Falurombolás német módra a szénért – testükkel védekeznek a „klímaaktivisták”

2023. január 09. 15:01

Egyre nagyobb a feszültség a Rajna-vidéki Lützerath község körül, amit egy szénbánya kedvéért akarnak lerombolni. Vasárnap összecsaptak a rendőrök és az „aktivisták”, a helybéliek pedig már rég elköltöztek.

2023. január 09. 15:01
null
Greczula Levente László

Hogy milyen hely Németország a 2023-as év elején?

Németország egy olyan ország, amit szövetségi szinten egy balliberális kormánykoalíció irányít, amelynek az egyik legfontosabb deklarált célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, aminek a kormány sok mindent hajlandó alárendelni – ideértve például az energiaellátás biztonságát.

Németország ezzel párhuzamosan egy olyan ország, ahol új szénbányákat nyitnak.

Németország mindezzel párhuzamosan egy olyan ország, ahol mindenre elszánt „klímaaktivisták” akár teljes állásban, 1300 euró körüli fizetésért is aktivistáskodhatnak, ideértve a repülőterek üzemének megzavarását és múzeumi festmények megrongálását is.

Észak-Rajna-Vesztfália tartományban nagy hagyományokkal rendelkezik a nem különösebben fenntartható külszíni barnaszénbányászat. Ennek az iparágnak időnként kisebb települések is áldozatául esnek – vagyis Németországban a mai napig is létezik a Közép-Európában rettegett falurombolás intézménye. A németországi „klímaaktivisták” egy része most éppen egy falurombolás okán tüntet, a helyzet pedig egyre feszültebb.

Falurombolás a bánya kedvéért

A garzweileri külszíni fejtésű barnaszénbánya Düsseldorftól nem messze található. Egy igazi tájsebről beszélünk: évente körülbelül 25 millió tonna barnaszenet termelnek ebben a harminc négyzetkilométeren elterülő bányában.

A bánya étvágya hatalmas: utak és autópályák mellett egész falvakat nyelt már el

– legutóbb a katolikus templomáról nevezetes Immerathot rombolták le a kedvéért.

 

Észak-Rajna-Vesztfáliának ezen a vidékén tehát

nem példátlan, hogy a szénbánya kedvéért lerombolnak egy-egy falut.

Ezen az sem segít sokat, hogy a szóban forgó helységek a régióra jellemzően többnyire csak néhány házból állnak (és közigazgatásilag általában valamelyik környékbeli városhoz tartoznak), mint ahogy az sem, hogy a bányát üzemeltető RWE-nek mindig akad a zsebében egy-egy bírósági – az utóbbi időben már szövetségi alkotmánybírósági – határozat is, amely mindig kimondja, hogy hiába gonosz dolog elpusztítani az ottaniak otthonait és hiába nem a barnakőszén a környezetbarát és fenntartható energiagazdálkodás alapja, ez a kis falu még pont „belefér”. Németország egyik legnagyobb energiaipari részvénytársasága érdekeinek a bíróságok sem nagyon tudnak ellenállni.

A garzweileri szénbánya foga most a Lützerath nevű falucskára fáj.

Lützerathban lützerathiak már nem laknak: kivásárolták őket tulajdonukból, az utolsó vendéglátós, aki még meg akarta támadni a bíróságon a tulajdona lerombolását lehetővé tévő határozatot, szintén csalódottan volt kénytelen távozni. De akkor megjelentek a „klímaaktivisták”.

„A klímakatasztrófába rohanunk” – mondják a beköltözött „aktivisták”

Lützerathnak nagy szerencséje, hogy közel van Düsseldorfhoz, így a fiatal tüntetők könnyen odajuthatnak. Így tett a berlini Ronni Zepplin is, aki a WDR riportja szerint két éve él Lützerathban. „Mindent beleadok, hogy végre megálljt parancsoljunk annak a halálos »Csak így tovább!« – mentalitásnak, amire a politika rábólintott” – mondja a közszolgálati adónak az aktivista, aki leginkább elvbarátai workshopjait látogatja a faluban.

Lützerathban több száz „klímaaktivista” él,

néhányak például házakat építettek a fák tetejére, hogy mindenki láthassa: szándékaik komolyak. Ronni szerint Németország klímakatasztrófába rohan, ami ellen minden követ meg kell mozgatni. Azt követelik, hogy Németország mihamarabb hagyjon fel a szénbányászattal és álljon át megújuló energiaforrások használatára – mégha ez a jelenlegi világ- és energiapolitikai helyzetben lehetetlennek tűnik is.

 

A beszámolók szerint a lützerathi „klímaaktivista-tábor” valódi bázisdemokrácia: senkinek nem kötelező csinálnia semmit, és az erőszakos „kílmaaktivisták” – mert az ő jelenlétüket valamiért még a közszolgálati adó is elismeri – akkor is felgyújthatják tiltakozásuk jeléül a falu határában található szénakazlakat, ha azzal a többiek nem értenek egyet.

A cél szentesíti az eszközt:

mindent meg kell tenni azért, hogy a rendőrök ne számolhassák fel a „klímaaktivisták” táborait,

és hogy az RWE ne rombolhassa le a falut. Bár a faluról általában kevesebb szó esik.

A feszültség pedig egyre nő. Észak-Rajna-Vesztfália kereszténydemokrata–zöldpárti kormánya áldását adta arra, hogy a rendőrség megtisztítsa a területet – ez főleg a Zöldek számára komoly arcvesztés, hiszen a lützerathi foglalt házakban és fakunyhókban éppen a saját törzsszavazóik tanyáznak. Érzékelve a „klímaaktivista-dzsembori” egyre elkerülhetetlenebb feloszlatását az ország minden tájáról érkeznek Lützerathba az „aktivisták”. A Spiegel arról számol be, hogy a hamburgi rendőrség vasárnap hajnalban fel is tartóztatott egy „aktivistákkal” teli buszt, amely a szénbánya által fenyegetett faluba vitte volna őket tüntetni. Le is késték így a faluban okvetlenül felbukkanó Greta Thunberg-testdublőr Luisa Neubauer beszédét.

Erőszak a rendőrökkel szemben

A balhéra viszont odaértek:

a vasárnapi tüntetésre kiérkező rendőröket az „aktivisták” kövekkel dobálták meg,

miután azok megpróbálták lebontani az „aktivisták” által emelt barikádokat.

A beszámolók szerint az „aktivisták” rongáltak és loptak is, egyiküket előállították. A tartomány zöldpárti gazdasági és klímaminisztere a dpa-nak azt mondta, hogy aki rendőrökkel erőszakoskodik, az átlépi azt a bizonyos határvonalat – a botrányos berlini szilveszter nyomán korántsem ez az első alkalom, hogy mostanában elhangzik ez a szókapcsolat Németországban.

 

Hogy Lützerathtal mi lesz – ha a falu sorsa érdekel egyáltalán bárkit is –, egyelőre nehéz megmondani.

Az biztos, hogy a vasárnapi erőszak újabb „aktivistákat” vonz majd a helységbe,

mint ahogy az is nagyon valószínűnek tűnik, hogy a rendőrség előbb vagy utóbb kénytelen lesz erőszakosan gátat vetni az „aktivisták” tevékenységének. Vagyis: a közeljövőben még hallani fogunk erről a szomorú sorsú helyről – ha más kapcsán nem is, az erőszak miatt biztosan.

 

A nyitóképen: „aktivisták” tüntetnek Lützerathban, január 6-án. Fotó: FABIAN STRAUCH / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2023. január 10. 09:45
Környezetkárosításért nem kell túl messzire menni nekünk sem , Bp.-től c.c. 100 Km-re keletre terül el a volt Thorez bány területe /Visonta/, 1968-óta alkítja teszi szebbé , értékesebbé a környezetet. Lignit "bányászat" külszíni fejtéssel. Apám szokott még ilyen vicceket mondani, hogy mennyire szereti a kutya a foghagymát ? Képes érte egy egész szál kolbászt is megenni. A lignit bányászat is ilyen , a lignit itt a foghagyma , 80-120 m meddő 4-6 méter lignitért ! Megéri ? A lignit fűtőértéke nem sokkal magasabb a fáénál .
Vallasz Vilmos
2023. január 10. 07:31
Szegény G generáció. Minden, amit a klíma szóval próbálnak eladni sikertelenségre van ítélve. A legtöbb ember még az időjárás és a klíma fogalmát sem tudja megkülönböztetni, nem, hogy értenék, hogy mi az a klímaváltozás. A környezetet kellene megvédeni, egy bánya borzalmai az egész környéket érinteni fogják. Aki pedig azt a gyönyörű templomot lebontotta, na az se normális.
Bástyaelvtárs
2023. január 10. 06:23
Bravo mandiner! Csak sikerült megirni úgy ezt a cikket hogy egyszerre köpköditek a klimaaktivistákat és az ellentétes erdeku bányász vállalatot :)) De nem érdekes. Csak az a lényeg hogy ha Németországrol van szó okádni kell a mocskot, gunyolodni ahogy a csövön kifer. Erre vevő a birka olvasotáborotok.
Házam Hazája
2023. január 09. 22:20
Kezdeti Liberális elbaszottak gyerekei ezek, akiket elvakítottak a "lakóközösségek" csodás világával. Mintha a mai lakóparkokat látnám 20 év múlva. A vidéki házikó, kerttel, saját "klímával", az meg tabu.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!