Őrületes trükkel, a Spotify-on keresztül mossák tisztára a pénzüket a svéd bűnbandák

2023. szeptember 08. 19:45

A zenelejátszó alkalmazás valóságos pénzautomatává vált a bűnözők számára.

2023. szeptember 08. 19:45

Svéd bűnbandák pénzmosásra használják a Spotify-t. A bandatagok tulajdonában lévő dalok mesterséges slágerlistás találatai révén nagy összegű kifizetéseket kapnak a streaming platformtól. A leleplezést a Svenska Dagbladet (SvD) című svéd lap oknyomozó riportja valósította meg, amely bemutatta, hogyan használják ki bandák a svéd streaming-óriást, hogy piszkos pénzüket törvényes jövedelemre váltsák.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Ismet álnéven ismert informátor elmondta az SvD-nek, hogy a kábítószerrel, rablásokkal, csalással és emberkereskedelemmel szerzett illegális pénzben úszó bandák a bűncselekményekből származó bevételt kriptovalutára váltják, mielőtt kifizetik azokat az általa csak Telegram-botoknak nevezett személyeket, akik aztán hamis hallgatottsági adatokat generálnak a Spotify-on az általuk ellenőrzött zeneszámokra.

A botok biztosítják, hogy a toplisták élén végezzünk. Amikor felkerülünk a toplistákra, azután már valódi lejátszásokat is kapunk”

– tette hozzá. 

A számok általában a svéd gengszterraphez kapcsolódnak, amely nagy népszerűségnek örvend, és amely szorosan kötődik a szervezett bűnözői csoportokhoz. Egymillió lejátszás után körülbelül 60 ezer svéd koronát fizet ki a Spotify, ami átszámítva mintegy 1,9 millió forint, a svéd gengszterrap pedig több tízmilliós elérést produkál a platformon keresztül.

A svéd bandák gyakran keresnek fel rap-előadókat, hogy segítsenek a pénzmosásban, miközben egyúttal növelik a zenészek sikereit is.

Ismet elárulta, hogy

a zeneszámok népszerűsítése nem csupán pénzszerzés, hanem hasznos toborzóeszköz is a kiskorúak befolyásolására,

akiket aztán a bandák kihasználhatnak. Ő maga is tizenévesként került be a abba bandába, amely az elmúlt években egyre több robbantásos merényletet követett el Stockholmban és Svédországban.

A SvD szerint Ismet állításait másik „négy független, a bűnügyi környezetből származó forrás” is megerősítette. Egy Johan néven nevezett elemző, aki a svéd Nemzeti Műveleti Osztálynak (NOA) dolgozik, azt mondta az SvD-nek, hogy

a Spotify „pénzautomatává vált” a bűnszövetkezetek számára.

Válaszul a Spotify azt hangsúlyozta, hogy a vállalat elkötelezett a probléma kezelése mellett, és számos megkérdőjelezhető ingyenes fiókot törölt a közelmúltban, azok feltételezett illegális tevékenysége miatt. A vállalat hozzátette, hogy „észleli és korlátozza a mesterséges viselkedést mind az ingyenes, mind a prémium fiókok esetében”.

***

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. szeptember 12. 22:38
Húha! Svéd hetek van a mandineren? A Spotify-on is bűnöznek? Azta! Gyerünk! Minden bele “fiúk”! Biztosan leltek róluk valami terhelőt a last.fm-en vagy a soundcloud-on is, ha nagyon akartok! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Csomorkany
2023. szeptember 09. 10:41
Bűncselekményekről énekelni szabad és dicséretes művészi önkifejezés, bűncselekményeket végrehajtani büntetendő. Ez teljesen logikus. Ezek után meglepődünk, hogy a bűnbandák a büntetendő cselekményeket dicsérendő cselekedetekké transzformálják.
cutcopy
2023. szeptember 09. 10:19
https://magyarnemzet.hu/kulfold/2021/03/egy-gengszter-lett-az-ev-eloadoja-svedorszagban
Unknown
2023. szeptember 09. 06:00
Gondolom a yt és az összes hasonló program is ilyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!