Biden: Ukrajna a NATO tagja lesz, de addig nem, amíg Moszkva és Kijev között háború folyik

2023. július 13. 20:04

„A kérdés nem az, hogy csatlakozzon-e NATO-hoz vagy sem, hanem az, hogy mikor tud csatlakozni” – szögezte le az amerikai elnök.

2023. július 13. 20:04
null

Ukrajna a NATO tagja lesz, de addig nem, amíg háborúban áll Oroszországgal – jelentette ki csütörtökön Helsinkiben sajtótájékoztatóján az amerikai elnök. „A kérdés nem az, hogy csatlakozzon-e NATO-hoz vagy sem, hanem az, hogy mikor tud csatlakozni” – szögezte le Joe Biden a vilniusi NATO-csúcs után, amelyen semmilyen csatlakozási ütemtervet sem nyújtottak be Ukrajna számára. Biden kijelentette: azt várja, hogy az ukrán ellentámadás az Oroszországgal való tárgyalásokhoz vezet majd. Hozzátette: nem gondolja, hogy a háború több évig tartana. „Remélem, az a várakozásom, hogy Ukrajna jelentős eredményeket ér el az offenzívája során, ami előbb vagy utóbb tárgyalásos rendezéshez vezet majd” – mondta az amerikai elnök. A Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatón Biden hangsúlyozta: a NATO-vezetők megmutatták a világnak, hogy a katonai szövetség „egységesebb, mint valaha”.

„A szövetségesek tudják, hogy ez a harc nemcsak Ukrajna jövőjéért, de egész Kelet-Európa és a világ szuverenitásáért, biztonságáért és szabadságáért folyik” – mondta az amerikai elnök.

Biden hihetetlen előnynek nevezte Finnország NATO-csatlakozást, amikor a csúcstalálkozóról hazatérőben csütörtökön Helsinkiben finn vezetőkkel találkozott. Sauli Niinistö finn államfővel a helsinki elnöki palotában tartott kétoldalú találkozóján kijelentette: „nem hiszem, hogy a NATO valaha is erősebb volt”. Finnország áprilisban csatlakozott a NATO-hoz. Az Európai Unió tagállamai közül messze Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal: mintegy 1340 kilométer. Finnország csatlakozásával a NATO Oroszországgal közös határa a duplájára nőtt.

A finn elnök „biztonságunk új korszakáról” beszélt. Niinistö köszönetet mondott a támogatásért az Egyesült Államoknak, és elismerően nyilatkozott arról, hogy Joe Biden egységet alakított ki a vilniusi NATO-csúcson. A finn államfővel tartott megbeszélése után az amerikai elnök Finnország, Svédország, Dánia, Norvégia és Izland állam- és kormányfőivel tartott találkozót, amelyen az éghajlatváltozás kérdéseit vitatták meg.

Biden szorosabb együttműködést szorgalmazott a klímaválság kérdésében. Leszögezte: „ez az egyetlen, az emberiség létét fenyegető veszély, és nincs sok időnk, de bízom abban, ha továbbra is együtt munkálkodunk, kezelni tudjuk (a válságot)”

Az északi országok mindig is vezető szerepet játszottak ebben” – tette hozzá.

Több észak-európai ország élen jár az éghajlatváltozás elleni harcban és a megújuló energiák felhasználásában. Dánia például célul tűzte ki, hogy 2030-ig 70 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Mette Fredericksen dán miniszterelnök elismerően szólt arról, hogy Joe Biden visszavezette az Egyesült Államokat az éghajlatváltozás elleni harcba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem csupán a klímaválságot kell megoldani, hanem munkahelyeket is kell teremteni az emberek jövőbeli jóléte érdekében.

(MTI)

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya / AFP

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
omega
2023. augusztus 19. 17:47
Hol lesz már ez a vén trotty, amikor Ukrajna békét köt Oroszországgal? Tűzszünet lesz, és hosszú, hosszú, hosszú tárgyalássorozat, határviták, jóvátétel követelés, meg ilyesmi. De békekötés az nem lesz. Az oroszok már azt emlegetik, hogy Kijev ősi orosz város! Lehet, hogy Magyarország egyszer majd határos lesz Oroszországgal. Erre több esélyt látok, mint a békekötésre.
Osztap_Bender
2023. július 14. 07:22
Ukrajna a NATO tagja lesz, de addig nem, amíg Moszkva és Kijev között háború folyik...................................................... Tehát a háború örökké vagy "ukrajna" megszűnéséig fog tartani. A tehenészlegények utódai képtelenek még mindig felfogni, hogy más is iszik a "saloon"-ban és másnak is colt van az oldalán, Méghozzá igen méretes és lőni is igen jól tud.
antiochia-2
2023. július 14. 07:13
Mikor veszik észre, hogy ugyanúgy szarban hagyják őket, ahogyan anno minket is '56-ban?
palicsi-2
2023. július 14. 05:35
"Hozzátette: nem gondolja, hogy a háború több évig tartana" Már ő maga sem hiszi, hogy újraválasztják! Jön majd, egy másik elnök, aki befejezi ezt a háborút!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!