Le Figaro: Az Egyesült Államok lecsap az Orbán-kormányra

2023. április 13. 08:47

A francia lap is kommentálta David Pressman szerdai sajtótájékoztatóját.

2023. április 13. 08:47
null

A Le Figaro online felületének tudósítása szerint Joe Biden kormánya kezdi elveszíteni a türelmét a magyar hatóságokkal szemben, akik nem hajlandók igazodni a NATO Ukrajna-barát álláspontjához. A beszámoló idézte David Pressman szerdai sajtótájékoztatóját, amely szerint Washingtont „aggodalommal tölti el”, hogy a magyar kormány továbbra is törekszik az egyre szorosabb kapcsolatok kialakítására Oroszországgal. Az Egyesült Államok ezért úgy döntött, hogy az orosz vezetésű, de negyedrészben magyar tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára.

A cikk kitért arra, hogy a magyar „nacionalista jobboldal” mindig is nagyon nehéz viszonyt ápolt az amerikai demokratákkal, akiket azzal vádol, hogy destabilizálni, ha nem megdönteni akarják kormányait. Tavaly ősszel frissen üdvözölték Budapesten David Pressman nagykövetet, egy nyíltan meleg ügyvédet, aki az Obama-, majd Biden-kormányzatban dolgozott. Cserébe az amerikai diplomata gyorsan kritizálta a magyar kormányt a nemzetközi sajtóban – írja a Le Figaro.

Orbán Viktor februári beszédében a Magyarországot a háborúba „bepréselő” Pressman nevével viccelődött, mielőtt figyelmeztetett: „jó, ha felkészülünk, hogy a velünk szembeni hangnem is egyre durvább és kíméletlenebb lesz. Provokációk, sértegetések, fenyegetések és zsarolások. Azt nem ígérhetem, hogy könnyű lesz, de azt igen, hogy állni fogjuk a sarat.”

A cikk idézte Jeszenszky Géza Népszavának adott interjúját is, amelyben úgy fogalmazott: a magyar kormány „érthetetlenül agresszív” Washingtonnal szemben, azonban ez „káros és öngyilkos” politika, amely csak Oroszország és Kína érdekeit szolgálhatja.

Nyitókép: Facebook

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jamborcs
2023. április 14. 08:45
Amcsik haza plakátokat kellene kirakni..
rulle953
2023. április 13. 16:18
Mért nem küldik haza ezt a buzipárti barmot semmi keresnivalója egy normális országban.
Aerion
2023. április 13. 16:09
Magyarország részvényhányada a Nemzetközi Beruházási Bankban nagyobb, mint Oroszországé, ez nem egy orosz bank, ez nemzetközi bank, amelyben számos ország részvényhányad tulajdonos.
Békés
2023. április 13. 14:37
Jeszenszky Géza legközelebb a Bartus féle népszabinak ad interjút? Ennyit a nevében nemzeti, hazaáruló MDF kúrmányról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!