Szélsőjobboldali nagyhatalom lesz Magyarország a német közmédia szerint

2023. augusztus 16. 08:44

Az ARD riportja levezette, hogy ha a dolgok így folytatódnak, Németország és Magyarország lesz Európa két szélsőjobboldali nagyhatalma.

2023. augusztus 16. 08:44
null

A német közmédia zászlóshajója, az ARD aggodalmas hangvételű riportban számolt be a német rendszerkritikus AfD párt előretöréséről (a CDU mögött már az AfD a második legnépszerűbb párt, megelőzve minden német kormánypártot), a párt kongresszusán ünneplő tagságról, majd azt a kérdést boncolgatta, hova vezethet mindez.

Az ARD szerint az AfD egyre radikalizálódik, 

és erről megkérdezték a német baloldali Spiegel riporternőjét, aki szintén elmondja: az AfD egyre radikalizálódik; majd megkérdezik Wolfgang Schroeder kasseli egyetemi politológiaprofesszort, aki elmondja: az AfD egyre radikalizálódik.

A megszólalások közben lassított felvételekben mutatják be az ARD szerint legveszélyesebb politikusokat, a jelenetek alá baljós filmzenei aláfestés is kerül.

Az ARD külön megjegyzi: amikor az AfD kongresszusán arról esett szó, hogy Németországnak nagyhatalomnak kellene lennie, akkor felállva tapsoltak a küldöttek.

Itt jön be aztán Magyarország a képbe: 

a megszólaltatott AfD-küldöttek hazánkat és Orbán Viktor politikáját nevezik meg mintaként.

Az ARD itt rátér Orbán Viktorra, aki a német közmédia riportja szerint rendszeresen saját magyar nagyhatalmi fantáziáiról beszél. Idézik Orbán egyik beszédét, amiben a nemzet újraegyesítéséről beszél, ami az ARD szerint Magyarország expanzióját jelenti. 

A riportban elhangzik: Orbán autokratikusan kormányoz, a tüntetések ellenére a médiát nagyrészt ellenőrzése alá vonta, korlátozta az egyetemek szabadságát, sőt „erősen visszavágta a kisebbségek jogait”.

Az ARD által megszólaltatott jogász szerint Orbán tényleg hatalma alá vonta a magyar államrendet, és sok tekintetben valóban ő adja a mintát az „autoriter populizmus hatalomszerzéséhez”.

A német közmédia gyakorlatának megfelelően a riport után a szerkesztőségvezető, Georg Restle kamerába mondott monológja hangzik el:

„Németország és Magyarország mint Európa nagyhatalmai. Volt már ilyen, és nem lett jó vége.” 

A szerkesztő szerint egyre kevesebben aggódnak az AfD megerősödése miatt, ugyanakkor nem tudja, mit szólnának ehhez a holokauszt túlélői.

Az ARD műsora végén Heller Ágnest idézik, akit „magyar zsidóként” mutatnak be. Az időközben elhunyt Heller korábbi riportból idézett gondolatai szerint „a legnagyobb veszély a közöny”.

A riport végül ismét a szerkesztőségvezető iránymutatásával zárul. Megismétli: a közöny a legnagyobb veszély egy demokrácia számára, amikor a szélsőjobboldaliság terjed a társadalom közepén. 

Ehhez szükséges egy erős civil társadalom, amit az állam támogat

 – zárul a vezetői üzenet.

 

A videó az alábbiakban tekinthető meg:

Nyitókép: Képernyőkép

 

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurkista-2
2023. szeptember 21. 22:24
A szélsőbalos német közmédiának persze, hogy minden szélsőjobb.
masikhozzaszolo
2023. augusztus 17. 10:38
Megint nem sikerült igazat mondani. Sem szélsőjobb, sem nagyhatalom. Sem Magyarország sem Németország.
B_kanya
2023. augusztus 16. 19:20
"Bastyaelvtars 2023. augusztus 16. 14:14 Teny, h a ner Mo.-a elfordult a nyugati demokráciaalap" A valóság az, hogy a Lügenpresse 13 éve tolja a lejárató kampányt és ha kell, pld német kamara képviselőjét sem engedik szóhoz jutni.
Natila
2023. augusztus 16. 18:49
Hát a holokauszt túlélői a sok muszlimnak se örülnének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!