Klímaaktivisták másztak Deutsche Bank épületére Frankfurtban

2023. június 14. 11:29

A bank vagyonkezelő társasága, a DWS klímavédelmi befektetéspolitikája ellen tiltakoztak.

2023. június 14. 11:29
null

Német nyelvű, „Kényszerítsük a DWS-t, védjük meg az éghajlatot” feliratú sárga Greenpeace-plakátot az épület ikertornyainak alsó részén lévő üveghomlokzatra feszítették ki a demonstrálók. Tucatnyi rendőrautó érkezett a helyszínre, ám az egyik rendőr azt mondta, hogy senkit nem vesznek őrizetbe.

A vállalat – amelynek éves részvényesi közgyűlését egy nappal előzte meg az akció – a környezetvédők és a szabályozó szervek figyelmét is felkeltette az ellene felhozott, általa azonban vitatott vádak miatt, amelyek szerint a társaság félrevezette a befektetőket a zöldberuházásokkal kapcsolatban, vezérigazgatója pedig tavaly lemondott az úgynevezett „zöldre mosás” vádja miatt. Zöldre mosásnak nevezik környezetvédők azt, amikor egy vállalat az általa végzett tevékenységet környezetbarátnak állítja be, miközben nem az.

Az új vezérigazgató, Stefan Hoops a cég honlapján közzétett nyilatkozata szerint azzal igyekszik megnyugtatni a részvényeseket a csütörtöki közgyűlésen, hogy a DWS együttműködik a vizsgáló hatóságokkal, és továbbra is elérhető teszi pénzügyei kimutatásait. 

„A DWS botránya a Deutsche Bank botránya” – jelentette ki az épület előtt Mauricio Vargas, a Greenpeace pénzügyi szakértője. Kijelentette továbbá, hogy csütörtökön beszédet tart a részvényeseknek.

Közleményében a DWS azt írta, egyetért a Greenpeace-szel abban, hogy a klímaváltozás határozott fellépést igényel, ám erről eltérőek az elképzeléseik. A vállalat vezetői ugyanakkor bejelentették, a közelmúltban új irányelveket fogadtak el a szénipari vállalatokkal kapcsolatban.

(MTI)

Fotók: Andreas Arnold / DPA / AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. június 15. 19:09
hmm...mesterlövész?...adjunk "kölcsön"?...gondolom germanisztánban már az is elfogyott
TAVIROZSA
2023. június 14. 17:42
Az nem "zöldre mosás", ha leállítod az atomerőművet, lebontod a szélkereket és a helyén feltárt lignit elégetéssel állítasz elő elektromos energiát? (A német kormány pont ezt csinálja.)
körte10
2023. június 14. 17:41
Remélem az a szép nagy molinó lebomló, újrahasznosított ponyvából készült, környezetbarát tintával nyomtatva.
balbako_
2023. június 14. 16:10
Érdekesek ezek a klímaaktivisták! A palagáz ellen semmi kifogásuk, amiket tankereken hoznak át az óceánon. A hadiipari gyárorjások ellen nem lépnek fel, az óceánokat kontinensméretű műanyag szennyezéssel szemben szavuk sincs. A tehenek ellen viszont gyilkos harcot vívnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!