Visszatér a képernyőre Gary Lineker, aki korábban bírálta a brit bevándorlási törvénytervezetet

2023. március 13. 15:38

A futball-legenda felfüggesztését hatalmas felzúdulás követte a BBC-n belül és a nézők körében is.

2023. március 13. 15:38
null

Visszatér Gary Lineker a BBC televízió legnépszerűbb sportműsorának vezetőjeként – jelentette be hétfőn egyidejűleg a brit közszolgálati médiatársaság és az egykori világhírű angol futballsztár. Lineker csaknem negyedszázada vezeti a Match of the Day (MOTD) című hétvégi televíziós futballmagazint. A BBC azonban a múlt héten felfüggesztette műsorvezetői megbízatását, miután Lineker

több Twitter-bejegyzésben éles szavakkal ítélte el a konzervatív párti brit kormány által beterjesztett bevándorlási törvénytervezetet.

Lineker felfüggesztését hatalmas felzúdulás követte a BBC-n belül és a nézők körében is. A hétvégére a BBC legtöbb sportprogramja műsorvezetők nélkül maradt, és sok programot töröltek is, miután Lineker kollégái szolidaritásból sorra visszamondták szereplésüket.

Többen kiálltak mellette

A tiltakozók között volt a Match of the Day két másik – szintén egykori futballsztár – műsorvezetője, Ian Wright és Alan Shearer. Ők sem vállalták ugyanis a fellépést Lineker nélkül az MOTD szombati és vasárnapi adásaiban, amelyek így kommentátorok és a szokásos részletes meccselemzések nélküli negyedórás képi összefoglalókká zsugorodtak.

A brit újságíró szövetség (National Union of Journalists, NUJ) főtitkára, Michelle Stanistreet hatalmas öngólnak minősítette Lineker felfüggesztését. Hozzátette: a BBC ostoba és veszélyes módon jár el, amikor ilyen mértékben enged a politikai nyomásnak.

A brit kormány minapi törvényjavaslatának értelmében jogilag kötelező lesz mindazok kitoloncolása, akik biztonságos országok érintésével illegálisan érkeznek brit területre. A készülő brit törvényszigorítás alapján azoknak, akik illegálisan lépik át a brit határt, véglegesen megtiltják, hogy valaha is visszatérjenek Nagy-Britanniába, és ha menedékjogi kérelmet nyújtanak be, az külön elbírálás nélkül érvénytelennek minősül.

„Felmérhetetlenül kegyetlen” a tervezet

A 62 éves Gary Lineker a Twitteren megjelent bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a brit kormány új bevándorlási törvénytervezete „felmérhetetlenül kegyetlen”, mivel a leginkább veszélyeztetett emberek ellen irányul, és nyelvezete

A BBC szerint Lineker Twitter-bejegyzése sértette a médiatársaság szerkesztési iránymutatóiban megfogalmazott pártatlansági követelményeket, és a cég ezért kérte fel a volt futballsztárt, hogy lépjen vissza az MOTD műsorvezetésétől. Ennek a felfüggesztésnek vetett véget a hosszas tárgyalások után hétfőre kidolgozott megállapodás.

(MTI)

Nyitókép: Justin TALLIS / AFP   

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem4
2023. március 13. 19:36
Linecker a kiemelt fizetését, ami vagy 10x-ese az angol miniszterelnöknek, a londoni pedofil belső körben játszott szerepe miatt élvezheti. Mindenki utálja, Anglia lélegzetvisszafojtva várta, hogy végre kirúgják.
barkasfarkas
2023. március 13. 19:29
Ha nem akarunk cancel culture-t, akkor Linekert sem akarjuk eltüntetni a képernyőkről azért, mert elmebeteg módon nácizik a közösségi médiában.
budapesti
2023. március 13. 18:55
Linekernek ebben igaza volt. Viszont nem tudom, azzal is egyetértene-e hogy az iszlamistákkal szemben drákói szigorral kéne eljárni. A BBC meg felháborítóan állt hozzá a szólásszabadsághoz, és a Linekerrel szolidarító munkatársaknak is igaza van.
péterx
2023. március 13. 16:51
Lineker biztosan derék ember, de Európa migrációs lerohanását nem érti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!