The Times: A zsarnokságot csak a liberális Nyugat tudja feltartóztatni

2022. október 31. 14:14

Természetesen szóba kerül a cikkben Orbán Viktor is.

2022. október 31. 14:14
null

Gonosz erők számára nyithat kaput, ha a Nyugat elveszti hitét a liberalizmusban – állítja Matthew Syed, a Times szerzője. A brit újságíró úgy véli, akik azt állítják, hogy a demokráciának nincs erkölcsi célja, azok szabotálják a küzdelmet az abszolutizmus ellen.

Szerinte a liberális demokrácia bírálói úgy látják, a szabadelvűség híján van az értékrendnek, csak az anyagi gyarapodással törődik és nem sokat tesz a rasszizmus, illetve más, hasonló jelenségek ellen. Matthew Syed hozzáteszi: ez a nézet egyre elterjedtebb az egyetemeken, de még Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor is felkarolta, mondván, hogy a liberális vezetők valójában technokraták, és nincs morális iránytűjük.

Nem volna itt az ideje szembeszállni ezzel a képtelen állítással és emlékeztetni a liberális demokrácia áldásaira? 

– teszi fel a kérdést a Times szerzője. Szerinte az értékek sokszínűsége az erkölcsi autonómiáról szól. A Putyin- és Hszi-féle zsarnokkal ellentétben a liberális vezetők békésen jutnak hatalomra, kötik őket az alkotmányos keretek és védik az emberek jogát, hogy bírálják a hatalom intézkedéseit – magyarázza Matthew Syed. Hozzáteszi:

Itt az idő felébredni! Lesújtó, hogy Európában és Amerikában a fiatalok többsége többre becsüli az önkényurakat, mint a demokratikus politikusokat”

A brit szerző szerint az egyre terjedő zsarnokságot csakis a liberális Nyugat tudja feltartóztatni, „miközben a szabad demokráciák továbbra is szorulnak vissza, éspedig lehet, hogy végzetesen”.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2022. november 01. 14:39
Oh igen,miközben ő a legnagyobb kizsákmányoló a világon.
5m007h 0p3ra70r
2022. november 01. 08:55
Egy nagyon egyszerű módszert használnak: átnevezik jogállamiságnak.
Vakfolt
2022. november 01. 00:00
"Gonosz erők számára nyithat kaput, ha a Nyugat elveszti hitét a liberalizmusban – állítja Matthew Syed, a Times szerzője." A gonosz erők számára kinyitott kaput a libbancs faszság elvetése képes csak bezárni, kedves mattyú. Eszed legyen, ne hited a hüyeségben.
BőröndÖdön
2022. október 31. 21:53
Ez így van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!