Bharatként folytatja India? – Újdelhi szakítana a gyarmati múlttal

2023. szeptember 09. 11:29

Régi saját szanszkrit nevét hozza előtérbe India: Narendra Modi kormányfő lassan egy évtizede azon munkálkodik, hogy a gyarmati idők minden emlékét eltüntesse.

2023. szeptember 09. 11:29
India's Prime Minister Narendra Modi (C) speaks to the media before the opening of the Monsoon session of Parliament in New Delhi on July 20, 2023.
Ungvári Ildikó

A napokban Indián van az egész világ érdeklődő szeme, és nem csak azért, mert Újdelhi ad otthont a G20-csúcstalálkozónak, hanem azért is, mert az egykori brit gyarmat nemrég belengette, hogy India helyett az ősi Bharat nevet fogja preferálni. Az ország miniszterelnöke, Narendra Modi 

arra hivatkozva térne át a szanszkrit elnevezés használatára, hogy a mostani név a brit gyarmati időszak egyik jelképe.

A 2014 óta kormányon lévő miniszterelnöknek nem ez az első újító javaslata, amely a brit gyarmati hagyomány elhagyására irányul.

A politikus nem titkolt célja, hogy Indiából 2047-re egy független, erős nagyhatalmat csináljon, amire több alkalommal is utalt már, ennek pedig szerinte szerves része a britektől való függetlenedés után is megmaradt hagyományok, elnevezések megváltoztatása.

Miért jobb név a Bharat, mint az India?

Az indiai kormány meglepő húzása nagy port kavart, amikor 

a kedden kiküldött G20-as vacsorameghívókat úgy írták alá: Droupadi Murmu, Bharat elnöke, nem pedig India elnöke. 

A kormányzó BJP párt egyik, szintén a találkozóval kapcsolatos, X-bejegyzésében pedig Modit nevezik Bharat miniszterelnökének. Bár az ország alkotmánya szerint hivatalosan három neve van, India, Bharat és Hindustan, ez a két egymáshoz közeli esemény mégis sokakat meglepett, hiszen nemzetközi viszonylatban sokkal többet használják az India megnevezést.

Az esetet követően többen is azt találgatták, hogy Modi kormány meg akarja változtatni az ország nevét a nemzetközi használatban is, ami egy újabb lépés a brit gyarmati emlékek eltörlésében.

A Bharat egy szanszkrít kifejezés, amely már 2000 éves írásokban is előfordult.

Az elnevezés egy nem egyértelműen behatárolható területre, Bharatavarsa utal, amely magában foglalja a mai India területét, és egykor akár Indonéziáig is kiterjedhetett.

Bár jelenleg a két elnevezés egyformán helyes az alkotmány szerint, a kormánypárt hajlik rá, hogy az India nevet kivegye az alkotmányból, és teljesen eltörölje annak használatát.

Naresh Bansal, a BJP parlamenti képviselője szerint az India név a gyarmati rabszolgaság szimbóluma, és nincs helye az alkotmányban.

A britek változtatták meg Bharat nevét Indiára” – mondta Bansal egy parlamenti ülésen. 

„Országunkat évezredek óta Bharat néven ismerik. Az India nevet a gyarmati rádzs adta, és így a rabszolgaság szimbóluma.”

Teljes szakítás a gyarmati idők emlékével

Modi már röviddel kormányra kerülése után több olyan intézkedést hozott meg, amelyekkel a brit gyarmati múlttól való mihamarabbi elszakadást szerette volna megsürgetni. 

2022. augusztus 15-én, India függetlenedésének 76. évfordulóján bejelentette az úgynevezett Panch Praant, ami egy 25 éves tervezet India fejlesztésére és újraélesztésére.

Az öt pontból álló célkitűzés egyik eleme a „gyarmati hozzáállás minden nyomának eltüntetése”

A miniszterelnök ezt akkor úgy fogalmazta meg:

Létezésünk semelyik pillanatában, még a legnagyobb aggodalmaink közepette sem jöhet elő a rabszolgaság legapróbb emléke sem. Teljesen el kell fojtanunk. Meg kell szabadulnunk a rabszolga látásmódtól, ami több dologban is megnyilvánul bennünk és körülöttünk. Ez a második Prána Shakti” – mondta. 

A modern kori India történetét két évszázadon át jellemezte a brit gyarmati időszak,

 és a felszabadulást követően is fennmaradtak annak bizonyos fizikai és lelki maradványai. Míg a lelki maradványok kigyomlálása Modi szerint minden indiai felelőssége, az embereket körülvevő, fizika emlékek megszüntetéséről úgy véli, az állam feladata. 

Ennek tükrében Modi 2022 szeptemberében átnevezte a főváros egyik legnagyobb körútját, a Rajpath-ot Kertavya Path-nak. A Rajpath elnevezés azt jelentette, a király útja, ami még a gyarmati időkből maradt meg.

Az India-kapu közelébe, oda, ahol korábban V. György, angol király szobra állt, az indiai szabadságharcos, Netaji Subhas Chandsa Bose emlékműve került. 

A rabszolgaság idején a brit uralkodó szobra állt ezen a helyen. Most, Netaji szobrának a felállításával egy modern, erős Indiát keltünk életre” – nyilatkozta a miniszterelnök a szobor átadásakor.

A közterületek átnevezése és a szobrok felállítása mellett intézményi szinten is megkezdődtek a változtatások. 

Az egyik ilyen jelentős intézkedés az volt, hogy az indiai haditengerészet zászlajából kikerült az Egyesült Királyság zászlajából megmaradt Szent György-kereszt. Továbbá életre keltették a gyarmati időszak alatt betiltott indiai irodalmi műveket, amelyek egytől egyig az indiai egységről, szabadságról, összetartozásról szólnak, és a Brit Birodalom idején veszélyesnek számítottak.

Nem mindenkinek tetszik ez az irány

Míg a kormány tűzzel-vassal küzd, hogy eltüntessen mindent, ami a kevésbé dicsőséges időkre emlékezteti, 

az ellenzék szerint az ország megítélésének nemhogy nem használ, de egyenesen árt a brit elnevezések elhagyása.

Bár az alkotmány nem tiltja, hogy Indiát Bharatnak nevezzük, ami az ország két hivatalos nevének egyike, remélem, a kormány nem lesz olyan ostoba, hogy teljesen lemondjon az India szó használatáról, amelynek évszázadok alatt felbecsülhetetlen márkaértéke lett” – írta Shashi Tharoor, az Indiai Nemzeti Kongresszus párt törvényhozója az X-en.

A kormányfő szeptember 18-tól 22-ig rendkívüli ülésre hívta össze a parlamentet, ahol feltehetően a névváltoztatás kérdése kerül terítékre. Azonban több kormánypárti tisztviselő is úgy nyilatkozott, az, hogy az India név alkotmányból való eltávolításáról tárgyalnának ezen az ülésen, csupán az ellenzék által generált spekuláció.

Az ellenzéki pártok koalícióba tömörültek, hogy a 2024-es választásokon legyőzzék az addigra 10 éve hatalmon lévő Modit. 

A friss közvélemény-kutatások azt mutatják, a jelenlegi miniszterelnöknek jó esélye van arra, hogy harmadszor is megszerezze az emberek bizalmát. Az India Today friss elemzése szerint, bár az infláció és a munkanélküliség komoly kihívást jelenthet a kampányoló Modi számára, egy valamiben biztosan nagyon jó a miniszterelnök: hogy meggyőzze az embereket, India a lehető legjobb úton halad vele, hogy egy erős, független, fejlett ország legyen.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: SAJJAD HUSSAIN / AFP

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. szeptember 09. 22:26
Amúgy meg ha olyan fontos nekik a világ véleménye, ne szarjanak az utcára és ne dobálják a hullákat a folyóba.
Martell 2
2023. szeptember 09. 22:21
Engem nem nagyon érdekel milyen kimondhatatlan neveket találnak ki a gyarmatok, nekem India marad, ahogy Grúziát fogok továbbra is mondani és nem Georgiát.
faramuci
2023. szeptember 09. 16:21
Joshi Bharat mit szól ehhez a felhajtáshoz?
KBA98
2023. szeptember 09. 16:19
Ez is csatlakozik a többi hülyéhez! India az Inda volt és az is marad! Senki sem fogja másként hívni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!