Akkor most megszegte Biden a protokollt, vagy sem?

2023. július 12. 12:00

Akárhogy is, nem ő volt az első amerikai elnök, aki bakizott a fontos találkozón a brit uralkodóval.

2023. július 12. 12:00
Biden, Károly király
Ungvári Ildikó

Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, Károly király hétfőn délelőtt a windsori palotában fogadta Joe Biden amerikai elnököt, aki egy napot töltött el Angliában, mielőtt továbbutazott a vilniusi NATO-csúcsra. Ahogy Joe Biden esetében már megszokhattuk, ez a találkozó sem múlt el botrányoktól mentesen.

Ezt is ajánljuk a témában

Az eseményről készült felvételeket látva ugyanis többen azzal vádolták az amerikai elnököt, hogy megszegte a brit királyi család tagjainak üdvözléséhez fűződő szükséges protokollt.

A két idős államfő korábban már többször is találkozott egymással, de ez volt az amerikai elnök első hivatalos látogatása Károly megkoronázása óta.

 

Annyira megörültek egymásnak, hogy az illemről megfeledkezve Biden lelkesen kezet rázott őfelségével, miközben megfogta a király könyökét, majd barátilag hátba is veregette.

 

(Biden másnap, a vilniusi NATO-csúcstalálkozón már szűkmarkúbban osztotta a kézfogásokat, ahol a  csoportképre összegyűlve csak Orbán Viktorral fogott kezet a jelenlévők közül. Bár Orbánt nem tilos megérinteni, szegény amerikai elnököt így is meghurcolták a magyar médiában. A 444 újságírója ugyanis azzal magyarázta ezt a gesztust, hogy az amerikai elnök lehet, nem tudta, hol van, és kivel fog kezet). 

Emellett azt is sokan furcsának találták, hogy később, a királyi gárda díszszemléjén Joe Biden Károly király előtt haladt végig a sorfal mellett.

A pletykákra és felháborodásra a Buckingham palota is reagált. Kijelentették, hogy az Egyesült Királyság királya nem vette rossz néven, hogy Biden látszólag megszegte vele szemben a protokollt, sőt, nagyon örült a kedélyes üdvözlésnek.

Így köszöntsük a királyt

A királyi családtagok üdvözlése során az előírás szerint semmiképp sem szabad megérinteni őket, anélkül, hogy ők azt kezdeményeznék. A Buckingham palota hivatalos oldalán közzétett előírás szerint a férfiaknak főhajtással, a nőknek kis pukedlivel ajánlott köszönteni a brit uralkodót és közeli rokonait. Első alkalommal a királyt „Your Majesty” (Őfelsége) címen illik szólítani, a továbbiakban elegendő a Sir megszólítás. A királyi család többi férfi tagját először „Your Royal Highness” (Ő királyi felsége), majd Sir megszólítással célszerű illetni, a nőket pedig az első „Your Royal Highness” után elég Ma’am-nak hívni.

A palota weboldalán megjegyzik, hogy mindez csupán hagyomány, amelyet a legtöbben igyekeznek betartani, hogy ezzel is kifejezzék a királyi család iránti tiszteletüket. Ugyanakkor épp ennyire elfogadott az is, ha valaki egy kézfogással üdvözli a királyi méltóságokat.

A királyi család reagált a walesi gárda díszszemléjével kapcsolatos felvetésekre is. A palota belső forrása szerint Biden nem szegett meg semmilyen előírást azzal, hogy pár lépéssel a király előtt sétált végig a windsori palota kertjében.

Ma, a 21. században nevetségesnek tűnhet ilyen jelentéktelen külsőségekkel foglalkozni. Mégis, a diplomácia világában mindig is nagy jelentősége volt az ilyen apró gesztusoknak, amelyekből egyértelműen kiderül, mekkora tisztelettel, megbecsüléssel viszonyulnak a felek egymáshoz.

Erzsébet királynő összesen 13 amerikai elnökkel találkozott

Biden védelmére legyen mondva, nem ő az első amerikai elnök, akinek az Egyesült Királyság-beli látogatása kisebb botrányt okozott.

II. Erzsébet királynő uralkodása alatt összesen 12 amerikai elnökkel találkozott. Az elmúlt bő 70 év elnökei közül csak Lyndon Johnson maradt le a listáról. Bár az első elnök, akivel királynői minőségében találkozott Eisenhower volt, amikor 1951-ben trónörökösként az Egyesült Államokba látogatott, találkozott Harry Trumannel, így ő a 13. a listán.

A protokollsértések mégis a kétezres években kezdődtek, Michelle Obama First Lady túlzottan közvetlen viselkedésével. Barack Obama felesége a látogatás egy adott pillanatában átkarolta a királynő hátát. Később, önéletrajzi könyvében úgy ír erről az eseményről,

 

„ha nem is a megfelelő, de legalább emberi dolgot tettem a Buckingham palotában”. 

 

Hozzáteszi, a királynővel éppen arról beszélgettek, milyen kényelmetlen a magassarkú cipő viselése, amikor egy önkéntelen mozdulattal átölelte az idős uralkodót.

Elmondhatom, a királynőt egyáltalán nem zavarta a dolog, mert amikor megöleltem, közelebb húzódott, és ő is rárakta a kezét a hátamra” – emlékezett vissza az egykori First Lady, akit feltehetően azért nyomasztott az incidens, hiszen kilenc évvel későbbi emlékirataiban is visszatért erre a témára.

Obamáék aztán megindítottak egy lavinát, mert azóta minden elnök látogatása a Buckingham palotában botrányt okozott. Donald Trump 2018-as és 2019-es látogatása során is megszeghette a protokollt, amiért egyik alkalommal Erzsébet királynő előtt sétált, másik alkalommal pedig megérintette a királynő hátát a hivatalos vacsora közben.

 

És vissza is térünk Bidenhez, aki nem csak Károllyal, de Erzsébettel is találkozott 2021-ben,

 

amikor szintén sikerült egy kisebb hibát vétenie: elfelejtette levenni a napszemüvegét a királynő üdvözlésekor.

Joe Biden és felesége 2021-ben találkozott Erzsébet királynővel.

Bár az idő múlásával az uralkodó család is egyre rugalmasabb a protokollt illetően, és ma már nem igazán várják el a többi államfőtől, de a hétköznapi emberektől sem, hogy kövessék a formaságokat. Mégis, ha valaki amerikai elnöknek készül, érdemes már most megjegyeznie, hogy ne fogdossa engedély nélkül a brit királyi család tagjait, mert a kamerák mindenhol ott vannak, és a kínos felvételek egész hátralévő életében kísérteni fogják.

Ezt is ajánljuk a témában


Nyitókép: Kin Cheung / POOL / AFP
 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2023. július 12. 17:44
Véleményem szerint az adott protokollok elsősorban a belföldi állampolgárokra vonatkoznak. Hivatalos külkapcsolatok esetén a király sem több, mint egy államfő. Ami elfogadható két baráti ország államfője szerint, az a királlyal szemben is elfogadható.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 12. 15:23
Karcsi leszarja, az angolok leszarják, Biden mindent leszar, csak a magyar birkák bégetnek még mindig egy ilyen jelentéktelen semmi híren.
szemlelo-2
2023. július 12. 14:49
Katalin hercegnő esküvője után a húgát az angolok "Her royal hotness"-nek nevezték. Olyan szívhez szólóan riszálta a popsiját...
Obsitos Technikus
2023. július 12. 14:41
Akkor most leszarom, vagy nem? Inkább leszarom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!