„Csak egyetlen választásunk maradt: vagy mi, vagy ők” – interjú egy ukrán tiszttel

2022. szeptember 01. 20:51

A katona szerint „a harc nem csak a függetlenségünkért folyik, hanem Ukrajna civilizációs választásáért”.

2022. szeptember 01. 20:51
null

„Ruszlán” az Ukrajnában harcoló idegenlégiósok egyik századát vezeti, és hónapok óta a harcok sűrűjében van a kelet-ukrán fronton. Az Index exkluzív interjút készített a fronton harcoló katonával, amelyben bepillantást adnak egy ukrán katonatiszt gondolkodásába és mindennapjaiba.

 A jelenlegi konfliktus több évszázados előtörténettel rendelkezik – kezdi az ukrán katonatiszt. 

és az okokat valahol a Nyugat és Oroszország ellentétében kell keresni. Ez így nem igaz. A háború nem 2022. február 24-én kezdődött. Mi azt mondjuk, hogy ez a hatodik hónapja a háború ezen szakaszának, amely még 2014-ben kezdődött, és magának a háborúnak az előzménye háromszáz évre tekint vissza. Most folytatódik az ukrán nép küzdelme a függetlenségért az orosz birodalomtól” – fogalmazott az ukrán tiszt.

Elmondta:

A kijevi és a lvivi egyetemek Európa élvonalában voltak már a 16-17. századtól kezdve. Amikor a mi területünkön egyetemek indultak virágzásnak, Moszkóviában ezekről még nem is hallottak”.

„Nem azért küzdünk, hogy helyet kapjunk európában. Mi mindig is európa része voltunk” – fogalmazott.

Nyitókép: AFP

 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pilum
2022. szeptember 02. 10:37
Ki a f@szt érdekel egy ukrán tiszt.
zuriktodor
2022. szeptember 02. 08:48
Ahhoz képest, hogy egy frontkatonával készült az interjú, semmi más nem volt benne, csak politikai propaganda. Semmi a harcokról, vagy hogyan léteznek kint a terepen, ami talán érdekes lett volna. Moszkovitázás persze volt, meg a Kijevi és Lvovi egyetemek emlegetése, aminek semmilyen köze nem volt soha az ukrán néphez, mert ami ma az ukrán nép, az akkor földbe vájt kunyhókban kuporgott. Hol mongol, hol lengyel, hol orosz gazdák földjét túrta, kivéve akkor, amikor a fejük fölött masíroztak át a mindenféle szláv és egyéb háborús konfliktusok, mert akkor elhurcolták őket. Ahogyan a keleti szlávok többsége úgy az ukránok is a Szovjetunióban indultak el a civilizált emberiség felé, amikor először láttak iskolát, szilárd útburkolatot és villanykörtét. Ez a duma amit a Ruszlán nevű katona lenyomott kb. olyan, mint amikor mi az európai civilizáció záróköveként emlegetjük magunkat.
Vidėken újrakezdő
2022. szeptember 02. 08:33
"Ukrajna civilizációs" Fából vaskarika.
Krupp Skya
2022. szeptember 02. 07:31
Vagy mi, vagy ők? Ez már két választás lehetősége lenne csak a pontosság kedvért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!