Wall Street Journal: Putyin tulajdonképpen nem is áll olyan rosszul

2023. augusztus 29. 11:28

Az amerikai lapban megjelent véleménycikk szerint Putyin Amerikából is reményt meríthet, mivel egyre inkább nő az esélye annak, hogy Trump visszatérhet a Fehér Házba.

2023. augusztus 29. 11:28
PUTYIN, Vlagyimir

Walter Russel Mead, a Hudson Intézet vezető elemzője a Wall Street Journal hasábjain fejtegeti Vlagyimir Putyin aktuális helyzetét. Mint írja, bár az orosz elnöknek gondjai akadnak a háborúban, Moszkva szemszögéből jól alakulnak a dolgok a Közel-Keleten, Afrikában és Kínában. Mead szerint repedések mutatkoznak a Kreml hatalmi szerkezetén – erre utal az orosz valutakészlet apadása, illetve a Prigozsin-féle puccskísérlet. Az elemző megjegyzi azonban, hogy az orosz vezető helyzete korántsem annyira rossz, ahogy azt az ellenfelei kívánnák.

A Hudson Intézet vezető elemzője szerint Putyin Amerikából is reményt meríthet, mivel

egyre inkább nő az esélye annak, hogy Trump visszatérhet a Fehér Házba.

Mead szerint Biden még nem állt elő olyan átfogó ukrán politikával, amely mozgósítaná a nemzetet. Putyin legerősebb ütőkártyája azonban a Nyugat széthúzása – teszi hozzá. Úgy véli, ezek az országok retorikájukban a rettenthetetlen Churchillre hasonlítanak, tetteikben azonban a megalkuvó Chamberlaint hozzák.

Mead arról is írt, Putyin szemszögéből ennél jobb nem is lehetne az amerikai megközelítés, mivel az vegyíti az agresszív retorikát és az óvatos politizálást. Szerinte 

a következetlen irányvonal megrendíti a Biden-kormányzat helyzetét az Egyesült államokban.

„Ha az elnök az ukránok győzelmét akarja, miért nem küld nekik több és jobb fegyvert? Viszont ha az oroszok kezén hagyná az elfoglalt területek javát, akkor minek költ ennyit, amikor ilyen csekély a hozadék?” – teszi fel a kérdéseket.

Walter Russel Mead értekezése végén leszögezi: az agresszió történelmi hiba volt, a teljes orosz győzelem valószínűtlen, az ár viszont magas lesz. Így szerinte a nehézségek miatt csökken Moszkva befolyása a volt szovjet térségben.

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik Pool/Mihail Klimentyev

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton84
2023. augusztus 29. 13:57
Ez jó hír Magyarországnak. Putyin új tankönyve szerint: „1989-ben megkezdődött a szovjet csapatok egyoldalú kivonása Kelet- és Közép-Európából. Ez egy különösen átgondolatlan döntés volt, mert a szovjet katonai jelenlét gyengülése a szövetséges országokban a nacionalista és szovjetellenes érzelmek erősödését okozta”,
B_kanya
2023. augusztus 29. 13:48
Cuki lesz, mikor a "demokraták" egy feneketlen zsák fuckrajnával fordulnak rá a választásra. Vagy otthagyják zselét, mint legutóbb Kabult, vagy buknak és Trump zárja a konfliktust.
B_kanya
2023. augusztus 29. 13:46
"Ha az elnök az ukránok győzelmét akarja, miért nem küld nekik több és jobb fegyvert? " Hát mert tulajdonképpen nincs.
nempolitizalok-0
2023. augusztus 29. 13:21
Még szép. Európa áll rosszul, miattatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!