Protekcionizmussal vádolja Macron az Egyesült Államokat

2022. október 18. 15:32

„Az amerikaiak amerikait vesznek, és az állami segélyezés nagyon agresszív stratégiáját követik” – fakadt ki a francia elnök. Az elektromosautó-ipar kapcsán akár kereskedelmi háború is kibontakozhat az Egyesült Államok és az EU között.

2022. október 18. 15:32
null

A Politico arról ír: az európai vezetők dühösek Amerikára, amiért protekcionista intézkedésekkel védi a saját elektromosautó-iparát.

„Az amerikaiak amerikait vesznek, és az állami segélyezés nagyon agresszív stratégiáját követik. A kínaiak bezárják a piacukat. Nem lehetünk mi az egyetlenek, akik a klímában élen járunk, akiknek nincs saját preferenciánk” – fakadt ki Emmanuel Macron a Les Echos francia lapnak.

A francia elnök egyúttal felszólította Brüsszelt, hogy támogassa az európai cégeket és a fogyasztókat

abban, hogy az EU-ban gyártott elektromos autókat vásároljanak ahelyett, hogy máshonnan származót vennének.

A Politico emlékeztet: az ukrajnai háború sokkot jelentett a nemzetközi kereskedelem számára: az energiaárak az EU-t hatalmas kereskedelmi deficitbe kergették, miközben az orosz energiáról leváló Európa az amerikai folyékony gázra (LNG) vált, ami újabb feszültségeket jelent.

Az Európai Bizottság most egy kompromisszumra törekszik az Egyesült Államokkal az európai autógyártók és beszállítóik érdekében. Ha nincs megállapodás, a Politico szerint az EU a VIlágkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordulhat, szembeszállva Washingtonnal.

Ez viszont azt jelentené, hogy a meglévő válságjelenségek mellett

immár az Atlanti-óceán két partja között is kereskedelmi háború bontakozhatna ki.

Egy Politico által megszólaltatott francia szakértő szerint a vitában Macron a rossz rendőr szerepét vette föl, és a Bizottság lesz majd a megengedőbb.

A portál felidézi: Franciaország régóta felszólal a kereskedelmi konfliktusokban Washingtonnal szemben. Párizsnak nagy szerepe volt a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) elbukásában is. A francia digitális adó felháborította az amerikai big tech cégeket, ami miatt kereskedelmi háború alakult ki a Trump-kormányzattal.

Ha az elektromos autók kapcsán kezdődne egy újabb kereskedelmi háború a nyugati világhatalommal, a Politico szerint Párizs számíthat Berlin támogatására is, hiszen Németországnak is elsődleges fontosságú az autóipar.

 

Nyitóképen: Emmanuel Macron (fotó: Ludovic Marin / POOL / AFP)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2022. október 19. 22:20
Ritka egy balfasz társadalom a nyugat-európai (+az északiak is). Simán megválasztanak vezetőknek alkalmatlan és ostoba vezetőket. Többször is. A nyugati kényelemnek annyi. Az USA és persze a mocskos kis Anglia lehúzza a sápot mindenről. A kedves "demokratikus" vezetők tanácstalanul állnak, mit is kellene tenni. A nyugati életszínvonal erősen stagnálni, netán visszaesni fog. A keleti nyitással megelőztük őket vagy 10 évvel. Remélhetőleg a török áramlat olaja kis előnyt ad nekünk a jövőben is. Mindez egyértelműen a liberális ostobaság bizonyítéka és az amerikai önzőségé. Amúgy valóban Trump is megmondta, Amerika az első. Nekünk meg Magyarország! (kivéve EU-seggnyaló labancainkat)
MyOp
2022. október 18. 22:35
Macron nem győz szerepelni, hogy észrevegyék.
zakar zoltán béla
2022. október 18. 20:21
pamacs peti a borotvahab
AndyP
2022. október 18. 19:44
Franciak de a nemetek az igazi protekcianusta szarhazi orszag. Az USA hozzajuk kepest kismiska. Tudom mert szemelyesen tapasztalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!