A lengyel kormány náci propagandafilmhez hasonlította a Velencei Filmfesztivál különdíjas filmjét

2023. szeptember 16. 21:06

A filmes közösség kiáll Holland mellett, és az emberi jogok és a művészi kifejezés szabadságának fontosságára hívja fel a figyelmet.

2023. szeptember 16. 21:06
ITALY - 80TH VENICE FILM FESTIVAL RED CARPET

A lengyel filmrendező, Agnieszka Holland, Zöld határ című díjnyertes menekültdrámája Lengyelországban a migrációs kérdésekkel kapcsolatos viták közepette kerül bemutatásra – olvasható a The Guardian-en.

A különdíjas film

A film a múlt havi velencei filmfesztiválon különdíjat nyert, és szeptember 22-én mutatják be hazájában. A történet egy szíriai család és egy lengyel határőr perspektíváján keresztül mutatja be a menekültek sorsát, akik Fehéroroszországon keresztül próbálnak az EU-ba jutni. 

A film alapja a 2021-es valós események, amikor több ezer ember rekedt veszélyes körülmények között az EU keleti határán, miután Fehéroroszország vezetője, Alekszandr Lukasenko, fenyegetőzött azzal, hogy „drogokkal és migránsokkal árasztja el” a blokkot.

A film kritikusai szerint Holland műve kíméletlenül őszinte ábrázolást nyújt a menekültválságról, és a Velencei Filmfesztivál zsűri különdíját is elnyerte. 

A lengyel kormánynak nem nyerte el a tetszését

Azonban a lengyel kormány agresszívan bírálta a filmet, vádolva a rendezőt a valóságtól való elszakadással és a kormány elleni támadásokkal – írta a lap. Stanisław Żaryn, kormánymegbízott azt állította, hogy Holland 

„nincs kapcsolatban a valósággal”, 

és 

„olyan célzásokat tesz, amelyekkel Lengyelországot, a lengyeleket és a kormányt támadja”. 

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter pedig a filmet a náci Németország propagandafilmjeihez hasonlította.

Holland, aki a varsói felkelés egyik tisztjének lánya és a holokauszt áldozatainak unokája, bocsánatkérést követelt Ziobrótól a múlt héten, és bejelentette, hogy rágalmazási vádat fog emelni ellene.

A filmes közösség kiáll Holland mellett, és az emberi jogok és a művészi kifejezés szabadságának fontosságára hívja fel a figyelmet a menekültek helyzetével kapcsolatban.

Nyitókép: LAURENT HOU

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csoka2000
2023. szeptember 18. 20:44
Hát ilyen háttérrel mi várható tőle?
csapláros
2023. szeptember 17. 10:43
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag 2023. szeptember 16. 23:48 ..."Hiánypótló műalkotás. "... Hát, akkor csak nézzed. Többször is. Nekünk, meg jó reklám arra, hogy SZÉLES ÍVBEN elkerüljük, mint a kutyaszart...:))) Lehet ugyan náci vagy bolsevikpropaganda filmekhez hasonlítani az alkotást, azonban a helyes besorolása mégiscsak: LIBERÁLNÁCI propaganda film...
Box Hill
2023. szeptember 17. 10:07
A náciknak alig volt propaganda filmjük. A filmet mint propaganda eszközt egyébként Lenin ismerte fel először.
Galsó Atya
2023. szeptember 17. 09:28
Hazátlan, ateista kazuár. Van még kérdés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!