Keresztény nők megerőszakolásába torkollt egy újabb vallási-etnikai konfliktus Indiában – a hindu kormányfő is megszólalt

2023. július 20. 19:56

„A bűnösöket nem kíméljük. Ami Manipur lányaival történt, azt soha nem lehet megbocsátani” – mondta Narendra Modi az újságíróknak.

2023. július 20. 19:56
India's Prime Minister Narendra Modi (C) speaks to the media before the opening of the Monsoon session of Parliament in New Delhi on July 20, 2023.

Narendra Modi indiai miniszterelnök megtörte a több mint két hónapja tartó hallgatását, és nyilatkozott a Manipurban történt halálos etnikai összecsapások ügyében csütörtökön.

A közösségi médiában szerdán este kezdett el terjedni egy videó, amelyen fiatal férfiak egy csoportja látható, amint

két nőt bántalmaznak és egy mezőre vonszolnak.

A felvétel nagy felháborodást váltott ki Indiában, és annak ellenére elterjedt, hogy a hatóságok erősen korlátozták az internetet a térségben, az újságírókat pedig kitiltották az államból.

„A bűnösöket nem kíméljük.

Ami Manipur lányaival történt, azt soha nem lehet megbocsátani.

A szívem tele van fájdalommal és dühvel” – mondta Modi újságíróknak.

Az indiai miniszterelnök felszólította az államok kormányfőit, hogy gondoskodjanak a nők biztonságáról, és kijelentette, hogy ez az eset „minden civilizált ember számára szégyenletes”.

A konfliktus gyökerei


A Mianmarral határos Manipur szövetségi államban zajló,

május elején kitört konfliktus hátterében etnikai és vallási okok húzódnak meg:

a keresztény őslakosok az ellen tiltakoznak, hogy a többségi hindu meitei népcsoport – ahová egyébként a szövetségi miniszter is tartozik – a kormánytól megkapja a védett törzs státuszát. Az ilyen népcsoportok számára bizonyos számú helyet fenntartanak a kormányzati állások, valamint felsőoktatási helyek betöltésénél.

Az indiai kormány több ezer katonát küldött az államba, felfüggesztették az internet működését, és a rendkívüli helyzet miatt tűzparancsot adtak ki. A legutóbbi hivatalos adatok szerint az összecsapásokban már

több mint 130-an vesztették életüket és 600 ezernél is többen kényszerültek lakhelyük elhagyására.

A 3,7 milliós Manipur állam lakóinak 53 százaléka tartozik a hindu meitei népcsoporthoz, a népesség többi része különböző helyi törzsekből tevődik össze. A 2011-es népszámlálás adatai szerint a szövetségi államban a legnagyobb felekezeteket a hinduk és a keresztények alkották, utóbbiak között a katolikusok mintegy 100 ezer fővel kisebbségnek számítanak.

(MTI)

Nyitókép: SAJJAD HUSSAIN / AFP

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. július 21. 13:00
"Ugandai Bubu 2023. július 21. 10:20 A kapcsolatokat pedig jó volna szorosra fonni, hiszen Magyarország lakosságának egy tekintélyes része onnét fog származni a jövőben. Amúgy is félázsiai származékok vagyunk ugyebár." Te az a hülye vagy, aki szerint Ruanda Ázsiában van?
Ugandai Bubu
2023. július 21. 10:20
A kapcsolatokat pedig jó volna szorosra fonni, hiszen Magyarország lakosságának egy tekintélyes része onnét fog származni a jövőben. Amúgy is félázsiai származékok vagyunk ugyebár.
Kovács Ubul
2023. július 21. 09:09
Az angol gyarmatosítók hatása nélkül egymást ennék.
pipa89
2023. július 21. 08:47
Tudomásul kell venni, hogy az emberi kultúrák eltérők. Minden kultúra szankcionálható értékei saját konszenzuson alapul. Véleményt lehet mondani, de beavatkozni nem tanácsos. India európai szemmel sem elhanyagolható kultúra, specialitása, hogy kívülről nem lehet bekerülni, csak beleszületni, viszont ha hindu vagy, lehetsz marxista, buddhista, keresztény bármilyen felekezetű, hihetsz és áldozhatsz számtalan istennek. A több ezer éves kasztok nem fognak eltűnni máról holnapra. A nemek jog előtti egyenlősége sem lesz máról holnapra etalon, ahogy a különböző kasztokhoz tartozó egyének élete sem. Ez számunkra felfoghatatlan, de tény, hogy a világ számos pontján ez a helyzet. Más kultúra, más értékek, más normák. A multikulti nem jó dolog sehol sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!