorban a magyar szállítások miatt...hvg Hiába harcolta ki Orbán Viktor miniszterelnök a hatodik szankciócsomag elfogadása előtt, hogy a Barátság vezetéken át még érkezhessen orosz olaj Magyarországra, az Európai Bizottság véget akar vetni ennek a gyakorlatnak – írta meg az Euronews. A lap a Spiegel Online cikkére hivatkozva arról ír: Brüsszel további intézkedéseket fontolgat annak érdekében, hogy megakadályozza az orosz olaj Magyarországra szállítását. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson (és ezáltal orosz olaj ne juthasson Európába), a bizottság importvám bevezetését fontolgatja. Mindez lehetővé tenné, hogy olyan drágává váljon az orosz olaj, hogy azt már ne érje meg a régióba exportálni. A német lap azt is megemlíti, hogy az európai miniszterek tanácsa minősített többséggel dönthet a tarifáról – vagyis Orbán nem tudna vétózni." xDDD
Gyzoltan
2022. június 03. 17:44
A cionista liberális téboly hatása alá került Európa maga alatt vágja a fát! Le a kalappal a zsidóság előtt, kik így felfűzték Európa majom lakosságát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!