Túl minden határon – az amerikai utazási szigorítás háttere

2023. augusztus 07. 11:10

Ez javarészt az Orbán-Szijjártó tandem kipcsak külpolitikájának következménye.

2023. augusztus 07. 11:10
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Jelen

„2008 óta a gazdasági és turisztikai együttműködés serkentésére az amerikai adminisztráció a legszorosabb partnerei között Magyarországnak is lehetővé tette az egyszerűsített, azaz vízum nélküli beutazás (VWP) lehetőségét is a hosszas, stresszes és költséges vízumügyintézés kiiktatásával. A közismerten drákói bevándorlási és határőrizeti rendszert működtető USA részéről egy messziről is jól látható ajándék volt ez a kiváltságos baráti kör részére. Nem pusztán az utazás egyszerűsítéséről, de a szövetségi rendszer kohéziójának megerősítéséről is szólt. Akkor legalábbis úgy tűnt, ez a szövetség lineáris pályán mozog a stratégiai együttműködés különböző dimenzióiban.

Ma azonban azt látjuk, hogy ez már a múlté, a magyar-amerikai kapcsolatok pedig kiszámíthatatlan pályán mozognak, de leginkább az elhidegülés irányába tartanak. Ez javarészt az Orbán-Szijjártó tandem kipcsak külpolitikájának következménye. A keleti nyitás, az egyre vadabb diktatúrába átcsapó putyini rezsimmel való összeölelkezés, az egyre élénkebb kínai kapcsolatok már önmagukban is elég baljósak.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar kormány azonban nemcsak gazdasági kapcsolatokat épített, hanem a saját szövetségi rendszerünk kihívóinak kínált stratégiai bázist a határainkon belül. Ennek egyik példája az az orosz Nemzetközi Beruházási Bank, amely többek között a diplomáciai mentesség megszerzése révén is könnyen funkcionálhatott az orosz hírszerzés fedőintézményeként Európa szívében. Moszkva ezidőtájt a magyar külügy szervereiben is ki-be járkálhatott, miközben Szijjártó Péterre Szergej Lavrov külügyminiszter plecsnit aggatott. Az orosz-ukrán háború kitörése óta folytatott áldozathibáztató, a NATO-bővítést, valamint a szankciókat gáncsoló politika pedig hatványozta a már eddig is létező aggályokat – immár az EU részéről is. Mindezekkel párhuzamosan egy egyre erősebb Amerika- (és Brüsszel-) ellenes propaganda terjedt el az állami szócsöveken keresztül.”

Nyitókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 08. 08:46
Zoli a gond csak az, hogy ah USA érdeke az, hogy ha nemzetközi hite kell, akkor csak IMF de ő nem csak úgy kamatra, hanem politikai feltételek mentén. Ha így nem kell, akkor sorry. Kereskedni csak velük, de ha nekik éppen kincs eladó cuccuk, akkor sorry. Gázt csak tőlük, de ha nem tudnak kiszolgálni, akkor sorry. Fegyvert csak tőlük, de ha épp nem engedélyezik akkor sorry. Vagy van egy nyugati blokk, aki politikai-morális alapon nem kereskedhet a keleti blokkal? Vagy ha Dr Miniszterelnök le is mondana, akkor is hogy lesz Klárából miniszterelnök 1/3-dal? Vagy lennének új választások? De ha azt is a Fidesz nyerné? Vagy ne induljon? Vagy hülyének nézel?
llnnhegyi
2023. augusztus 07. 18:26
Menj melegedni az Apró villába! Ott komenista bűz árad mindenfelé! Ahol bűz,ott meleg! Dobrev Klára büdöslábú komenista maradvány mondása!
connorj
2023. augusztus 07. 15:44
Kedves Magyarországra Akkreditált Nagykövetek! Szeretettel várjuk önöket a Magyarok Országos Gyűlésén: https://www.mogy.hu/
connorj
2023. augusztus 07. 15:41
Zoli! Itt egy vízummentes program: https://www.mogy.hu/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!