A Daily Express arra célozgat, hogy Magyarország kilépne az EU-ból

2023. július 27. 10:44

Nem lenne többé vita a jogállamiságról és az uniós készpénzhez való hozzáférésről – írja a Daily Express.

2023. július 27. 10:44
ORBÁN Viktor; KACZYNSKI, Jaroslaw

Eljött az ideje, hogy megvizsgáljuk annak a reális lehetőségét, hogy Magyarország és Lengyelország, valamint más közép- és kelet-európai konzervatív államok valóban kilépjenek az Európai Unióból – írja a Daily Express publicistája. Jonathan Saxty szerint a két országnak problémái vannak az EU menekültügyi terveivel és a nem európai migrációval, de egyelőre általában véve nem ellenzik az EU-n belüli szabad mozgást. 

Az uniós csatlakozás óta sok magyar és lengyel költözött Nyugatra, és gyakran pénzt küldenek haza. Így felmerül lehetőségként az Európai Szabadkereskedelmi Társulás. Ha olyan országok, mint Magyarország és Lengyelország csatlakoznának az EFTA-hoz, akkor dönteniük kellene az EU elhagyásáról, és az EFTA-tagállamoknak bele kellene egyezniük a felvételükbe. Ugyanakkor megtarthatnák az EU gazdasági előnyeit, és megszabadulhatnának számos politikai köteléktől. 

A megosztott EU mindkét oldala – a liberális Nyugat-Európa és a konzervatív Közép- és Kelet-Európa – számára ez megoldást jelenthet a problémáikra a szerző szerint. 

Az EFTA-val nem Magyarország és Lengyelország kapcsolata nem szakadna meg teljesen az EU-val, de egy jobbára függetlenített viszonyt hozna létre, és – mivel az olyan államok, mint Csehország, Magyarország és Lengyelország megtartották saját valutájukat – az EU-ból való kilépés az EFTA-hoz való csatlakozás érdekében még életképesebb lehet. Magyarország és Lengyelország nagyobb szuverenitással rendelkezne kezdve a határok védelmétől az energiáig. S nem lenne többé vita a jogállamiságról és az uniós készpénzhez való hozzáférésről. Az EFTA eredményeként Magyarországnak és Lengyelországnak nem kell az EU-ban lennie ahhoz, hogy megkapja az uniós tagság általuk kívánt előnyeit, zárja sorait a Daily Express szerzője. 

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnökének (b) és Jarosław Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének, Lengyelország miniszterelnök-helyettesének találkozója (j) Varsóban 2021. június 30-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. augusztus 02. 05:39
Megérdemelné az ország,hogy belefulladjon a fidesz-mocsokba..
salmonella
2023. július 29. 08:45
Azt kellene elemezni, hogy a kilépés mivel járna. Jelenleg nettó befizetők vagyunk. Mennyivel jobb a jelenlegi állapot mondjuk a Közös Piac- szerű megállapodásnál. Az eu-val gazdasági és nem politikai szövetség kell. Ez utóbbi nagyon destruktív, erőltetett gyarmati státuszt szánnak nekünk, mivel Afrika elveszőben a nyugat számára.
Reszelő Aladár
2023. július 28. 07:08
Vagy mi lenne, ha az EU is végre az lenne ami? Egy gazdasági társulás és nem egy politikai blokk? Ehhez csak annyi kell, hogy betartsák a szerződéseket és ne pofázzanak bele olyan dolgokba, amikhez semmi közük.
Atti bá
2023. július 27. 19:35
Nem lepne meg ha ugyan ez a firkász a brexit szavazás előtt teljes pofával a kilépés ellen kampányolt volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!