The New York Times: Hitelesek a videók, melyeken fegyvertelen orosz katonákat lőnek le az ukránok

2022. november 21. 16:08

Már az ENSZ emberi jogi hivatala is vizsgálja a felvételeket.

2022. november 21. 16:08
null

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, vasárnap egy meghökkentő kijelentés látott napvilágot az Ukránoktól. Dmitro Lubinec, ukrán emberi jogi biztos vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, 

szerintük jogosan végezték ki az orosz hadifoglyokat Makijivkában.

Lubinec szerint ugyanis nem ők, hanem az oroszok követtek el háborús bűncselekményt. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

The New York Times hitelesítette a fegyvertelen orosz katonák kivégzéséről készült videót 

Az ukrán emberi jogi biztos kijelentése kapcsán külön érdekesség, hogy

amikor november közepén visszafoglalták a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban lévő Makijivka falut.

A lap által hitelesített felvételek „ritka betekintést nyújtanak a háború egy hátborzongató pillanatába, de arra nem adnak választ, hogyan és miért ölték meg az orosz katonákat” – írja a lap. Hozzátéve, hogy az ENSZ emberi jogi hivatala is közölte, hogy vizsgálja a videókat.

Nem először látnak napvilágot háborús bűncselekmények

Olvasóink talán emlékezhetnek, már október második felében nagy port kavart az OHCHR, az ENSZ emberi jogi felügyelőszervezetének jelentése az orosz-ukrán háborús helyzetről. És bár fontos kiemelni, hogy a jelentés fókuszában az oroszok által elkövetett atrocitások állnak, és a dokumentum pedig meglehetősen kegyetlen bűncselekményeket listáz, már ebben is felsorolták az ukránok által elkövetett háborús bűncselekményeket is, és

az ENSZ jelentésében felrótták az ukrán hatóságoknak is, hogy civilek között, például iskolában berendezkedve harcoltak az oroszokkal.

Erről ide kattintva olvashat bővebben. 

Nyitókép: Részlet/Twitter-video

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. november 21. 20:13
Mi mindent le lehet manapság írni a lipsi világ üzenőfüzetében. Csak nem elengedik a legkiválasztottabb népet?
counter-revolution
2022. november 21. 19:33
A hohol állatoknál ez a napi rutin. Ezek a férgek nem érdemelnek saját országot.
Arnar
2022. november 21. 18:25
Kérdés: Mi történik akkor ha két terrorista féldiktatúra háborúzik egymás ellen és mindenki azt akarja, hogy válasszak melyiknek drukkolok?
Akitlosz
2022. november 21. 18:00
A The New York Times az kicsoda, micsoda, hogy ért az ilyen felvételek hitelesítéséhez? Honnan van erre képzettsége, felhatalmazása? Kétlem, hogy akármelyik bíróság a The New York Times-t kérné fel ebben az ügyben hitelesítési szakértőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!