Brit lap: az EU megvétózza, hogy a britek migránsokat küldhessenek vissza Franciaországba

2023. augusztus 15. 18:28

A brit-francia visszatoloncolási egyezményt az EU nem fogja jóváhagyni – derül ki egy kiszivárogtatott brit kormányzati jelentésből, amelyet hétfőn a Daily Mail publikált.

2023. augusztus 15. 18:28
null
Maráczi Tamás

A brit bulvárlap birtokába került jelentés szerint Ursula von der Leyen kabinetfőnöke, Björn Siebert az év elején találkozott Sir Tim Barrow-val, a brit kormány nemzetbiztonsági tanácsadójával, akivel kerek-perec közölte: az Európai Bizottság megvétózza a brit-francia alkut.

A szerződés a brexitet követő államközi egyezmények egyike, amely szabályozná a francia földről a La Manche-csatornán keresztül az Egyesült Királyság területére érkezett illegális bevándorlók visszatoloncolását.

Az EB döntése azt jelenti, hogy

a brit hatóságok nem lesznek képesek visszafordítani a brit partok felé igyekvő lélekvesztőket a francia felségvizek felé.

A belső jelentés szerint a felek más bevándorlási kérdésekben azonban egyezségre jutnak, így lesz például együttműködés a szervezett embercsempész hálózatok elleni küzdelemben.

A kiszivárogtatott hírre a Bizottság szóvivője is reagált Brüsszelben: a testület cáfolja, hogy Björn Siebert ilyen megállapításokat tett volna. 

Mit tehetnek a britek a migráns-beáramlás ellen?

A francia kormány az uniós határt érintő határrendészeti ügyekben Brüsszelt tartja illetékes döntéshozónak, London azonban Párizzsal akart megegyezni. Rishi Sunak brit kormányfő ennek ellenére kész a „csatorna-válságot” az EU-val való szoros együttműködésben rendezni, a jogi rendezésen kívül ebbe beletartozik az uniós és brit határvédelmi szervek konkrét gyakorlati együttműködése is a tengeren. 

Ha a brit hatóságok nem tudják francia területre visszatoloncolni az illegális bevándorlókat, akkor 

a nemzetközi előírások szerint az azon túli, első biztonságos országba kell szállítaniuk őket 

– ez azonban az esetek többségében egy észak-afrikai állam lesz, amelyek egy részével Londonnak komoly nézeteltéréseik vannak a menekültstátusz elbírálásának ügyében.

A kormányzó Konzervatív Párt jobboldali szárnya egyre inkább azt hangoztatja, hogy 

a patthelyzetet úgy lehetne megoldani, ha az Egyesült Királyság kilépne az Emberi Jogok Európai Egyezményéből, 

ezzel a szabályozás nem lenne rá érvényes, így elhárulnának a jogi akadályok a hazatelepítések elől. 

Mi változott a szabályozásban a brexit után?

Amikor az Egyesült Királyság még az EU tagállama volt, az akkor hatályos dublini egyezmény alapján az első biztonságos ország elve szerint a britek automatikusan visszatoloncolhatták a francia földről a tengeren hazájukba érkező migránsokat. 

Ennek ellenére a brit hatóságok méltányosságból sok illegális bevándorlót beengedtek – emlékeztet a Daily Mail.

A lap értékelése szerint 

a Downing Street 10. a színfalak mögött zajló tárgyalásokon a dublinihoz hasonló visszatoloncolási megállapodást szeretne aláírni az EU-val 

– Brüsszel azonban erre egyelőre kevés nyitottságot mutat.

--

Nyitókép: A brit parti őrség által a tengerből kimentett illegális bevándorlók a dél-angliai Dungeness partjainál  2022. december 9-én  (forrás: Ben Stansall / AFP)
 

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. augusztus 16. 01:33
Szerintem ez nem fogja különösen zavartatni egyik felet sem.
bagira002
2023. augusztus 15. 19:12
Ez is tanulság külföldről semmiféle áthaladási kérést nem szabad teljesíteni se ha még írásban le van fektetve , nyakunkon hagyják mint az ukrán-amerikai mérgezett búzát . Nem szabad buzgómócsingnak lenni mert csapda , ahányszor a kormány segített mindig kib.sztak velünk . Például a közös adósság felvételnél is . Brüsszel fekete öves gazember vezetőkkel tele. Mindig a magyaroknak tesznek keresztbe, eu a magyarokat bevonja kidolgozott terv szerint hogy ráfizessünk.
Orange79
2023. augusztus 15. 19:00
A migrációs trendeket nézve nem nehéz belátni, hogy a puha módszerek nem lesznek alkalmasak arra sokáig, hogy a fölös afrikai szaporulatot megállítsák. Előbb utóbb lőni kell.
patópál
2023. augusztus 15. 18:53
De hozzánk azért betelepítenék őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!