Frankfurter Rundschau: Magyarország továbbra is „problémás gyerek” az EU-ban

2022. november 28. 11:15

A német lap azt fejtegeti, hogy a NATO-csatlakozás kapcsán Finnország és Svédország a magyar kormányfő „túszaivá” váltak.

2022. november 28. 11:15
null

Kölcsönös „zsarolási verseny” alakulhat ki az EU és Orbán Viktor között a Frankfurter Rundschau országos német napilap szerint, Ismeretik: Orbán Viktor bejelentése alapján Magyarország 2023 elején jóváhagyja Svédország és Finnország NATO-tagsági kérelmét. A lap szerint az első látásra pozitívnak tűnő hírt Skandináviában szkeptikusan fogadták, a legújabb magyarországi visszajelzés ugyanis „nem biztos, hogy jó jel, hanem inkább egyfajta zsarolás része lehet”.

Nem sokkal ugyanis a bejelentés előtt Orbán Viktor „meglehetősen rossz híreket” kapott Brüsszelből: az EU Bizottsága legalább 7,5 milliárd eurós támogatáscsökkentést kezdeményezhet Magyarországgal szemben.

A lap szerint Brüsszelben „nehezen megoldható problémával” néznek szembe: Brüsszel vissza akarja kényszeríteni Orbánt a jogállamiság útjára, ugyanakkor az EU-nak szüksége van Orbán Viktor együttműködésére az ukrajnai háborúban. Orbán jelenleg blokkolja az Ukrajnának szánt uniós több milliárdos segélyt. Úgy tűnik, Brüsszel most egyfajta „ellenzsaroláson” gondolkodik: az EU pénzügyminiszterei még karácsony előtt befagyaszthatják az újjáépítési alapból származó 5,8 milliárd eurós uniós forrást, a veszélyben forgó 7,5 milliárd eurón felül. A lap szerint ennek következményeképp Orbán felhasználhatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, mint kártyát annak érdekében, hogy elérje, amit akar. 

Látom annak veszélyét, hogy Orbán Viktor most még jobban megpróbálja majd zsarolni az EU-t”

– mondta Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke a Handelsblattnak. „Erre is fel kell készülnünk. Világossá kell tenni, hogy az EU nem fog engedni” – tette hozzá Barley.

Nyitókép: Facebook

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. november 29. 16:19
Nekik csak a VÉRKOMCSI HAZAÁRULÓK nem lennének "problémásak"...
zolizolizoltan
2022. november 29. 15:52
Orbán a szélsőjobbot szemelte ki a Fidesz számára, ez nagyon-nagyon ostoba cél, és az egyik zavart ez okozza.
europész
2022. november 29. 15:21
Ennyire jol megy a nemet ujsagiroknak,hogy nem talalnak hazai mondanivalot?
KBA98
2022. november 28. 17:19
Kiba..ott németek nálatok problémásabb népség aligha létezik (bár van!)! Ti még a saját hazátokat sem tudjátok megvédeni, de bárki mást eltapostok! Túl sok van a rovásotokon!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!