Szijjártó: Lehetővé kell tenni a kelet-nyugati együttműködés helyreállítását (VIDEÓ)

2023. február 14. 12:53

A tárcavezető szerint hazánk számára „az lenne a legrosszabb, ha ismét két, egymástól teljesen elszigetelt gazdasági blokk jönne létre”.

2023. február 14. 12:53
null

A nagy és erős országok döntéshozóinak felelősségük, hogy ne szakítsanak meg minden köteléket Kelet és Nyugat között, illetve ne lehetetlenítsék el az együttműködés helyreállítását – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban.

A tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésén hangsúlyozta, hogy Magyarország közép-európai állam, amely a világ egyik legnyitottabb gazdaságával rendelkezik, ezért a kormány mindig támogatta a szabad és tisztességes globális kereskedelmet.

Aláhúzta, hogy hazánk gazdasági stratégiája ennek megfelelően a kölcsönös tiszteleten alapul, földrajzi alapon nem alkalmaznak hátrányos megkülönböztetést a különböző régiókból érkező beruházásokkal szemben.

Cél, hogy Magyarország találkozási pontja legyen a nyugati és a keleti nagyvállalatoknak

„Mindig támogattuk a szabad és tisztességes, a lehető legakadálymentesebb globális kereskedelmet, a tőke szabad áramlását és a beruházásokért folytatott szabad és tisztességes versenyt” – szögezte le.

Szijjártó Péter fontos célnak nevezte, hogy Magyarország találkozási pontja legyen a nyugati és a keleti nagyvállalatoknak, például a forradalmian megújuló autóipar területén.

 – jelentette ki.

Ennek kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyv az lenne hazánk számára,

ha ismét két, egymástól teljesen elszigetelt gazdasági blokk jönne létre,

újrakezdődne a hidegháború és megszakadna minden kapcsolat Kelet és Nyugat között. 

„Nem akarunk többet veszíteni”

A miniszter kiemelte: „mi áldozatai voltunk a hidegháborúnak, és túl sokat veszítettünk, márpedig nem akarunk többet veszíteni”.

„A nagy és erős országok politikai döntéshozóinak egyértelműen felelősségük, hogy ne szakítsanak meg minden köteléket Kelet és Nyugat között, és ne lehetetlenítsék el ezen együttműködés helyreállítását” – fogalmazott.

(MTI)

Az OECD Miniszteri Tanácsának ülésén készült felvételt alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

***

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. február 14. 15:43
Lehetővé kell tenni, hogy a NER hipertehetséges és ultramorális potentátjai keletről és nyugatról is extra bevételeket zsebelhessenek be.
mokány
2023. február 14. 14:41
Orwell , még nem számolt minden , ma ismert eshetőséggel .
Akitlosz
2023. február 14. 14:30
Be ne akarja már magyarázni, hogy Magyarországnak a globalizmus a jó. Az Amerikának jó, ha uralja a világot a leginkább. Senki másnak.
Pelso j.
2023. február 14. 14:20
legrosszabb? Már majdnem az.... Ja, s úgysem fogjátok a gazdaságot olcsó szóvirágokkal rendbe hozni. Ahhoz nektek se képességetek, se szándékotok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!