Le Figaro: Úgy végzi-e az EU, mint ahogyan az Osztrák-Magyar Birodalom?

2023. január 19. 12:30

A francia lap szerint mindkét „birodalmat” a kóros lassúság, a középszerűség és a határozatlanság jellemzi, jellemezte.

2023. január 19. 12:30
null

Érdekes esszét közölt a Le Figaro Caroline de Gruyter „A tegnap világa, a holnap világa” című könyvéről. A könyv gyakorlatilag egy összehasonlítása az Európai Unió és a Habsburgok birodalmának. Mint írták a cikkben, „Ursula von der Leyen nem rendelkezik Sissi kegyeivel, Brüsszel nem rendelkezik Bécs bájával, és az eurokraták nem arisztokraták. Mégis, nem helyénvaló-e az Európai Uniót az Osztrák-Magyar Monarchiához hasonlítani, amely hat évszázados fennállása után 1918-ban összeomlott?”.

de bizonyos rugalmasság, alkalmazkodóképesség és szilárdság is. A rugalmasság és a merevség keverékeként nem lehetne-e az EU-t úgy is meghatározni, mint »laissez-faire-rel mérsékelt abszolutizmust«?” – tette fel a kérdést a cikk. Leszögezi, hogy aki nem tanulmányozza a Habsburg Birodalom történetét, az nem érti, miért oroszbarát Ausztria, miért dühös Magyarország a migránsok betolakodása miatt, vagy miért a béke megszállottjai a „szárazföldi hatalmak”.

„Bár az Európai Uniót meglehetősen kedvezően ítéli meg, de Gruyter tartózkodik az ítélkezéstől, és egy magyar nagykövettel folytatott beszélgetésen keresztül meglehetősen objektíven mutatja be egy olyan ország elvárásait és csalódásait, amelyet történelme során folyamatosan megszálltak, és amelyet ma »illiberalizmusa« miatt kiközösítenek az európai közösségből” – jegyezte meg a recenzió.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2023. január 20. 08:13
" kóros lassúság, a középszerűség és a határozatlanság jellemzi, jellemezte." :-)))))))) Bírom ezeket a nagy gondolkodókat, mikor valami baromságot felkapnak, sokszor elmondják, és akkor már úgy is van. Nem volt a monarchia különösen ilyen, mindenkire rá lehet húzni. A francia hadsereg sem volt középszerű 1940-ben. :-))))))
brekker
2023. január 20. 00:29
Soha nem akartunk háborút, most sem, mégis háborús bűnösöknek ítéltek minket. Élvezettel nézzük, ahogy a karma visszaüt.
brekker
2023. január 20. 00:25
Pusztuljon a Nyugat, ami feldarabolta Magyarországot!
Zolotarjov
2023. január 19. 20:59
Ez már a vég kezdete..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!