Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Oroszország legkésőbb 2030-ra bekebelezné Belaruszt – állítják egy orosz dokumentumra hivatkozva oknyomozó újságírók

2023. február 21. 11:34

A dokumentumot megszerző sajtóorgánumok szerint a mostani tervek Fehéroroszág annektálásáról szólnak.

2023. február 21. 11:34
null

Egy, az orosz elnöki adminisztrációból kiszivárgott dokumentum szerint Oroszország azt tervezi, hogy 2030-ra átveszi a hatalmat Belaruszban, írja a Deutsche Welle. A dokumentumot különböző híroldalak, köztük a Yahoo News és a német Süddeutsche Zeitung újságíróiból álló nemzetközi szervezet szerezte meg és számolt be róla. A két lapnak elemzők és szakértők megerősítették az írottak hitelességét.

Az újságírócsapat magyar szereplője a Direkt36-os Panyi Szabolcs, aki Twitter-oldalán büszkélkedett a megszerzett információval.

Az eddigi közlések alapján a dokumentum 2021 nyarán keletkezhetett, és annak a tervét vázolja fel, hogy hogyan tudja  Oroszország politikai, gazdasági és katonai értelemben is uralja Belaruszt. A tervnek különböző verziói léteznek: egy rövid távú 2022-ig, egy közép távú 2025-ig, vagy egy hosszú távú 2030-ig. Ez gyakorlatilag egy közös államot feltételez.

Oroszország és Belarusz egyébként szoros szövetségben működik együtt 1999 óta, azonban  a dokumentumot megszerző sajtóorgánumok szerint a mostani tervek Fehéroroszág annektálásáról szólnak.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. február 21. 14:54
sok ertelmet nem latom, a belorusz vezetes teljes mertekben a kezukben van, mi a francnak?
Kivűlálló
2023. február 21. 13:26
"Oroszország legkésőbb 2030-ra bekebelezné Belaruszt – állítják egy orosz dokumentumra hivatkozva oknyomozó újságírók" Gondolom, britek azok az "oknyomozó újságírók" Hazugság, mint minden, amit az ilyen senkik mondanak!
Gyzoltan
2023. február 21. 13:00
Hová nem épült be a világ legjobb titkosszolgálata? -aztán szivárogtatnak, többet, kevesebbet... Hová nem épültek még be? -akár Magyarországon is? -akár a zsidó Macron is lehet informátor a szolgálat felé, kik ráadásul a világ pénzével rendelkeznek, s mint tudjuk, van az az pénz...
mrjkovacs
2023. február 21. 12:50
Nem kell ahhoz papír, hogy valaki tisztában legyen Putyin céljaival. Akik türelmetlenül várják, hogy Magyarország Putyin maffiaállamának része legyen, akkor se hinnék el, hogy Oroszország bekebelezte Belaruszt, ha már megtörtént volna. Nyilván azt mondanák, hogy ez csak CIA cselszövése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!