Marad a lengyel-magyar tengely – Morawiecki is megszólalt a gabonaügyben

2023. szeptember 15. 21:10

Brüsszel döntése ellenére is a lengyel gazdák mellett állnak ki.

2023. szeptember 15. 21:10
null

A lengyel kormány az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrajnai gabonafélék behozatali tilalmát - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken, reagálva arra a brüsszeli döntésre, hogy nem hosszabbítja meg a pénteken lejáró embargót.

„Néhány perccel ezelőtt értesültem arról, hogy feloldották az óvintézkedéseket, azaz a behozatali tilalmat” – jelentette ki Morawiecki egy vidéki sajtóértekezletén. Hozzátette: azt szerette volna, hogy az Európai Bizottság (EB) hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó embargót. Megerősítette: Varsó a tilalmat az EB hozzájárulása nélkül is fenntartja.

Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk (Ursula) von der Leyenre" 

– fogalmazott. Aláhúzta: a gabonatilalom meghosszabbítása a lengyel gazdák érdekeit védi.

Ezt is ajánljuk a témában

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Morawiecki bejelentésével összhangban még pénteken kiadják az embargó meghosszabbításáról szóló rendelkezést. Marcin Przydacz, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának vezetője a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: az EB döntése ellentétes az Ukrajnával szomszédos országok érdekeivel, a belső uniós piac és az Európai Unió gazdaságának érdekeivel.

A lengyel kormány kedden elfogadott határozatában az öt, Ukrajnával szomszédos országra vonatkozó, ukrán agrártermékeket érintő uniós behozatali tilalomnak az év végéig szóló meghosszabbítására szólította fel az EB-t. A dokumentumban kilátásba helyezték: Lengyelország szükség esetén nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán gabonaimportot.

(MTI)

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galsó Atya
2023. szeptember 15. 21:58
Kurva EU -ból kilépni!
Vasalo
2023. szeptember 15. 21:50
Kezdenek ocsudni…
bibione16
2023. szeptember 15. 21:48
Teljesen jogos ! A MAGYAR GAZDÁK SOKKAL FONTOSABB MINT UKRAJNA !!
Hohokam
2023. szeptember 15. 21:47
.... aztán valamivel befenyítik őket, vagy meglesz a lengyel választás, aztán kifújnak, és behajolnak az USA-nak, ahogy szokták....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!