Ezért ugrottak meg egyes termékek árai: az ukrajnai háború globális élelmiszerhiányt okoz – írja a Szabad Európa

2022. június 04. 15:33

2021-ben együttesen a világ búzakínálatának közel harminc százalékát exportálta a két ország.

2022. június 04. 15:33
null

Oroszország ukrajnai invázióját világszerte megérzik a gazdaságok, a háború élelmiszerhiányt okoz – írja a Szabad Európa. Mint a lap fogalmaz, a két ország egyaránt kulcsfontosságú mezőgazdasági szállító, és a konfliktus – amelyben Ukrajna és Oroszország lényegében kiesik a piacról – még inkább rávilágított a globális élelmiszer-ellátási lánc törékenységére.

A világ vezető búzaexportőrei

Csak 2021-ben Oroszország és Ukrajna világvezető volt az árpa, a kukorica, a repcemag, a napraforgómag és a napraforgóolaj exportjában, írja a portál. Együttesen a világ búzakínálatának közel harminc százalékát exportálták. Oroszország a globális búza 17 százalékát vitte ki, míg Ukrajna a világ repcemagtermésének húsz százalékát – emlékeztet a lap.

Forrás: Szabad Európa

Oroszország ukrajnai inváziójával azonban a mezőgazdasági ellátási lánc megszakadt, ami világszerte veszélyezteti az élelmiszer-szállításokat és az élelmiszerárakat – teszik hozzá.

Blokádok

A lap emlékeztet: Oroszország támadó stratégiái közé tartozik az élelmiszerexport számára létfontosságú ukrán kikötők blokádja és bombázása. Május 10-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aggodalmának adott hangot a közelgő élelmiszerválság miatt, és arra kérte a nemzetközi vezetőket, hogy azonnal tegyenek lépéseket az ukrán kikötők blokádjának megszüntetésére, hogy az ukrán búza eljuthasson más piacokra.

Válaszul a G7-ek külügyminiszterei Németországban találkoztak, hogy megvitassák a sürgős gabonaszállítások kérdését, és kijelentették, hogy Oroszország ukrajnai inváziója „a közelmúlt történelmének egyik legsúlyosabb élelmiszer- és energiaválságát idézte elő” – amely most a világ legszegényebb országait veszélyezteti.

Mivel létfontosságú kikötőit blokkolták, Ukrajna nyugati határán keresztül, vasúton szállította a terményt, valamint az ország dunai kikötőiből, amíg még nyitva voltak. A háború kezdete óta eltelt három hónapban mintegy 25 millió tonna gabonát nem engedtek ki az ukrajnai kikötőkből.

Nyugati szankciók és élelmiszerhiány

Mint a Szabad Európa fogalmaz,

Oroszország eközben nem szünetelteti gabonatermelését, és folytatja exportját a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren keresztül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a gazdasági tisztviselők moszkvai találkozóján elmondta, hogy az ország idén rekordbúzatermésre számít. A Nyugat által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók azonban megakasztották a logisztikát és a kifizetéseket, ami számos tranzakciót megnehezített, ha nem lehetetlenített el teljesen.

A portál szerint szankciók miatt az olyan létfontosságú termékek, mint a növényvédő szerek és a vetőmagok orosz exportja is leállhat, ami alacsonyabb terméshozamokhoz és rossz minőségű terméshez vezethet.

A globális élelmiszerhiány azt jelenti, hogy az árak is megugrottak.

A lap arra is kitért, hogy az élelmiszerek összes kategóriájának árai már 2020 vége óta emelkedtek, de a globális gabona- és növényolajpiacok – amelyekben Ukrajna és Oroszország is jelentős szerepet játszik – a leginkább érintettek. A FAO élelmiszerár-indexe 2022 márciusában 159,3 pontot, minden idők legmagasabb értékét érte el, ami 12,6 százalékos emelkedést jelent februárhoz képest, amikor az index kilencvenes évekbeli létrehozása óta már rekordmagas szinten állt.

Mindez veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot azokban az országokban, amelyek gazdaságilag már most is sebezhetők és nagymértékben függnek az orosz búzától – például a Közel-Keleten, Afrikában és Közép-Ázsiában.

Az afrikai országok, amelyek a Covid–19-világjárvány és a természeti katasztrófák – például aszályok, árvizek és földcsuszamlások – miatt már korábban is élelmiszerválsággal küzdöttek, most élelmiszerhiánnyal és emelkedő árakkal küszködnek – említi meg a Szabad Európa.

Segély és más lehetséges megoldások

A lap emlékeztet: május 23-án a Pentagon arról számolt be, hogy mintegy húsz ország jelentett be új katonai segélycsomagokat Ukrajnának. Dánia ígéretet tett arra, hogy Harpoon rakétavetőket és hajóelhárító rakétákat küld Ukrajnának, amelyek segíthetnek a blokád megtörésében és az élelmiszer-szállítmányok felújításában.

Az EU a maga részéről közölte, hogy szárazföldi folyosót kíván építeni Lengyelország balti-tengeri kikötőihez. A tervet a blokk mezőgazdasági biztosa, Janusz Wojciechozki jelentette be az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének május 10-i konferenciáján. Wojciechozki Gdańsk és Gdynia kikötőit említette a legéletképesebb lehetőségként.

Vlagyimir Putyin közben nyugati vezetőkkel folytatott beszélgetéseiben azt állította: kész engedni a gabonaexportot, ha feloldják az országa elleni szankciókat. Moszkva emellett azt sugallta, hogy az ukrán exportot az ukrán kikötőket védő aknazár bénítja. „Ezt fel kéne oldani – amit az ukránok szerint arra használhatna ki, hogy megtámadja a kikötőket” – zárul a Szabad Európa cikke.

Nyitókép: Aratás Harkiv közelében 2019-ben (Anatolii STEPANOV / FAO / AFP)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kubota
2022. június 05. 09:47
Talán szólni kellene pl. az afrikaiaknak, hogy nem kellene családonként 10 gyerek (ha kettőt sem tudnak etetni!) és így nem lenne 2050-re 10 milliárd fattyú Földlakó! Már így is orrba-szájba nyomják a vega, húsmentes hús, "egyélbogarat" rizsát, mert már most sincs elég állati eredetű fehérje! Ezt a témát nem nagyon pedzegeti a világi nagypolitika, bár az ő jövőképükhöz biztosan jól jön ennyi birka...
Phm045
2022. június 04. 21:48
Ukrajna - az exporttörpe tényleg veszélyeztetné globális élelmiszerrendszerünket? Ukrajna olyan kevés árut exportál, hogy még a Wikipedia exportőrök listáján sem szerepel. A volumen körülbelül 4%-a a németországi volumenhez képest. A búza és a kukorica esetében némileg eltérő a helyzet, de íme néhány tény: A világszerte évente elfogyasztott mintegy 800 millió tonna búza mindössze 2,5%-a származik Ukrajnából. A világszerte évente elfogyasztott mintegy 1200 millió tonna kukoricából mindössze 1,8% származik Ukrajnából. Forrás: Oroszok Az Igazság Oldalán
CsakOlvas
2022. június 04. 17:31
Semmi különös, csak az emberiség ellenségei mozgolódnak. Mink is.
pumuklik
2022. június 04. 17:29
Arról mélyen hallgatnak, miként akadályozta meg a háttérhatalom (USA politikusok, NGO-k) Brazíliában az Amazonas menti parlagon lévő területek búzatermelésba való bevonását!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!