Egyedül szállt be egy kisbuszba, 90 perccel később holtan találták az utcán az ukrán vezetőt

2023. január 20. 12:00

Denisz Kirejev információi hozzájárultak ahhoz, hogy Kijev pár óra alatt felkészüljön az oroszok támadására, viszont a háború első napjaiban az ukránok végeztek vele. A Wall Street Journal nagy cikkben járja körbe a különös, sorsfordító történetet.

2023. január 20. 12:00
null

Nyitóképen: az orosz és ukrán küldöttség tárgyalása a háború első napjaiban, jobboldalt a leghátsó személy Denisz Kirejev

 

Rögtön a háború első napjaiban történt, hogy megöltek egy ukrán vezetőt, aki az első hírek szerint az oroszoknak kémkedett. Denisz Kirejev története most óriási fordulatot vehet: új információk szerint rajta múlt, hogy az oroszok nem tudták elfoglalni Kijevet, és ezzel meghiúsult a villámháborús terv.

A Wall Street Journal (WSJ) nagyívű cikket közölt az ukrajnai háború egyik legnagyobb rejtélyéről, az első, zavaros napok egyik legfurcsább történetéről.

Március elején, pár nappal a háború kezdete után érkeztek hírek arról, hogy Kijevben megölték Denisz Kirejevet, aki az ukránok háborús tárgyalódelegációjának tagja volt. Az akkori hírek szerint az ukrán SZBU titkosszolgálat végezhetett a férfivel, akit oroszoknak való kémkedéssel és hazaárulással vádoltak – bár a gyilkosság körülményei bizonytalanok maradtak, mind a mai napig.

A WSJ most arról ír:

Kirejev holttestét először a nyílt utcán hagyták, viszont pár nappal később már ukrán hősként temették el őt.

Az amerikai lap arról számol be: Kirilo Budanov tábornok, az ukrán katonai hírszerző ügynökség vezetője Kirejev rendkívüli fontosságú információkat osztott meg az ukrán vezetéssel a háború elején, ami Kijev sikeres megvédését és az orosz villámháborús tervek kudarcát jelentették aztán.

„Ha nem lett volna Kirejev, valószínűleg elfoglalták volna Kijevet” – vallja az ukrán tábornok.

Zelenszkij ukrán elnök posztumusz kitüntetésben részesítette Kirejevet „az állam szuverenitásának és biztonságának védelmében tanúsított rendkívüli tettei” miatt.

Mint arról a Wall Street Journal beszámol: Kirejev a pénzügyi szférában dolgozott korábban, nyugati cégeknél – mint a Crédit Lyonnais, a Citibank és az ING – is szerzett gyakorlatot, majd Ukrajnában felemelkedett az oligarchák köreibe, luxuséletet élve otthon és Nyugaton.

A férfi

beépült a titkosszolgálatok világába, kapcsolatokat tartott fenn sokakkal, Oroszországtól a nyugatiakig.

Különösen az oroszpárti oligarchák világában mozgott jól. „Kirejev szerette a 007-es szerepét játszani” – mondja a WSJ-nek a férfi egyik ismerőse.

A WSJ információ szerint a Krím 2014-es orosz megszállása idején ukrán önkéntes brigádokat szervezett a kijevi vezetés nevében. Zelenszkij 2019-es elnökké választása után felmerült, hogy Kirejev egy nagy állami bank élére kerül, de végül nem őt választották ki a pozícióra.

A lap arról is ír, 2021-ben az ukrán katonai hírszerzést vezető Budanov tábornok felfigyelt az ukrán és orosz körökben is jól mozgó Kirejevre. Megkörnyékezte a bankárt,

aki igent mondott az ukrán hírszerzéssel való együttműködésre, az oroszok elleni magas szintű kémkedésre

– Budanov elmondása szerint nagy sikerrel.

Rendkívüli szerep várt rá tavaly február végén, amikor a háború első napjaiban az ukrán delegáció tagja lett, amely az oroszokkal tárgyalt egy korai tűzszünet eshetőségéről.

Budanov az amerikai lapnak arról beszélt: február 23-án délután, egy nappal a másnap hajnali orosz támadás előtt Kirejev maga adta át neki azt az információt, hogy Putyin orosz elnök elrendelte az inváziót. A tábornok szerint Kirejev a támadás helyszínét is megtudta.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint

Kirejev információi hozzájárultak ahhoz, hogy Kijev pár óra alatt felkészüljön az oroszok támadására,

különösen a Kijev mellett helikopterrel landoló orosz csapatokkal szembeni ellenállásra. Ez a momentum elegendő volt arra, hogy összedőljenek az oroszok villámháborús tervei, a kijevi vezetés gyors elűzésének és a hatalomátvételnek az esélyei.

Ezután kezdődtek meg az orosz és ukrán küldöttségek között a tárgyalások – és az ukránok között ott ült Kirejev is, aki személyesen ismerte az orosz delegáció két tagját. Budanov maga kérte fel Kirejevet a részvételre, aki eleinte nem akart felvállalni a nyilvános szerepet, de végül mégis így döntött.

A Wall Street Journal Kirejev utolsó óráiról azt írta: információik szerint Kirejev telefonhívást kapott az SZBU ukrán titkosszolgálat emberétől, aki találkozót kért tőle. Kirejev biztonsági embereivel bement Kijev belvárosába, ott viszont egyedül szállt be egy kisbuszba.

Kilencven perccel később találták meg a holttestét egy utcán.

A történet utóélete: 2022 júliusában Zelenszkij kirúgta az SZBU addigi vezetőjét, Kirijevet pedig katonai tiszteletadás mellett temették el Kijevben.

 

Nyitóképen: az orosz és ukrán küldöttség a háború első napjaiban (Fotó: Sergei KHOLODILIN / BELTA / AFP)

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2023. január 20. 23:56
Ilyen kisbuszt hol lehet kapni? Kéne egy a középhatalmi Wolkswagen helyett is...
tartarossz.blog
2023. január 20. 22:16
"A forradalom felfalja saját gyermekeit"
Ólat a trolloknak
2023. január 20. 21:22
Jogosítvány nélkül nem szabad kisbusszal száguldozni... :-)
világbéka
2023. január 20. 21:06
Frusztrált ukrán aktivisták a „szemetes vödör igazságszolgáltatást” osztják Shufrych szeptember 30-án érkezett a fekete-tengeri Odesa városába az október 26-i parlamenti választások előtt tartott kampánysajtótájékoztatóra. Shufrychot megverték, az arca véres volt, az ingét pedig letépték egy regionális adminisztrációs épület előtt több mint egy tucatnyi maszkot viselő aktivistából, köztük a Jobb Szektor tagjaiból. A kisbuszához menekült, mielőtt a tömeg egy szemetes konténerbe dobhatta volna, a rendőrségtől pedig nem sok segítséget kapott. Shufrych agyrázkódást szenvedett, majd bekötözött szemmel a kórházi ágyból lépett fel a tévében. Bűnügyi nyomozás indult "huliganizmus" miatt, bár Shufrych ellenzéki tömbje kétségeit fejezte ki , hogy ez sokat hozna. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter október 1-jén Facebook-bejegyzésében kérte az aktivistákat, hogy fejezzék be a gyakorlatot, mondván, hogy ez Ukrajna nyugati támogatásába kerülhet . "Még néhány összetört arc... és Európa elfordul a mi győztes forradalmunktól. Attól tartok, Amerika is. Radikális urak, ne viselkedjetek marginális imbecilusként – ne dőljetek be a hülyének, ösztönösnek és provokatívnak. a tömeg igazságszolgáltatás iránti vágy” – írta. Jurij Mindjuk , a jobboldali szektor aktivista az RFE/RL ukrán szolgálatának nyilatkozva azt mondta, hogy a csoport "érti, hogy az aktivisták túllépték a törvény határait... de jobban aggódunk amiatt, hogy Ukrajnában a lusztráció meg sem valósulhat, és hogy a régi banditák, akik kiraboltak." ennek az országnak soha nem kell válaszolnia." Ukrajnában egyre növekszik a frusztráció a széles körben elhúzódó korrupciónak, hatalommal való visszaélésnek és az új hatóságok politikai reformjainak húzása miatt. Szeptember 16-án Vitalij Zsuravszkijt, a Verhovna Rada képviselőjét a parlament előtti szemetesbe dobták, mert a jogszabály ellen szavazott. https://www.rferl.org/a/ukraine-lustration-trash-can-justice/26616901.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!