Eltörölte az egyetemi pozitív diszkriminációt az amerikai Legfelsőbb Bíróság

2023. június 30. 07:21

„Ez nem egy normális bíróság” – jelentette ki Joe Biden elnök a konzervatív többségű bírói testület döntése után.

2023. június 30. 07:21
null

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság friss döntésének értelmében a jelentkezők bőrszíne ezentúl nem játszhat szerepet az egyetemi felvételi eljárásban – írja a BBC.

Az új szabályozással véget vetnek egy évtizedek óta húzódó amerikai gyakorlatnak, az úgynevezett pozitív diszkriminációnak, amely a színes bőrű diákokat részesítette előnyben a többiekkel szemben az amerikai egyetemekre való bejutáskor.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy határozottan elítéli a bíróság csütörtöki döntését, amely szerinte semmiképp sem lehet végleges. Az elnök úgy véli, az Egyesült Államokban még mindig súlyos probléma a diszkrimináció.

„Ez nem egy normális bíróság” – minősítette a döntésben résztvevő kilenc bíró munkáját.

John Roberts főbíró azzal indokolta a döntést,

„sok egyetem sokáig tévesen úgy gondolkodott, hogy az adott egyént nem a legyőzött kihívások, a megszerzett készségek vagy a megtanult leckék, hanem a bőrszíne alapján kell értékelni”,

bár a bíróság többsége úgy véli, a leginkább érintett UNC és Harvard egyetem hozzáállását egyébként a jó szándék vezérelte. 

A határozat arra is kitér, nem tilthatják meg az egyetemeknek, hogy figyelembe vegyék, mit gondol egy jelentkező arról, hogyan befolyásolja az életét a faji hovatartozása.

Roberts bíró úgy folytatta, „a Harvard felvételi eljárása azon a káros sztereotípián alapszik, hogy egy fekete diák tud olyasmit magával hozni, amit egy fehér nem”.

Donald Trump korábbi amerikai elnök, „nagy napként” értékelte a döntést.

„Végre megjutalmazzák a rendkívüli képességekkel rendelkező amerikaiakat” – írta a közösségi médiában.

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2023. augusztus 07. 19:44
"„Ez nem egy normális bíróság” – jelentette ki Joe" a demens. :)
Zolotarjov
2023. augusztus 07. 19:29
Na ugye..
Zolotarjov
2023. augusztus 07. 19:29
Na ugye..
savrena
2023. július 03. 11:11
A pozitiv diszkrimináció az egyben negativ diszkrimináció is, csak nézőpont kérdése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!