Helsinki megmenti az illegális migránsokat a saját kormányától

2023. augusztus 14. 14:26

Finnország fővárosa átveszi az amerikai modellt.

2023. augusztus 14. 14:26
BIDEN, Joe; NIINISTÖ, Sauli
Kohán Mátyás

Amerikai mintára „szentélyvárossá” válhat Helsinki – számol be az Euronews.

Úgy tűnik ugyanis, hogy Petteri Orpo nehezen összeállt kormánya – amelyben az előzetes várakozásokkal ellentétben nem csak külső támogatóként, de többek között pénzügyminisztert, belügyminisztert és igazságügyi minisztert is adó koalíciós partnerként jelenik meg a jobboldali Igazi Finnek (PS) – valóban bekeményítene a migránsokkal szemben, legutóbbi törvényjavaslatukkal pedig megszüntetnék azt a Sanna Marin kormánya által behozott gyakorlatot, hogy a finn városoknak az illegális bevándorlók egészségügyi ellátását is kötelező finanszírozniuk. 

A javaslat értelmében erről mostantól kezdve a városok maguk dönthetnek; az Orpo-kormány arra számít, hogy ezt a költséget a legtöbb finn város nem vállalja majd fel, s ezzel az illegális bevándorlók számára kevésbé kényelmes hely lesz Finnország.

Helsinki önkormányzata – amelyet egyébként Juhana Vartiainen személyében szintén kormánypárti, Orpo Nemzeti Szövetségpártjához tartozó polgármester vezet – azonban deklarálta:

szembemegy a kormányzati szándékkal, és továbbra is fizeti a helsinki adófizetők pénzéből az illegális bevándorlók egészségügyi ellátását.

„Eltérők a nézetek a Szövetségpárton belül” – nyilatkozta az Euronewsnak Daniel Sazonov, Helsinki alpolgármestere.

Szentélyváros mellékhatásokkal

Helsinki ezáltal „szentélyvárossá” válhat – ez az Amerikából származó kifejezés azon településeket jelöli, amelyek vállaltan nem működnek együtt a kormányzattal az illegális bevándorlók igazoltatásában, kiszűrésében és deportálásában, így számukra biztonságos tartózkodási helyet jelentenek.

Az USA legtöbb nagyvárosa – a demokrata vezetésűek kiváltképp – szentélyváros, de nem működik együtt a szövetségi bevándorláspolitikával Washington, Oregon, Kalifornia, Colorado, Új-Mexikó, Illinois, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut és New Jersey sem. Emellett számos államban nem csak városok, hanem megyék is hoztak ilyen irányú törvényt,

így egy illegális bevándorló Amerikában még válogathat is építészet, éghajlat és munkalehetőségek szerint, ha el szeretne bújni a jog elől.

A szentélyvárosi státusz ugyanakkor azt is jelenti, hogy az egyébként is jelentős bevándorlási problémákkal küzdő Finnországon belül Helsinki helyzete tovább súlyosbodik, mert az ingyenes egészségügyi ellátás reményében inkább a fővárosba költöznek majd a migránsok. „A segélyvonalunkat már hívták egész Finnországból, Lappföldről, Közép-Finnországból” – nyilatkozta az Euronewsnak egy fővárosi egészségügyi szolgáltató.

Nyitókép: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 14. 22:57
Menedék az a szentély. Amúgy tényleg szép név az olyan településeknek, akik tulajdonképpen írásban is deklarálják, hogy törvényt fognak sérteni azzal, hogy törvénysértőket bújtatnak, sőt még bátorítják is őket a törvénysértésre. Ebben az esetben amúgy meddig beszélhetünk jogállamról?
gacsat
2023. augusztus 14. 18:25
A sanctuary az nem szentély, hanem menedék.
nempolitizalok-0
2023. augusztus 14. 17:44
Amit nem tudnak a finnek, ha megfordul az arány, akkor is a finneknek kell eltartania a bevándorlókat.
fenris
2023. augusztus 14. 17:06
Biztos finnül is letorrentezhető a Torrente, vajon hogy hangzik az az ikonikus mondat, hogy „Ha meg kell baszódni, hát meg kell beszódni”? Nem igazán szeretem a Torrentét, de a finnek nemsokára ráéreznek majd az ízére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!