Euractiv: Próbára teszi az uniós szolidaritást a vészhelyzetre hivatkozva bevezetett magyar gázexporttilalom

2022. július 16. 07:26

A páneurópai portált bántja, hogy Magyarországnak egyetlen országgal sincs szolidaritási egyezménye.

2022. július 16. 07:26
null

A magyar kormány által szerdán kihirdetett „energia-veszélyhelyzet”, és az ennek keretében bevezetett gázexporttilalom szöges ellentétben áll az EU ellátásbiztonsági szabályozásával, ami a hasonló helyzetek kezelését célzó szolidaritási megállapodások megkötésére, és kölcsönös segítségnyújtásra ösztönzi a tagállamokat – írta az Euractiv.com.

Az Euractiv hozzátette: mindeddig viszonylag kevés tagállam kötött csak azonban ilyen kétoldalú szerződéseket, és Magyarországnak egyetlen országgal sincs szolidaritási egyezménye, bár a kormány júniusban aláírt egy több országra kiterjedő, de még korai fázisban lévő áramellátási szolidaritási megállapodást. A magyar kormány döntését a Twitteren kommentálva a brüsszeli Bruegel Intézet energetikai szakértője,

Georg Zachmann megkérdőjelezte az exporttilalom átgondoltságát,

és kijelentette, a tengerparttal nem rendelkező, és a mintegy 10 milliárd köbméteres éves gázfogyasztásának csak kevesebb mint harmadát kitevő tárolókapacitásokkal rendelkező Magyarország szempontjából ez „nem biztos, hogy ez okos lépés” – idézte az Euractiv.

Nyitókép: Vitaly Timkiv / Sputnik / AFP

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. július 17. 10:44
Szóval Magyarországot elítélitek, mert megvesszük az orosz gázt, utána meg koncsorogtok (dehogy: követeliket), hogy osszuk meg azt a gázt, aminek a megvásárlására hivatkozva szívattok bennünket? Oda menjetek és úgy, ahogyan gondolom; és ott azt csináljátok és azzal, amit és akivel gondolom.
konfucius
2022. július 17. 07:49
Anyádat!! Orosz gázt akarsz belőlünk kizsarolni? Hát milyen ember vagy te? Hogy támogatod a szerencsétlen Ukrajnát? Szégyelld magad, kedves cikkíró! A gáz pedig annyira véres, hogy itt marad. Nálunk. Az utolsó cseppig.
Namond
2022. július 16. 15:49
Export tilalom a földgázra? Erről az általam olvasott hazai médiában nem volt szó. Ezek szerint az ukránok nem fizették, fizetik a nekik szállított napi 1 millió m3 orosz gázt. Bátor hősünk, az ársapkás, arcoskodó harcos Orrbán, export tilalmat rendel el, a számára rossz nyugati média visszhangot keltő, szerződés felmondás és a tartozás behajtás helyett. Így gyáván elbújhat, az export tilalom és a "magyar emberek április 3-án a magyar emberek érdekét képviselő FIDESZ mellett döntöttek", a nemzetmegvezető Orbán szájából semmit nem jelentő szlogen mögött, Holomodorszkijjal és az Unióval konfrontálódás helyett. Ez olyan mint a Szent Koronát gyalázni szándékozó 2020-as PRIDE, megtiltani nem merte, e helyett gyorsan gyülekezési tilalmat rendelt el, a manipuláló, sunyi, gyáva.
Spontán
2022. július 16. 15:38
Amit az USA zsidók utasítására tesznek az EU vezetők velünk szemben elképesztő! Ész nélkül hozzák a szankciókat, embargókat és utána kapkodnak. Itt az " Európai Tavasz " szép, nagyon szép köszönjük Gazemberek. Orosz gáz nem kell nekik, akkor meg mit ugatnak! Attól tartok Bulgáriával megszívathatnak bennünket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!