Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Amerikai professzor: Nem vagyok benne biztos, hogy Putyin egy bizonyos ponton ne vetne be nukleáris fegyvereket

2023. június 17. 19:15

Max Abrahmset nem lepné meg, ha Magyarország előállna egy békejavaslattal.

2023. június 17. 19:15
null

„Jelenleg sokkal nagyobb egy nukleáris konfliktus kitörésének lehetősége, mint az elmúlt évtizedekben bármikor” − mutatott rá a Magyar Nemzetnek adott interjúban Max Abrahms, az amerikai Northeastern University professzora. Abrahms a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Budapest Peace Forum konferencia miatt járt Budapesten. A lap többek között a nukleáris fenyegetettség valós mértékéről, az ukrajnai békéről, valamint Washington háborúban betöltött szerepéről kérdezte.

A professzor arra a kérdésre, hogy lehet-e valós nukleáris fenyegetésről beszélni, azt válaszolta, 

„Ez persze nem egyenlő azzal, hogy biztosan atomfegyverekhez fog nyúlni, ugyanakkor ez egy olyan veszély, amit komolyan kell venni. (...) Jelen esetben a következmények annyira súlyosak lennének, hogy muszáj figyelembe vennünk egy nukleáris csapás lehetőségét, még ha ennek valószínűsége statisztikailag csekély is. Emellett pedig jelenleg sokkal nagyobb az esélye egy ilyen forgatókönyv megvalósulásának, mint a kubai rakétaválság óta bármikor” – hívta fel a figyelmet. 

Egyre inkább megérti Putyin álláspontját

Hogy melyek azok a jelek, amelyek efelé mutatnak, arra Abrahams azt felelte, Putyin az ukrajnai háborút Oroszországra nézve közvetlen egzisztenciális fenyegetésként írta le”

Majd azzal folytatta, hogy „ahogy halad előre a konfliktus, egyre inkább meg lehet érteni ezt az álláspontot. Egyre több és több az orosz területeket érő támadás, merényletek Oroszországon belül, amelyek igazolják és megerősítik Putyin azon állítását, miszerint

„Erre az amerikaiak és a nyugat-európaiak többsége azt mondaná, Moszkva egyszerűen kivonhatná csapatait, és véget vethetne a háborúnak. Ugyanakkor a NATO keleti terjeszkedése, valamint az Egyesült Államok ukrán belügyekbe történő beavatkozása, különös tekintettel a 2014-es eseményekre, Oroszország szemében amerikai agressziónak tűnhet. Az orosz nyilatkozatok is egyre nyomasztóbbak” – húzta alá a szakértő.

Magyarország az oroszok szemében sokkal racionálisabb, mint a NATO más tagjai

Max Abrahms az interjúban kijelentette, „nagyon pesszimista” a béketárgyalások kapcsán. „Az elmúlt időszakban rengeteg béketervet mutattak be, Brazíliától kezdve Kínáig sokan próbálták meg előmozdítani a tárgyalások lehetőségét” – idézte fel.

Majd megjegyezte,

Noha a többi tervezet süket fülekre talált, Magyarország egyedülálló helyzetben van: NATO-tagállam, ugyanakkor Oroszország szemében sokkal racionálisabb, mint a szövetség más tagjai” – mutatott rá a professzor.

***

Nyitókép: MCC Facebook-oldala

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2023. június 18. 11:57
békét
puszt
2023. június 18. 08:07
Még egy hülye... vegyétek fel a könyvjelzőitek közé...
EX_Terminator
2023. június 18. 01:19
Higgyétek el hogy őket abszolúte nem érdekli hogy milyen szarságokkal próbálkoztok, és amíg olyasmit merészeltek keresztül erőszakolni amit nem tehettek meg? Addig csak a vér fog folyni, és ebben tökéletesen igazuk is van!!! És ez itt az igazi nagy probléma jenkiházikáim! MINDEGY MILYEN SZARSÁGGAL JÖTTÖK ITT NEM NEKTEK VAN IGAZATOK HANEM NEKIK.
Csigorin
2023. június 17. 21:39
nem ertik.. Moszkva nem teheti meg hogy kivonja a csapatokat, orosz jog szerint az mar orosz terulet onkent feladni hazaarulas lenne amiert a fougyesz kotelessege lenne Putyint letartoztatni az elnok sem all az alkotmany felett
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!