Mesés pénzeket keresnek, mégsem hajlandók spórolni a brüsszeli bürokraták

2023. június 27. 12:00

Az Európai Bizottság hiába próbálja meggyőzni az EP-t és az EU Bíróságát, hogy legalább egy kicsit fogják vissza a költekezést.

2023. június 27. 12:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

A POLITICO írta meg, hogy óriási meccs folyik a költekezésről az Európai Bizottság és a többi uniós intézmény között: a Bizottság felszólította az Európai Parlamentet, hogy 28 millió euróval (kb. tízmilliárd forinttal) vágja meg a 2024-es költségvetését, az Európai Unió Bíróságától pedig hatmillió eurónyi (2,2 milliárd forintos) megtakarítást vár el.

Johannes Hahn költségvetési biztos ezt azzal indokolja, hogy az Európai Parlament és az EU Bírósága is megsérteni látszik azt az uniós szabályt, amely szerint a fizetéseken kívül minden más költségük legfeljebb két százalékkal emelkedhet az inflációra hivatkozva.

Aljas trükk a spórolás

Az Európai Parlament és az EU Bírósága harsányan tiltakoznak a lépés ellen, szerintük a Bizottság „aljas, soha korábban nem használt költségvetési trükköt” alkalmaz ellenük azzal, hogy a bírák és EP-alkalmazottak pótlékainak inflációval megindokolt emeléseit is beszámítják a fizetéseken kívüli költségek közé – joggal, hiszen a pótlék, térítés és támogatás nem munkabér.

Roberta Metsola EP-elnök szóvivője útján megüzente, azt várják, hogy „orvosolják ezt a javaslatot”. A 28 millió eurós költségcsökkentés egyébként

nem tűnik különösebben soknak a 2,4 milliárd euróból (885 milliárd forintból) gazdálkodó Európai Parlament költségvetésében.

Az EU Bírósága még ennél is elkeseredettebb, szerintük az új számolási módszertan „jelentős problémát jelent intézményünk számára”, oly jelentőset, hogy „a Bíróságot az a veszély fenyegeti, hogy a jövő évben nem tud majd helytállni energiafogyasztással kapcsolatos kötelezettségeiért”.

Így élnek az uniós bürokraták

A kérdéses pótlékokat, térítéseket és támogatásokat a két uniós intézmény mesés fizetések mellé fizeti. Az európai parlamenti képviselők bruttó alapfizetése 3,6 millió forintnak megfelelő euró, melyből az adók és járulékok összesen alig 22 százalékot (!) visznek el. Ezzel ugyanakkor a képviselőknek még nem kell megelégedniük: 1,8 millió forint értékű havi költségtérítést is kapnak,

valamint további 125 ezer forintot minden egyes olyan parlamenti munkanapért, amelyen méltóztattak legalább a szavazások felén részt venni.

A képviselők kezét mandátumuk lejárta után sem engedi el az EP: miután távoznak a parlamentből, minden hivatalban töltött évük után egyhavi plusz fizetést kapnak, valamint 63 éves koruktól kezdve jogosultak speciális nyugdíjukra, amely minden hivatalban töltött év után a fizetés 3,5 százalékát teszi ki. Így tehát aki csak egy ötéves ciklust visz végig, 63 éves korától az is 630 ezer forintos nyugdíjra számíthat az EP-től.

A képviselők emellett havi 9,4 millió forintot költhetnek asszisztensek alkalmazására. Az asszisztensek fizetése 963 ezer forinttól 3,3 millió forintig terjed. Erre jön rá a fizetésük 16 százalékát, de minimum 209 ezer forintot kitevő kiküldetési hozzájárulás, a minimum 70 ezer forintos háztartási hozzájárulás, valamint a gyermekenként és havonta 154 ezer forintos gyermeknevelési pótlék.

Az Európai Unió Bíróságának bírái a legjobban fizetett uniós tisztségviselők a Bizottság, a Parlament és a Tanács vezetői után: minden egyes bíró 9,4 millió forintot keres havonta. Kinevezésükkor kéthavi fizetést kapnak családjuk kiutazásának és költözésének költségein felül.

Nyitóképünkön Roberta Metsola, fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. július 09. 05:58
Európán egy bűnöző banda élősködik eus országok pénzét két marékkal szórják emberek ezreit gyilkoltatják az ukrán háborúban . 20 millió ukrán ember életét tönkre hontalanná tették , ezek dumálnak emberi jogokról jogállamiságról , ők csinálják a holokausztot az emberirtást béke ellenségei. Tömeggyilkosok.
bagira002
2023. július 09. 05:51
Nem spórolnak mert már annyit összeloptak hogy meg nem született utódaik is milliárdosok lesznek . Kommunistáknál kapzsibb harácsolóbb nincs . Jahhh hogy hülyék lennének a nagy vagyonukat fitogtatni . Országokon élősködők törvények fölött álló maffiabanda .
dupree
2023. július 05. 07:58
Ez bazzeg a pofátlanság teteje, amikor minket szopatnak DE még TŐLÜNK kérnek pénzt a SAJÁT fizetésemelésükhöz. Hátajókurvaanyátokat ott mind Brüsszelben.
zabszem
2023. június 27. 17:49
Népszavazást kell tartani és ki kell lépni az EU-ból!!!! Minél előbb!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!