Lengyelország továbbra sem tartja lezártnak a második világháborús jóvátétel kérdését

2023. április 24. 12:57

A lengyel európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint emlékeztetni kell Németországot, hogy nem zárhatja le egyoldalúan a jóvátétel kérdését .

2023. április 24. 12:57
null

Szymon Szynkowski vel Sek európai uniós ügyekért felelős miniszter a háborús jóvátétel kérdésére utalt a Lengyel Rádió egyik adásában. Mint a miniszter rámutatott arra,

Az egyik a jóvátétel kérdése, és ezt a témát nem szabad figyelmen kívül hagyni” – hangsúlyozta. A politikus emlékeztetett arra, a berlini kormány a háború után sok országgal elszámolt, Lengyelországgal viszont nem, amely arányait tekintve a második világháború legnagyobb áldozata. „Zbigniew Rau külügyminiszter találóan fogalmazott a Szejmben elmondott beszédében, mondván,

– mutatott rá. A lengyel fél szerint Németország, mint a háborús bűnösök nemzete és a második világháború bűneiért felelős állam egyoldalúan szeretné lezárni a jóvátétel kérdését. „Ez így viszont nem lehetséges, és Lengyelország emlékeztetni fogja erre Németországot” – tette hozzá az uniós ügyekért felelős miniszter. „A jóvátétel kérdése, lévén kormányhatározat tárgya, így az egész kormány kötelessége csatlakozni ehhez a témához” – fejtette ki.

A lengyelek jóvátételt követelnek a II. világháborús károk miatt, Berlin erről hallani sem akar

Németország visszautasította a második világháborús jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó legutóbbi lengyel kormányzati kérést. Berlin egy lengyel diplomáciai jegyzékre válaszul leszögezte: a kérdést lezártnak tekinti- jelentette be a lengyel külügyminisztérium kedden.

 

Nyitókép: Leemage via AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketeöves nirvana
2023. április 29. 20:00
Lesz még ez rosszabb is
Palatin
2023. április 25. 18:56
A lengyeleknek megnöttek az esélyeik, hogy elérkék, amit akarnak. Az amerikaiak mögöttük állnak, már csak azért is, mert ök is szívesen behuznak egy gyomrost a németeknek.
formaegy
2023. április 25. 10:41
"A lengyel európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint emlékeztetni kell Németországot, hogy nem zárhatja le egyoldalúan a jóvátétel kérdését ." No és ezt az ukránoknak is megmondtátok akik 100ezer lengyel embert, GYEREKET gyilkoltak le leírhatatlan, borzalmas kegyetlenséggel? Ja, az elgázosító lengyel náciknak ez nem számít. Elmentek ti a büdös francba!!!!!!!!!!!!!!
madar299
2023. április 24. 17:24
Tényleg igaz : csak a remény hal meg utoljára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!