Paradicsomlevessel rongálták meg Van Gogh festményét környezetvédő aktivisták Londonban (videó)

2022. október 14. 13:50

Az elkövetőket helyszínre érkező rendőrök letartóztatták.

2022. október 14. 13:50
null

A Just Stop Oil aktivistái paradicsomlevest öntöttek Van Gogh világhírű művére, a Napraforgókra a londoni Nemzeti Galériában – írta a SkyNews.

A két nő a Trafalgar Square-i National Gallery-ben követte el figyelemfelhívó akcióját péntek délelőtt. Van Gogh 1888-as festményére – melynek becsült értéke 36 milliárd forint – az aktivisták két doboz Heinz paradicsomlevest öntöttek. Az esetről videó is készült.

A felvételen ezután az látható, hogy két Just Stop Oil pólót viselő nő egyik kezét a festmény alatti falra ragasztja. Lapértesülések szerint a rendkívül értékes festményt egy üvegtábla védi, így jó esetben nem történt közvetlen kár a műkincsben.

A SkyNews idézte az egyik, 21 éves aktivistát, Phoebe Plummert, aki azt kiáltotta:

Az elkövetőket helyszínre érkező rendőrök letartóztatták.

Az akcióról készült felvételt alább tekinthetik meg:

Két hete tartanak a környezetvédők megmozdulásai

A cikkben ismertették, hogy már két hete tartanak a csoporthoz kötődő megmozdulások, amelyekkel azt szeretnék elérni, hogy a brit kormány állítsa le az összes új olaj- és gázszerződést.

A csoport aktivistái az elmúlt napokban többek között blokkolták az utakat a parlament körül és más londoni helyszíneken.

Rendőrségi közlések szerint múlt vasárnap több mint 100 embert tartóztattak le a csoport egy hétvégi tiltakozása során.

A Just Stop Oil egy éghajlatvédelmi kampánycsoport az Egyesült Királyságban, amely megmozdulásokat szervez annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság kormánya elálljon az új, fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos szerződésektől és engedélyektől. 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. október 15. 07:12
Ilyen "magasszintű" az oktatás arrafelé.
kozmosz
2022. október 15. 02:33
Ezeket úgy picsán rúgnám, hogy zúgva szállnának.
Autofocus
2022. október 14. 23:47
Természetesen - amilyen gyáva szarok - a youtube videójukat nem lehet kommentelni. Mindenesetre az oldalukon van zoom link ahol kapcsolatba lehet velük lépni, így alkalomadtán élőszóban küldöm majd őket el a picsába.
Tatulus
2022. október 14. 22:16
Amit tettek, alávaló mocsokság. Amiért tették, végtelen ostobaságuk, ami vezetőiktől és az őket gerjesztő médiától ered! A büntetésük nem maradhat el, de a bujtogatók megbüntetését is el kellene indítani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!