Ügyész: Nincs terrorista indítéka a franciaországi késes támadásnak

2023. június 08. 17:57

Élisabeth Borne kormányfő szerint az elkövető nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, legálisan tartózkodott Franciaországban.

2023. június 08. 17:57
null

Semmilyen nyilvánvaló terrorista indítékot nem állapított meg eddig a nyomozás a csütörtök reggel a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadással kapcsolatban, amelyben hat ember, köztük négy kisgyerek súlyosan megsérült – közölte Line Bonnet-Mathis, Annecy ügyésze a támadás helyszínén Élisabeth Borne miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

– mondta a vádhatóság képviselője, aki emberölési kísérlet miatt rendelt el nyomozást az ügyben, amelyet a bűnügyi rendőrség folytat le.

 

Az ügyésznő megerősítette, hogy a támadásban hatan sérültek meg, négy kiskorú és két felnőtt.

– hangsúlyozta. A megtámadott gyerekek között van egy brit és egy holland állampolgár. A legfiatalabb sérült gyerek 22 hónapos, a legidősebb hároméves, a helyi és a közeli Genf (Svájc) kórházaiban ápolják őket.   

A támadás egy játszótéren történt, amely egy parkban található az Annecy-tó partján” – tette hozzá Line Bonnet-Mathis. Elmondta, hogy egy felnőtt könnyebben sérült meg a késelésben, míg egy másik felnőttet először megszúrt a támadó, majd a rendőrségi beavatkozás során egy lövéstől is megsérült, ezért vizsgálat indult annak megállapítására, hogy a rendőrök milyen körülmények között használták a fegyverüket.    

Élisabeth Borne kormányfő megerősítette,

hogy az elkövető nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, legálisan tartózkodott Franciaországban

és nem állt korábban pszichiátriai kezelés alatt.  

Az elkövető szíriai állampolgár, menekültstátusszal rendelkezik, tíz éve élt Svédországban, és menedékkérelmet nyújtott be Franciaországban is” - mondta a miniszterelnök.

A támadásról készült mobiltelefonos felvétel szerint a magát kereszténynek valló szír állampolgárságú elkövető a késelés közben annyit mondott kétszer angolul: „Jézus Krisztus nevében”. A támadó saját állítása szerint a szíriai keresztény közösséghez tartozik. A támadáskor keresztet viselt, és egy keresztény imakönyv volt a kezében, amikor letartóztatták. Motozáskor egy Szűz Mária- és egy Jézus Krisztus-képet, valamint egy keresztet találtak nála. Egyetlen fegyvere volt, a kés, amelyet a támadáshoz használt.

MTI/ A címlapkép illusztráció. Kép forrása: Pixabay, Turmisu 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2023. június 09. 16:35
"Élisabeth Borne kormányfő szerint az elkövető nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, legálisan tartózkodott Franciaországban." Ja, mint minden terrorista aki Franciaországban (vagy az EU-ban) él jelenleg is!
optimiska
2023. június 09. 14:37
A legális migráns csak ballábbal kelt fel. Az áldozatoknak balszerencséjük volt. Az EU számos baljós előjelből tudhatta, hogy ilyenek fognak történni. A ballibbant többség csak tapsolni tud ehhez. MIndannyian tűnjenek el a balfenéken!
Bell & Sebastian
2023. június 08. 21:49
Terror = megfélemlítés, amiről itt ugyebár szó sem eshet, mert nincsenek erre utaló bizonyítékok. Leszámítva a hatrendbeli, minősített gyilkossági kísérletet.
KBA98
2023. június 08. 19:31
szóval a rohadék migráns gyilkost védik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!