Amerikai lap az „orosz beavatkozásról”: az FBI nem volt elég óvatos, mielőtt Trump ellen eljárást indított

2023. május 16. 15:56

Lehet, hogy orosz dezinformáció volt, hogy az oroszok Trump pártján beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

2023. május 16. 15:56
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Mint arról a Mandiner is beszámolt: hétfőn közzétették John Durham különleges ügyész jelentését, amely azt állapította meg, hogy mem volt törvényes alapja az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) 2016-ban nyomozást indítani Donald Trump ellen az Oroszországgal való összejátszás gyanújával. Évekkel korábban egyébként Robert Mueller különleges ügyész azt állapította meg, hogy a gyanúsításnak sem volt alapja, téves volt az a feltételezés, hogy az oroszok Trump oldalán beavatkoztak a 2016-os amerikai választásba. 

Korábban, még 2020-ban a The Federalist összefoglalója alapján megírtuk: az FBI-nyomozás jelentős részben egy volt brit kém, Christopher Steele által összeállított dosszién alapult. Steele-t a Fusion GPS nevű cég alkalmazta, a Fusion GPS-t pedig a Clinton-kampány és a Demokrata Párt vezetősége, a Democratic National Committee (DNC) bérelte fel, hogy terjessze azt a pletykát, hogy Trump titokban összedolgozik Putyinnal. A Steele-dossziét nyilvánosságra hozták 2017-ben, és kiderült, hogy megalapozatlan állításokkal van tele. A hétfői hírek kapcsán a National Review azt írja: John Durham szerint

az FBI ignorálta annak lehetőségét, hogy a Steele-dosszié orosz dezinformáció volt.

Márpedig erre jó oka lehetett volna.

A Steele-dosszié állításainak nagy része ugyanis egy orosz embertől, Igor Dancsenkótól származott. Az oroszt 2008-tól a középbalos Brookings Institution alkalmazta, ahol megpróbált két munkatársat beszervezni, hogy a jövőben szolgáltassanak ki számára minősített információkat pénzért cserébe; Dancsenko úgy tudta, hogy Obamának fognak dolgozni. Egyikük megkereste az FBI-t. Emiatt Dancsenkót 2009-2011 között megfigyelte az FBI, és kiderült, hogy kapcsolatban volt az amerikai orosz nagykövetséggel, valamint orosz ügynökökkel. Aztán a nyomozást lezárták, mert úgy hitték, hogy Dancsenko Oroszországba távozott, de ez nem volt igaz, valójában Washingtonban élt.

A Trump-kampányhoz közelálló Carter Page elleni nyomozás is a Dancsenkótól származó információkon alapult, ahogy a Steele-dosszié információinak nagyrésze is. Dancsenko ráadásul sosem tudta alátámasztani a Steele-dosszié gyanúsításait, nagyrészt pletykákra és informális beszélgetésekre hivatkozott bizonyítékként. Sőt, sok információ nem is volt következetes. John Durham azt írja jelentésében:

az FBI mindezek ellenére meg sem fontolta annak lehetőségét, hogy ezek az infók orosz dezinformációk. 

Mind Robert Mueller különleges ügyész 2019-es jelentése, mind A The Intercept című lap oknyomozója, az egyébként baloldali és Donald Trumpot sokat kritizáló Glenn Greenwald, aki korábban jogászként dolgozott, már 2019-ben megalapozatlannak találták a 2016-os választásokba Trump oldalán való orosz beavatkozás vádját. A mostani Durham-jelentés az ennek nyomán indított, Trump-elleni FBI-nyomázást is törvénytelennek találta.
 

MTI/EPA/Pool/Mihail Metzel

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 17. 09:23
Szar zsidó propaganda. Hazug is, szánalmas is, aljas is. Olyan mint a zsidó.
fatman
2023. május 17. 01:05
Mi volt az orosz érdek ebben?
Julius68
2023. május 16. 21:47
Valószínűleg sorjáznak majd a vádemelések, már ha az USA jogállam, de nem az.
tetx
2023. május 16. 20:31
vagy demokrata hazudozás, elég ismerősnek tűnik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!