Nekiment Amerika a kínai TikToknak, kiszorítanák a nyugati világból

2023. április 22. 12:01

A kínai közösségimédia-kisgömböcöt egyre több támadás és kritika éri Amerikában: nem csak a Facebook és az Instagram, a Pentagon sem szereti a konkurenciát.

2023. április 22. 12:01
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

A napokban robbant a tengerentúlon a hír: Montana lesz az első amerikai állam, amely törvénnyel tiltja majd a kínai TikTok platform használatát. A Greg Gianforte republikánus kormányzó kézjegyére váró törvény januárban léphet érvénybe, a TikTok már most sugallja, valószínűleg jogi lépésekre szánja el magát. Még egy csavar akad a törvényben: bár illegálissá teszi az applikáció letöltését, azoknak, akiknek már fent van a telefonján, legális lesz használni továbbra is.

A törvényjavaslatot egyébként 54:43 szavazati aránnyal fogadták el,

az aggodalmak zömét a kínai kormány állítólagos megfigyelési kísérletei, illetve a „veszélyes kihívásokra” buzdítás adta.

Életveszélyes figyelemfüggőség

A Tiktok – legalábbis amerikai szemmel nézve – több szempontból is más a hagyományosan amerikai vállalatok által uralt közösségimédia-piac egyéb termékeihez képest, mint például a YouTube, a Facebook vagy az Instagram.

Ugyanis, mint arról a Washington Post is értekezik, egy különleges algoritmuson keresztül

és ez alapján szolgálja ki a felhasználói igényeket a „for you” szekcióban, így egy átlagos amerikai felnőtt felhasználó napi 56 percet tölt az applikáció használatával, a „TikTok-függőség kétségtelenül nagyon is valóságos dolog” kutatások szerint is.

Egy másik probléma a sokáig hülyegyerek-applikációként kezelt alkalmazással a már említett „veszélyes kihívások”, vagy tágabb értelemben véve a figyelem generálását mindenek fölé helyező viselkedés.

Néhány példa erről a közelmúltból:

  • 2020-ban az amerikai Oklahomában a „Benadryl challange” nevű kihívás miatt halt meg egy 15 éves tinédzser lány – a veszélyes mutatvány arról szól, hogy a résztvevők, miközben videózzák magukat, 12-14 tablettányi Benadryl nevű nyugtatót vesznek be, abban a reményben, hogy hallucinálni fognak.
  • 2021-ben két kislány halálát is összefüggésbe hozták a „Blackout challenge” nevű kihívással, amelynek lényege, hogy a résztvevők ájulásig fojtogatják magukat övvel, pórázzal vagy egyéb eszközökkel.
  • 2022 októberében tinédzserek kötöttek el egy autót a TikTok „Kia challenge” névre hallgató kihívása kapcsán, mind a négyen meghaltak, miután karamboloztak a lopott járművel.

Zárójelben érdemes lehet megjegyezni, ami a függőséget és a megkérdőjelezhető tartalmakat illeti: a kínai vállalat érdekes módon Kínában a gyerekek számára elérhető verziónál nem „egyél Mentost kólára”-típusú „kihívásokat” algoritmizál a fiatal felhasználók falára,

hanem otthon is elvégezhető tudományos kísérleteket mutatnak be,

múzeumi kiállításokat, hazaszeretetről szóló videókat és oktatóvideókat ajánlanak, derült ki nemrég.

Nemzetbiztonsági ügyek

Az amerikai Kongresszus energetikai és kereskedelmi bizottsága márciusban nyilvános meghallgatásra behívta a TikTok vezérigazgatóját, Shou Zi Chew-t, akinek mérsékelten volt lehetősége védőbeszédet mondania a platform mellett, noha meghallgatása órákon át tartott. A bizottsági elnök maga is a platform betiltása mellett kardoskodott az egész Egyesült Államokban,

mondván, a TikTok nem csak kémkedik az amerikai polgárok ellen, de a tartalomfogyasztásukat is befolyásolja.

Emlékezetes: bár a TikTok nem kizárólagosan Kínában működik, de a ByteDance kínai cég tulajdonolja, Peking pedig a gyanú szerint befolyásolhatja a működését, és az összegyűjtött elképesztő mennyiségű adatot is kiszolgáltathatja a kínai titkosszolgálatnak a felhasználókról.

Valójában ez nem teljesen igaz, mármint az adatgyűjtéssel kapcsolatban az, hogy „a gyanú szerint”: decemberben ugyanis az említett ByteDance vezetősége egészen konkrétan bevallotta, hogy alkalmazottaik – legalábbis „szándékolatlanul” – hozzáfértek amerikai felhasználók IP-címeihez, beleértve, mit ad Isten, olyan újságírókéihoz, akik kritikus hangvételű cikkeket írtak a vállalatról.

A feltörekvő, elsősorban fiatalok körében népszerű platformnak

az Egyesült Államokban is jóval több mint százmillió aktív felhasználója van.

Washington nem is feltétlenül ragaszkodna a betiltáshoz, „csupán” egy visszautasíthatatlan ajánlatot szerettek volna tenni a kínai tulajdonosoknak, hogy ugyan, adják már el a részesedésüket, és akkor a veszélyes kínai appikáció demokratikus amerikai közösségimédia-applikációvá válik.

Hozzátehetjük, demokratikus amerikai közösségimédia-applikációnak lenni sem feltétlenül az objektivitás, a politikai önmegtartóztatás és a felhasználói adatok korrekt kezelésének a záloga: emlékezetes lehet a Facebook (újabban: Meta) háza tájáról a Cambridge Analytica-botrány, az összes platformot érintő közös hadjárat a republikánus elnökjelölt Donald Trump ellen 2020-ban, de ott vannak az olyan apróságok, mint a jobboldali hírportálok folyamatos, érdemi indoklás nélküli letiltása; a Twitter kapcsán Elon Musk hatalomátvétele után derült ki, hogy

a felhasználók privát levelezéséhez is hozzáférhettek amerikai kormányzati szereplők.

Tűrés, tiltás, TikTok

Emlékezetes, a TikTok elleni fellépés – nagyjából a nyugati-kínai viszony elmérgesedésével egyidőben – széles körben megindult.

Óriási érvágás volt a vállalatnak az indiai betiltás: a Föld immár legnépesebb, Kínával bonyolult viszonyt ápoló országa nemzetbiztonsági okokból döntött így, noha minden második fiatal felhasználó innen érkezett a felületre.

Hasonlóképpen járt az applikáció Afganisztánban, Örményországban, Azerbajdzsánban, Bangladesben, Iránban, Pakisztánban és Szíriában.

A kormányzati dolgozók munkaeszközeit érintő tiltás ennél is szélesebb körű, itt már nyugati országok is érintettek, elsősorban az angolszászok: az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland, illetve több európai ország, úgy mint Belgium, Dánia, Norvégia.

És persze az Egyesült Államok európai szövetségesei sem habozhatnak, ha az amerikai szankciókat kell gyakorlatba ültetni Európában, igaz, a TikToknál egy kicsit mégis fáziskésésben vannak: az Európai Parlament munkatársait ugyan arra kötelezték, hogy március 20-ig töröljék az alkalmazást minden munkahelyi eszközükről, miután Roberta Metsola elnök korábbi rendelete kiberbiztonsági kockázatokra hivatkozott a kínai tulajdonú platformmal kapcsolatban. Azonban nem megy az könnyen faluhelyen, a 2024 késő tavaszára tervezett EP-választások miatt

sok politikus inkább mégis marad még egy kicsit TikTokon,

főleg az ott elérhető, zömmel fiatal szavazók voksai kedvéért, akik közül 125 millió használja több-kevesebb intenzitással az alkalmazást.

Cikkünk végére mindenesetre kerüljön egy nagyon huszonegyedik századi hír, benne minden fontos elemmel: a globalizmus miatti minden-mindennel-összefüggéssel, az energiaválsággal és az orosz-ukrán háborúval:

TikTokos macskás videók miatt nem tud terjeszkedni egy norvég lőszergyártó, ez pedig Ukrajnára is kihat

Európa egyik legnagyobb lőszergyártója bővíteni szeretné egyik legnagyobb gyárát, de nem várt akadályba ütközött: a TikTokba. A norvég és finn közös tulajdonban lévő Nammo fegyvergyár Norvégia közepén terjeszkedne, ám azt a tájékoztatást kapták, hogy a nincs rendelkezésre álló többletenergia, mivel a TikTokot fő ügyfélként kezelő adatközpont elhasználja a régió áramát.

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. április 22. 15:19
Pedig a kínaiak által pénzelt média liberálisabb mint a magát liberálisozó nyugati, mert ha nincs cenzúra, több a látogató. Nem mellesleg egy Mandiner által üzemeltetett, ennyire liberális fórumot sem tudok elképzelni ballibsi üzemeltetésben, pedig nem tegnap óta fórumozok. A múltban (2010 előtt) nem láttam ilyesmit és ismerve a ballibsik hozzáállását a liberalizmushoz ez addig tart, ameddig a ballibsik hatalomra nem jutnak. A ballibsi ugyanis nem valami nagy demokrata és főleg nem liberális.
robertdenyiro
2023. április 22. 15:09
Kemény dolog a konkurenciaharc.
Borossy
2023. április 22. 13:46
Cenzúra báj júeszély
patópál
2023. április 22. 13:35
"a TikTok nem csak kémkedik az amerikai polgárok ellen, de a tartalomfogyasztásukat is befolyásolja" A Facebook talán nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!