Lengyel lap: A lengyel újságírók vágyálmai ellenére Ukrajna elveszti ezt a háborút

2023. augusztus 14. 12:59

A lengyel média nem hajlandó elismerni, hogy Ukrajna nem áll nyerésre a háborúban – írja a Rzeczpospolita.

2023. augusztus 14. 12:59
Military mobility of the Ukrainian Army in Donetsk

Éles hangvételű publicisztikában kritizálja a lengyel média hozzáállását az orosz-ukrán háborúhoz a Rzeczpospolita.

Ha elhiszed azt, amit a lengyel média állít, az a benyomásod, hogy az ukránok holnap beveszik Moszkvát”

– kezdi a szerző, aki bevallja, hogy sokáig maga is „ebben az illúzióban” ringatózott. Akkor kezdett ráeszmélni a valóságra, amikor először kezdte olvasgatni a nyugati agytrösztök jelentéseit az ukrán ellentámadás eredményességéről. Ezekből az derül ki, hogy az ukrán fegyveres erők offenzívája orosz aknamezőkön akadt el. Ezt a nyugati média is elismeri, Lengyelország azonban nem.

„A média elsődleges szabálya az informálás. Sajnos Lengyelországban ez nem így van. Itt a meggyőzés a fontos” – fogalmaz a szerző, aki szerint ennek magyarázata a rendszerváltás idejére nyúlik vissza: akkoriban az újságírók kollektíven az ellenzék (Szolidaritás) oldalára álltak, ami szerinte érthető, különösen annak fényében, hogy a vezetők nagy része korábban az underground sajtóban és kiadókban dolgozott. A pályakezdő fiatal újságírók olyanok akartak lenni, mint ők, és a „jó oldalon” akartak állni. Innen ered a cikk szerint a lengyel média moralizálása, amely a jelen belpolitikai helyzetben is látható. A lengyelek zöme a PiS-re szavaz, de mivel az újságírók nem, így a PiS támogatottságát sem tisztelik, függetlenül attól, hogy „Kaczinsky pártját nem a szovjetek kényszerítették a lengyelekre”.

Nem számítanak a tények. A vélemény számít információnak, mert mindent az érzelmek irányítanak”

– írja, és hangsúlyozza, hogy ugyanezen hatás figyelhető meg Ukrajna ügyében is. 

A legtöbb újságíró annyira szeretné Oroszország veszteségét, hogy kicseresznyézik az információkat, és saját vágyaikat helyezik a valóság helyére”

– zárja gondolatai a szerző. 

Nyitóképen: ukrán katona valahol Donyeckben. Fotó: Ignacio Marin / Anadolu Agency / AFP

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2023. augusztus 15. 09:19
Lehet, hogy sokat fognak engem ezzel idézni (ha most menetrendszerűen le is hülyéznek érte), de UKRAJNÁRÓL MINDENKI LEKÉSETT; lekéstek az oroszok is, de ezzel együtt nekik sikerült leginkább meggyorsítani Sohaország széthullását. Lekésett a nyugati ármány, mert egy velejéig rohadt rendszert akart beépíteni holmi előretolt ,,Rafinisztán-i Barbirossza-vonal"-ba. Kína a befektetéseivel ugyanígy elkésett; Kenyát az 1960-as évek óta főzik a volt szipolyozói -- érdekes módon ODA mégis sikerült rendesen befészkelnie magát a kínai igyekezetnek. Szóval: Ukrajna egy kurva nagy késés eredménye.
letsgobrandon-2
2023. augusztus 14. 17:50
egyszerűen gyávák...... mint az összes libernyák korcs
Osztap_Bender
2023. augusztus 14. 17:44
Talán éledezni kezd a realitás, a valóság elfogadása volt lengyel barátainknál is. Annak az elfogadása, hogy az oroszok hányszor alázták meg a lengyel nemzetet és az, hogy mi folyik manapság ukrajnában nem ugyanaz a dolog. Azt pedig még egy hülyének is látnia kell, hogy Oroszország nem akar területeket elfoglalni a nato tag és vele nem határos lengyelektől, de semmi esetre sem tűrné el jenki atomfegyverek telepítését Lengyelországban. A jenkik sem tűrték el ezt Kuba esetében, közvetlen határuk mellett.
Héja
2023. augusztus 14. 17:38
Ismerős vágyvezérel tmagatartás... MIért épp a lengyel firkászok lennének kivételek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!