Kézikönyvet készítenek a britek az ukrán alkotmányos demokrácia fejlesztésére

2023. szeptember 03. 09:36

Már az Egyesült Királyságban is az ukrán demokráciáért dolgoznak.

2023. szeptember 03. 09:36

A Birminghami Egyetem sajtóközleményt adott ki szeptember 1-jén, melyben arról írtak, hogy az egyetem és a lvivi Ivan Franko Nemzeti Egyetem (IFNUL) az ukrán alkotmánybírósággal együttműködve meghatározta az első ezer fogalmat egy egyedülálló kézikönyvben, amely a tudósok, az emberi jogok védelmezői és a jogi szakértők számára az ország alkotmányos demokrácia továbbfejlesztését szolgálja.

Az Egyesült Királyság kutatási és innovációs (UKRI) támogatásával megvalósuló Twinning for Identity, Sovereignty and Resilience (Testvérvárosi együttműködés az identitásért, a szuverenitásért és az ellenálló képességért) projektben egy 

„Jogi kifejezések angol-ukrán szótára” készül, 

amely segít az ukrán jogban a posztszovjet jogi nyelv történelmi használata miatt felmerülő problémák kezelésében – idézte a közleményt a Kyiv Post.

A Birminghami Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, Robin Mason professzor és Webley professzor az IFNUL partnereivel együtt ünnepelte Ukrajna függetlenségének napját, és e kiemelt kezdeményezés első mérföldkövét.

Mason továbbá jelentős lépésnek nevezte a kézikönyvet, amely megkönnyíti az ukrán jogi dokumentumokkal foglalkozók munkáját.

A szótár segít tisztázni a jogállamiság alkalmazását az ukrán joggyakorlatban

„A jogi kifejezések pontos és precíz meghatározásának biztosítása

 tovább fogja erősíteni a jogállamiságot Ukrajnában,

 támogatni fogja Ukrajna alkotmányos demokráciává fejlődését és az euroatlanti integrációt”– hangsúlyozták a jogi szótár szerkesztői.

Hozzátették, a szótár mindezek mellett segít tisztázni a jogállamiság alkalmazását az ukrán joggyakorlatban – amely Kijevnek az Európai Uniós integrációja miatt fontos.

A Kyiv Post arról is írt, hogy a Birminghami Egyetem segít az IFNUL-nak egy mesterképzési program kidolgozásában is, sőt hosszabb távon egy kölcsönös csereprogram kialakítása is a napirenden van, amellyel az egyetem hallgatói a másik intézményben is eltölthetnek szemesztereket.

A két egyetem között a nyáron egy nyári egyetemet is szerveztek, ahol a brit egyetem hallgatói az ukrán kultúráról, nyelvről, történelemről és geopolitikai helyzetéről tanulhattak.

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. szeptember 16. 10:10
Az anyátok valagát fejlesztgessétek, rohadt kizsákmányoló genyák.
faramuci
2023. szeptember 03. 18:06
Kézikönyv arról kéne: hogy ne bukd el a birodalmad,hogy utána a fenséges usa seggéből talicskázhasd a szart napestig.
google-2
2023. szeptember 03. 16:22
A brit tudósok megmondják… Remélem, ki is kérdezik belőle az ukránkákat!
powerage
2023. szeptember 03. 15:09
„A jogi kifejezések pontos és precíz meghatározásának biztosítása tovább fogja erősíteni a jogállamiságot Ukrajnában" Igen, valószínűleg ez az, ami annyira hiányzott eddig. Kéne kérni pár példányt a kézikönyvből, hogy a Budapesten dekkoló ukrán maffia tagjainak is ki lehessen osztani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!