Komoly szigorítással nézhet szembe a Facebook és a TikTok

2023. február 17. 18:15

Az online platformok péntek éjfélig kaptak határidőt.

2023. február 17. 18:15
null

A Mandiner korábban már tájékoztatott róla, hogy tavasztól fizetni kell majd a Facebook, a Messenger és az Instagram vagy éppen a Spotify használatáért is. Igaz nem közvetlenül, hanem az adatforgalmunkon keresztül.

A legújabb értesülések szerint a legnagyobb technológiai platformoknak be kell tartaniuk

a dezinformáció korlátozására és a gyermekek minél teljesebb online védelmére vonatkozó követelményeket

– tájékoztatott a hírről pénteken a Politico.

A TikTok, a Twitter, a Facebook és az Instagram most megerősítette, hogy az EU tartalomszabályozási törvénye, a Digital Services Act (DSA) értelmében a legszigorúbb szabályokkal kell majd szembenézniük. Az online platformoknak péntek éjfélig kell nyilvánosságra hozniuk, hogy hány európai használja a szolgáltatásaikat.

A TikTok pénteken egy blogbejegyzésben közölte, hogy 2022 augusztusa és 2023 januárja között átlagosan 125 millió havi aktív felhasználóval számolt. A Meta a héten jelentette be, hogy a Facebookon mintegy 255 millió, az Instagramon pedig mintegy 250 millió átlagos havi aktív uniós felhasználó volt 2022 júniusa és decembere között.

Az Európai Bizottság a vállalatok éves globális bevételének akár 6 százalékáig terjedő bírságokat is kiszabhat,

amennyiben vizsgálatai során az ilyen nagyon nagy online platformokat hibásnak találják. A nagyvállalatokat külső cégek is ellenőrzik majd, hogy eleget tesznek-e annak érdekében, hogy algoritmusaik és platformjaik ne jelentsenek komoly kockázatot a társadalomra. Ennek megfelelően a felügyelők hozzáférhetnek majd néhány kulcsfontosságú belső adathoz.

Nyitókép: Olivier Douliery / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. február 18. 03:20
Épp azon gondolkozom, hogy milyen magasról is szarom le én ezt.
Almassy
2023. február 17. 19:30
Külső, közpénzből fizetett Hálózati-NGO-k fogják vizsgálni, hogy a libsibolsi elnyomás működik-e rajtuk?!
Zsolakomarom
2023. február 17. 19:01
Vagyis erosodik a hatterhatalmi cenzura - ennek kellene orulni? Orban persze alairta mint a kismalac, o el-hal a zemberek egyeni szabadsagjogaiert
fatman
2023. február 17. 18:55
Sóval felhinteni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!