Alapjogokért Központ: A magyarok jelentős többsége elutasítja a külföldi kampányfinanszírozást

2023. február 06. 12:13

A választókorú magyarok 61 százaléka szerint elfogadhatatlan, ha egy párt kampányában részt vevő szervezetek külföldi támogatásban részesülnek –derül ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából, amely szerint mindössze a megkérdezettek 34 százaléka válaszolta azt, hogy nem sérti Magyarország függetlenségét és szuverenitását a külföldi finanszírozás.

2023. február 06. 12:13
null

Január 31. és február 2. között ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatást az Alapjogokért Központ, mely szerint a 2022-es áprilisi országgyűlési választás „a nemzeti oldal negyedik kétharmados felhatalmazásával és a legfontosabb politikai kérdésekben a nemzeti érdekkel ellentétes álláspontot képviselő baloldal sokadik vereségével zárult”.

„Tavaly augusztusban ráadásul Márki-Zay Péter elárulta, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelentős adományokat kapott az Action for Democracy (AFD) nevű, amerikai baloldalhoz köthető Soros-szervezettől” – írták.

– jelezték.

A Nemzeti Információs Központ megállapítása szerint, a külföldről több mint 4 milliárd forintnyi, Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta. Az incidens súlyosságát igazolja, hogy"a magyar közvélemény élénk érdeklődést mutat a botrány iránt, ugyanis a megkérdezettek döntő többsége (77 százaléka) már hallott az ügyről, amely alig 22 százalék figyelmét kerülte csak el.

A választópolgárok jelentős többsége (61 százaléka) nem tartja elfogadhatónak, ha egy párt kampányában résztvevő szervezetek jelentős összegű külföldi támogatásban részesülnek.

Éppen ezért a magyar választópolgárok úgy gondolják, hogy a kampányfinanszírozási botrány összefügg a nemzeti önrendelkezés kérdéskörével. A megkérdezettek több mint fele (54 százaléka) szerint a külföldi támogatások sértik Magyarország szuverenitását, ezzel pedig a népfelség elvére épülő demokráciát.

(MTI) 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. február 13. 15:19
..és egyet ért az állampárt korlátlan közpénzhasználatával. :)
pemete jakab
2023. február 06. 20:33
"Alapjogokért Központ: A magyarok jelentős többsége elutasítja a külföldi kampányfinanszírozást" A fideszesek elutasítják-e, hogy Oroszország, Kína beavatkozik nyugati országok politikájába, sőt olykor egyenesen a választásokba?
pemete jakab
2023. február 06. 20:31
"Alapjogokért Központ: A magyarok jelentős többsége elutasítja a külföldi kampányfinanszírozást" A Nyugat bizonyos szempontból 1990 előtt is fontosnak érezte, hogy beavatkozzon a magyar közéletbe. Talán most is azért tesz így, mert az 1990 előttire nagyon hasonló rendszert alakított ki a hatalom.
Mennyei Hang
2023. február 06. 17:49
Tages Anzeiger című svájci lap ugyanis nagy tényfeltáró cikkben írta most meg, hogy az évtizedekkel ezelőtt szintén errefelé miséző Kirill az 1970-es években a KGB hírszerzőjeként került Svájcba. Ahonnan, miközben síelt, luxusautókon furikázott és a gazdag orosz emigráns társaság nagy kedvence volt, folyamatosan küldte a jelentéseit Moszkvába. Arról a Kirillről van szó, aki felemelkedésének kezdete óta a titkosszolgálati közegből érkező Vlagyimir Putyin szoros szövetségese és akit 2022. nyarán Orbán Viktor és a magyar kormány vétófenyegetés belengetésével védett meg az unió személyes szankcióitól. HAJRÁ FIDESZ!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!