Egyre komolyabb Olaszországban a migrációs krízis

2023. április 23. 19:52

Év eleje óta több mint 35 ezer bevándorlót regisztráltak a hatóságok.

2023. április 23. 19:52
null

A dél-olaszországi Calabria tartományban 90, a szomszédos Pugliában csaknem 30 migráns kötött ki vasárnap – jelentette Sárközy Júlia, az MTI tudósítója. A római belügyminisztérium legutoljára pénteken közölt adatai szerint év eleje óta több mint 35 ezer bevándorló érkezett, a tavalyi év ugyanezen időszakában számolt több mint 8600-hoz képest.

A parti őrség közlése szerint a hatóságok a vasárnapra virradó éjszaka siettek a kilencven fős csoport segítségére. A migránsok többségében afgánok, pakisztániak és szíriaiak, 14 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorú van köztük. A határsértők közül

a legtöbben bangladesi, szíriai, pakisztáni, nepáli, indiai, egyiptomi, marokkói és török állampolgárok voltak.

A csoport négy napja kelt útra Törökországból, és egy húszméteres vitorlással kelt át a Földközi-tengeren. A partiőrség a vitorlásról motoros hajókra helyezte át az embereket, akiket Roccella Ionicába szállítottak. Partra szállásukat követően szokás szerint orvosi vizsgálatnak vetették alá őket, majd ideiglenesen a Roccella Ionica kikötőjében felállított sátortáborban helyezték el őket, melyet a vöröskereszt és a polgári védelem működtet, valamint az Orvosok Határok Nélkül szervezet is segítséget nyújt.

A calabriai tengerparti városban év eleje óta ez volt a 12. csoport, mely partot ért, ez három és fél hónap alatt majdnem kétezer migránst jelent. Tavaly egész évben több mint hétezren kötöttek ki Roccella Ionicában. A pugliai Bari kikötőjében az SOS Mediterranée francia civilszervezet Ocean Viking nevű hajója kötött ki 29 fővel, akiknek többsége Szudánból és Bangladesből származik.

Lampedusa szigetére néhány óra alatt csaknem 160-an érkeztek különböző hajókkal, melyeknek a partiőrség és a pénzügyőrség nyújtott segítséget. Az első csoportban 40-en voltak, majdnem kivétel nélkül közép-afrikaiak: beszámolóik szerint szombaton keltek útra a tengeren a tunéziai Szfakszból. Ugyanonnan indult egy másik hajó is 30 emberrel, valamint további kettő több mint 80 utassal, akik Burkina Fasóból, Elefántcsontpartról, Szenegálból, Ghánából és Maliból származnak.

Nyitókép: GUARDIA COSTIERA / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. április 24. 14:25
Búvár Kund , dologra .
LipcsiSzopato
2023. április 24. 11:14
na mára meg volt a lipcsibasztatás is :D
elfújta az ellenszél
2023. április 24. 10:32
''csaknem 160-an érkeztek különböző hajókkal, melyeknek a partiőrség és a pénzügyőrség nyújtott segítséget'' Soha nem fogom elfelejteni, amikor engem a kilencvenes években autóval érkező turistaként fél óráig csesztettek az olasz pénzügyőrök/határőrök az osztrák-olasz határon. Hova megyek pontosan, mennyi ideig akarok ott maradni, mennyi pénz van nálam (volt jó sok csak nem akartam mindet megmutatni mert attól féltem hogy ráteszik a kezüket) és így tovább. Ahányszor arra járok azóta is mindig eszembe jut, meg az ilyen hírekről is B@sszák meg saját magukat vagy a migránsaikat, nem érdekel az ostoba rinyálása ezeknek a BAROMÁLLATOKNAK
Odone Ricci
2023. április 24. 09:22
Már többször írtam, de megismétlem. A törvény nem engedi meg, hogy rájuk lőjenek vagy ne mentsék ki olasz felségvizeken az apró ócska csónakokra tett menekülőket. AMEDDIG az NGO-hajók (legalább 4O ) vigan hajóznak a nemzetközi vizeken és átveszik a gumicsónakokon elindult migránsokat a libiai, tunéziai partokról, majd tovább szállítják őket és csak pár mérföldnyi távolságra teszik ki őket ismét apró csónakokra vagy hosszú Kinában gyártott gumicsónakokra, ahol akár 4O-en is ülnek mint a heringek, ADDIG itt nem változik semmi. Az NGO- hajókat és az egész szervezetet Brüsszel politikailag is támogatja és soha nincs szó működésük felfüggesztéséről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!