„Láttam egy levágott fejet” – a háború borzalmai elől menekülnek az ukránok

2023. szeptember 03. 10:12

Megvetés és börtön is járhat a katonai szolgálat megtagadásáért, mégis egyre több férfi bújik ki alóla.

2023. szeptember 03. 10:12

A francia Le Figaro című lap arról ír, hogy bár az orosz–ukrán háború miatt kihirdetett hadiállapot értelmében a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát, ennek ellenére sokan bármit megtesznek azért, hogy 

ne kelljen a frontra és a szinte biztos halálba menniük. 

A lap idéz többek között egy ukrán sorkatonát, aki egy hónapnyi szolgálat után szökött meg a háború borzalmai elől, még úgy is, hogy tudta, hogy ez vagyonelkobzással és szégyennel társul. 

„Láttam egy levágott fejet, és valakit lelőttek”

– nyilatkozta a Le Figarónak.

A toborzótisztek is megvehetők

A francia lap olyan esetről is beszámol, mikor a besorozott katona azért, hogy ne kelljen tovább szolgálnia, ötezer dollár kenőpénzt fizetett , hogy egy állami rendszámú autóval elszállítsák egy Magyarországhoz közeli erdőbe, ahol a kerítésen lévő lyukon átmászva sikerült kijutnia hazájából.

Ez nem egyedüli történet, sok jelentés érkezett arról, hogy a toborzótisztek kenőpénzért cserébe hajlandók voltak elintézni embereknek, hogy ne találják őket a harcra alkalmasnak vagy valahogy elkerüljék a behívójukat – hangsúlyozta a Le figaro.

Az ukrán határőrség szóvivője, Andrij Demcsenko szerint a háború kezdete óta 

már 13 600 embert tartóztattak le, akik illegálisan próbálták elhagyni az országot, 

6100 személy pedig hamisított dokumentumokkal próbálkozott.

Azok az ukrán katonák, akik dezertálnak, akár tizenkét év börtönbüntetéssel is sújthatók, míg azok, akik megtagadják a katonai szolgálatot, öt év börtönt kapnak. Ennek ellenére sokan választják inkább a menekülést – írta a Le Figaro.

***

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. február 17. 08:43
ÉN ELSÖ PERBEN MIKOR KITÖRT A HABORU TIPLI A PICSÁBA AZ ORSZÁGBOL!!!!!!!!!!!!!!!UKRAJNA KORUKT FASSZOPOKAL VAN TELE SZARORSZÁG!!!!!!!!!!!!!!!
Kozmosz
2023. szeptember 04. 04:39
Hát, egy levágott fej nem egy esztétikus látvány.
alenka
2023. szeptember 03. 16:45
Mit várunk ezektől: a drogos kobold kedvenc könyve a " Mein Kampf"...és ahogy kinéz,a náci kötelező olvasmánnyá is tenné,hamarosan...
Nehidd El
2023. szeptember 03. 12:23
Aki haladó humanista, az elfogadhatatlannak találja, hogy ez ne folytatódhasson még minimum öt évig. Muszáj emellett minden maradék vagyonával kiállnia a fejlett Nyugatnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!